SEH’s kunnen toestroom patiënten niet aan
3 reactiesIn Noord-Holland en Flevoland zijn tijdelijke patiëntenstops op de afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen aan de orde van de dag. Het aantal stops – van enkele minuten tot een paar uur per keer – is sinds 2013 ieder jaar verdubbeld naar zeshonderd in het laatste kwartaal van 2015. Ook komt het voor dat alle ziekenhuizen in Amsterdam gelijktijdig een stop afkondigen voor de spoedeisende en de eerste harthulp.
Dat schrijven onder anderen traumachirurg Carel Gosling en SEH-arts Michiel Gorzeman, beiden betrokken bij het Regionaal Overleg Acute Zorg in Noord-Holland en Flevoland in een brandbrief aan onder meer het ministerie van VWS. Volgens de briefschrijvers is de te grote toestroom van patiënten op de SEH te wijten aan de afbraak van de chronische zorg voor met name ouderen. Daardoor wonen nu meer kwetsbare ouderen thuis die een paar jaar geleden nog in verpleeg- of verzorgingshuizen terechtkonden. Ook is er volgens de opstellers van de brief te weinig thuiszorg ingekocht door gemeenten, waardoor verpleging en verzorging thuis ook niet goed is geregeld. Huisartsen zouden vaak radeloos van machteloosheid zijn en het ziekenhuis als enige oplossing zien voor de oudere patiënt.
De auteurs van de brandbrief wijzen er ook op dat het verblijf van kwetsbare ouderen in het ziekenhuis vaak te lang duurt, doordat hun conditie te slecht is om naar huis te gaan. Revalidatie in verpleeg- of verzorgingshuis of wijkziekenboeg is vaak niet te realiseren, omdat dit soort instellingen op grote schaal wordt gesloten. Ouderen liggen daardoor te lang op de SEH te wachten en houden een kostbaar bed bezet. Daarnaast hebben de SEH’s ook nog eens te kampen met een personeelstekort en een te hoge werkdruk, zo stellen de auteurs.
Simone Paauw

- Er zijn nog geen reacties