Patiëntgegevens herleidbaar, volgens NZa
5 reactiesDe Nederlandse Zorgautoriteit wil de declaratiegegevens die zij onder haar hoede heeft niet openbaar maken, en verweert zich vandaag tegenover de bestuursrechter. Reden is dat er in theorie individuele patiëntgegevens uit de declaratiegegevens gehaald kunnen worden.
Het verweer van de NZa is opmerkelijk, omdat de minister vorig jaar in antwoord op Kamervragen heeft benadrukt dat de patiëntgegevens veilig zijn in het DBC-Informatiesysteem. ‘De pseudonimisering is zo ingericht dat deze onomkeerbaar is en daarmee dus niet meer herleidbaar tot individueel identificeerbare personen’, aldus de minister.
De Open State Foundation voert een rechtszaak tegen de overheid, omdat het de declaraties van ziekenhuizen wil inzien. Die zijn opgeslagen in DBC-Informatiesysteem en dat valt onder de Nederlandse Zorgautoriteit. De Open State Foundation deed een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (wob) naar deze declaraties. Die wilde de NZa niet geven, dus de autoriteit ging in beroep tegen openbaring van de documenten. Vandaag treffen de partijen elkaar bij de Amsterdamse bestuursrechter. Binnen zes weken doet de rechter uitspraak in deze zaak.
De Open State Foundation is een non-profitorganisatie die is opgericht door oud-Groen Links Tweede Kamerlid Arjan El-Fassed. De foundation wil openheid over de declaratiegegevens, omdat de tariefverschillen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars niet transparant zijn, terwijl er wel grote verschillen zijn. Prijsvergelijkingssite Zorgkiezer ontdekte bijvoorbeeld dat een poliklinische behandeling bij benauwdheidsklachten in Boxmeer 201,46 euro kostte, terwijl de VGZ-verzekerde 604 euro betaalt in het Wilhelmina Ziekenhuis. De factuur volgt vaak pas maanden na de behandeling.
Heleen Croonen
@heleencroonen
Luister naar de toelichting van Arjan El-Fassed
Lees ook:
- Bevalling grootste omzet voor ziekenhuis - 21 mei 2014
- Boek: Privacy in de zorg. Van wie is uw medisch dossier? - 27 januari 2015

- Er zijn nog geen reacties