Laatste nieuws
1 minuut leestijd
Wetenschap

Twijfels over omega-3-vetzuren

Plaats een reactie

De resultaten van een vorige week door BMJ online gepubliceerde systematische review pakken noch gunstig noch ongunstig uit voor de status van omega-3-vetzuren. Deze vetten, die mensen momenteel alleen tot zich kunnen nemen door het eten van vis, visolie of voedingssupplementen, staan bekend om hun positieve effect op hart en bloedvaten.



Lee Hooper c.s. includeerden 89 studies (48 gerandomiseerde, gecontroleerde trials en 41 cohortstudies) om voor een periode van op zijn minst zes maanden de effecten van omega-3-vetzuren te bepalen op totale mortaliteit, cardiovasculaire ziekten, kanker en beroerten. De gepoolde resultaten lieten geen sterk verband zien tussen de consumptie van de vetzuren en mortaliteit of het optreden van cardiovasculaire ‘events’. Ook wat de gevaren betreft, was er ‘niets aan de hand’: uit geen enkele studie bleek dat verhoogde consumptie het risico op kanker of een beroerte doet toenemen. Andere recente reviews wijzen wel op een heilzaam effect van omega-3-vetzuren. Kennelijk gooit vooral een recente trial met negatieve uitkomsten roet in het eten.



Intussen signaleert Eric Brunner in zijn commentaar een intrigerende kwestie: wereldwijd adviseren voedingsexperts meer vis en visolie te eten, terwijl biologen oproepen de vis met rust te laten omdat de visstand ernstig wordt bedreigd. Wat is wijsheid?



Amerikaanse onderzoekers bedienen de Britse commentator op zijn wenken: zij hebben varkens zodanig genetisch gemodificeerd dat de dieren omega-3-vetzuren aanmaken. Door het bestuderen van de transgene varkens hopen de onderzoekers meer te weten te komen over de gezondheidseffecten van omega-3-vetzuren bij zowel varkens als mensen, schrijven ze in de editie van Nature Biotechnology die op 6 april zal verschijnen.



Varkens en mensen hebben een vergelijkbare fysiologie, waardoor met de genetisch gemodificeerde varkens kan worden nagegaan wat het effect is van het verhogen van de hoeveelheid omega-3-vetzuren in het lichaam. Daarnaast zijn er mogelijk positieve gevolgen als de dieren zouden worden gefokt voor consumptie. Vis als zalm en tonijn, die rijk is aan omega 3, bevat namelijk vaak ook schadelijke stoffen die binden aan vet, zoals kwik.


Omega-3-rijke varkens zouden voor een veiligere voedingsbron van gezonde vetzuren kunnen zorgen. << HM/TvV

Nature Biotechnology, online publicatie 26 maart en BMJ, online publicatie 23 maart

Wetenschap kanker
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.