Laatste nieuws
Saskia Ridder
8 minuten leestijd

Vakantie zonder ‘span’

Plaats een reactie

Suriname is wellicht niet voor iedereen de meest voor de hand liggende vakantiebestemming, maar het heeft de avontuurlijke reiziger veel te bieden. Denk aan de ongerepte natuur, de relaxte sfeer van no span, de interessante geschiedenis en uiteraard de bijzondere band met Nederland.

Argumenten om naar het Caribische ­Suriname te gaan, zijn er te over. Om te beginnen: dit land ligt dicht bij de evenaar waardoor het geen afzonderlijke seizoenen kent. Waar het op neerkomt, is dat het er altijd heerlijk is met een gemiddelde dagtemperatuur van 27 graden Celsius. Tel daar het koele zeebriesje bij op en het is volop genieten van dit tropische klimaat. Daarnaast bezoekt u in dit ene land eigenlijk meerdere landen ineen vanwege de enorme diversiteit aan culturen. De reden van deze diversiteit heeft zijn oorsprong in een zwarte bladzijde van de ­geschiedenis: de slavernij. Het betekent dat in Suriname ­afstammelingen wonen van slaven uit Afrikaanse landen, maar ook van contractarbeiders uit China, Java en bijvoorbeeld ­Indonesië. ­Vanzelfsprekend leven er ook veel mensen met Nederlandse en Engelse voorouders. Zij hebben – afwisselend – eeuwen terug Suriname gekoloniseerd. Sinds 1975 is Suriname onafhankelijk.

Door deze bijzondere geschiedenis van Suriname is het land een smeltkroes van culturen. Dit gaat overigens niet gepaard met raciale spanningen. Suriname is eerder te typeren als ‘no span’, dus geen haast, geen stress, geen gedoe, maak je niet druk. Als dat geen ideale basis voor een heerlijke vakantie is? Ook al omdat Paramaribo eigenlijk een groot openlucht­museum is. U vindt hier namelijk allerlei fascinerende sporen van de geschiedenis en de Nederlandse invloeden terug. Bijvoorbeeld in straatnamen als Maagdenstraat, Herenstraat en de Domineestraat, maar ook in de taal. In dit verre ­buitenland kunt u zo goed als overal in uw moerstaal terecht. Overigens is Nederlands maar een van de vele – officieel maar liefst twintig! – talen, dus wees niet bang dat u het gevoel zult hebben dat u niet in het buitenland bent.

Tropisch regenwoud

Ten slotte is de natuur vanzelfsprekend schitterend! Meer dan tachtig procent van Suriname is bedekt met tropisch regenwoud, waarvan het grootste gedeelte nog onaangetast is. Dit Amazonewoud, vol brulapen en oeroude bomen, is een overweldigende ervaring voor al je zintuigen. Daarnaast treft u in Suriname tropische mangrovebossen, gigantische zeeschildpadden en nog veel meer unieke natuurfenomenen aan. Toch een nadeel benoemen? De wonderschone natuur biedt geen witte Caribische zandstranden met palmbomen. Voor een stranduitje kunt u naar het White Beach Marina Resort, een aangelegd zandstrand langs de Surinamerivier, vlak buiten Paramaribo. Maar wat veel vakantiegangers doen, is hun Surinamereis verlengen met een paar dagen strand op een van de Nederlandse Antillen.

Een groot voordeel van Suriname is dat er geen sprake is ­massatoerisme. Vanzelfsprekend kent het land de nodige mooie en luxueuze hotels en voorzieningen, maar u struikelt er niet over de toeristen. Gaat u naar Suriname, denk dan aan de volgende excursies.

Binnenland Amazonegebied

Vanzelfsprekend staat een trip naar het bijzondere binnenland op uw lijstje. Dit kan per klein vliegtuig, maar u kunt het binnenland ook bereiken in een huurauto. Of natuurlijk in een zogeheten Jumbo; een vrachtwagen die tot bus verbouwd is. U deelt deze bus met medereizigers maar ook met de meest vreemde goederen: van kippen tot levensmiddelen tot meubels. De Jumbo’s zorgen namelijk ook voor het transport van goederen naar mensen die in het binnenland wonen. De Jumbo’s doen zo’n vijf tot zes uur over de rit naar de ­uitvalsbasis Atjoni. Om het binnenland echt te doordringen, stapt u in Atjoni ­vanuit de Jumbo, huurauto of vliegtuigje in een korjaal, een smal bootje. Met de stroom mee vaart u door het Amozewoud naar een van de dorpjes langs de Surinamerivier. Hier slaapt u bij de marrons, de nakomelingen van de slaven die eeuwen geleden de plantages ontvluchtten. Diep in het binnenland hebben zij dorpen gesticht waar hun Afrikaanse tradities voortleven.

Het natuurpark Brownsberg

Dit grote natuurpark is grotendeels bedekt door tropisch regenwoud. Voor een optimale beleving boekt u een gids die u attendeert op de verschillende bijzondere planten, mooie vlinders en felgekleurde kikkers. Een bezoek aan de Leo- en Irene-­watervallen mag zeker niet ontbreken. ’s Avonds is het uitzicht op het Brokopondostuwmeer fabelachtig. ­Overnachten kunt u hier ook, bijvoorbeeld bij Stichting Natuurbehoud Suriname. STINASU heeft volledig ingerichte bungalows voor u klaarstaan, maar u kunt ook uw eigen hangmat ophangen.

Paramaribo en omgeving

Paramaribo en directe omgeving ontdekt u lopend of per fiets het best. Breng een bezoek aan het gerestaureerde Fort Zeelandia. Dit fort deed ooit dienst als Hollands verdedigingswerk, nu is het ingericht als museum. Vergaapt u zich aan de prachtige houten koloniale villa’s met namen als ‘Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen’. Of wandel door de Palmentuin en proef de sfeer van de centrale markt met verse vis en exotische groenten. Een fietstocht door het plantagegebied van de Commewijnerivier is zeker een aanrader. Of breng een bezoek aan de Vlindertuin in Lelydorp.

Praktische zaken

Vliegen

De luchtverbinding tussen Amsterdam en ­Paramaribo wordt aangeboden door zowel de KLM als de SLM (­Surinaamse Luchtvaart Maatschappij). Boek vroeg, want naarmate de vlucht­datum nadert, stijgen de prijzen. Het is zo’n negen uur vliegen.
KLM en SLM bieden ook combinatievluchten via Curaçao.

Georganiseerde reizen

Georganiseerde (familie)reizen naar Suriname worden onder andere door Koning Aap, Djoser, TUI en het gespecialiseerde Suriname Holidays georganiseerd. Sommige verzorgen ook gecombineerde reizen naar Suriname en de Nederlandse Antillen.

Inentingen

Hoewel inentingen voor Suriname niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties nodig zijn, hangt af van het soort reis en het gebied dat u ­bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Wanneer u in een gebied gaat reizen waar gele koorts heerst, is vaccinatie hiertegen verplicht.

Toeristenkaart

Voor een bezoek aan Suriname is een toeristenkaart nodig. Deze kaart is negentig dagen geldig, maar na dertig dagen is een bezoek aan de vreemdelingendienst noodzakelijk.

Het land

Suriname heeft een oppervlakte van 163.820 vierkante kilometer, ongeveer vier keer zo groot als Nederland. Van de ruim 540.000 inwoners woont iets meer dan de helft in Paramaribo. Met 9000 inwoners is Nieuw Nickerie de tweede stad. In Nederland wonen circa 350.000 ­Surinamers.

Collega’s uit Nederland zijn altijd enthousiast over mijn land

Pieter Voigt, thoraxchirurg in Suriname

Pieter Voigt groeide op in Suriname, woonde vanaf zijn twaalfde in Nederland, deed hier zijn opleiding en werkte jarenlang met veel plezier als thoraxchirurg in het LUMC. Toch remigreerde hij tien jaar geleden naar zijn geboorteland Suriname.

Pieter: ‘Het was destijds geen gemakkelijke beslissing. We hadden het goed in Nederland; mijn vrouw had een goede baan bij de ING, onze tienerkinderen zaten op een fijne school, we woonden heerlijk. Eigenlijk hadden we geen enkele reden om weg te gaan. Toch hebben we in 2006 onze koffers gepakt. Een hoop mensen verklaarden ons voor gek, kan ik je zeggen.’ Zijn vrouw Joan, van oorsprong ook Surinaamse, stelde hem de hamvraag. ‘Waarom zou je het wél doen?’ Pieter: ‘Dat was precies de vraag die ik nodig had. Ik was eerder een paar keer als arts op missie naar Suriname geweest en ik wist hoe hoog de nood was. Er was in het ziekenhuis van Paramaribo wel een afdeling hartchirurgie opgezet, maar ik wist dat als er geen vervolg aan zou worden gegeven, het zou doodbloeden. Terwijl ik vind dat Surinamers recht hebben op dit soort hightechzorg. Het klinkt misschien hoogdravend, maar ik voelde me geroepen om het te doen.’

Werken in thoraxchirurgisch team

Hoewel de kinderen van Pieter en Joan inmiddels in Nederland studeren en werken, denken de twee nog niet aan een verhuizing naar ons koude kikkerlandje. ‘Suriname is fijn om te wonen. Het klimaat is heerlijk en de sfeer is erg gemoedelijk. “No span”, zeggen we hier. Geen haast. En hoewel ik hier meer werk dan ik in Nederland zou doen, en ook de enige hartchirurg ben en dus altijd dienst heb, ervaar ik geen stress. Dat heeft onder andere te maken met de cultuur, maar ook met het feit dat er veel minder bureaucratie en overlegstructuur is hier. Dat ervaar ik meestal als een zegen. Aan de andere kant mis ik het overleg en het werken in een thoraxchirurgisch team. Gelukkig ontvangt ons ziekenhuis jaarlijks vele missies uit Nederland, met bijvoorbeeld kinderchirurgen, neurochirurgen en bijvoorbeeld reumatologen. Mijn opleider uit Leiden komt ook elk jaar, dan doen we de ingewikkelde operaties samen. Dit is altijd weer inspirerend.’

Synagoge naast moskee

Coassistenten en artsen in opleiding komen ook graag in Suriname. Volgens Pieter onder andere omdat ze over het algemeen in Suriname meer handelingen mogen verrichten dan in Nederland. Hij vertelt ook dat collega’s en studenten die in Suriname tijdelijk komen werken of op missie zijn bijna altijd een vakantie aan hun werkbezoek plakken. ‘Iedereen is ook altijd enthousiast. Terecht, Suriname is een heerlijk land om op vakantie te gaan. Het klimaat is aangenaam want we zitten hier natuurlijk rond de evenaar. De sfeer is gemoedelijk en vriendelijk. De mensen zijn extreem gastvrij, dat voelt meteen als no span, dat kan ik je wel beloven. En Paramaribo is een heerlijk bruisende stad, met een interessante geschiedenis waar vele culturen met en naast elkaar leven. De synagoge staat hier naast de moskee, dat zegt genoeg toch? Naast Paramaribo is er natuurlijk een heel land te ontdekken. Van de Brownsberg tot de watervallen en van het stuwmeer tot aan de oude plantages. Wat ik zelf nog zou willen zien? Tot mijn grote spijt ben ik in al die jaren nog nooit de binnenlanden in geweest. Ik hoor de meest prachtige verhalen; over bootjes die je over de rivier brengen, slapen bij de locals en de overweldigende flora en fauna. Maar omdat ik de enige hartchirurg in dit land ben, wil ik nooit te lang achter elkaar weg zijn.’

pdf
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.