Kwart coassistenten seksueel geïntimideerd
3 reactiesEen kwart van de vrouwelijke coassistenten is een of meerdere keren seksueel geïntimideerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Uit een enquête onder 365 coassistenten bleek dat 24 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen wel eens te maken heeft gehad met seksuele intimidatie. Daaronder vallen alle vormen van seksueel getint verbaal, non-verbaal en lichamelijk gedrag dat als hinderlijk wordt ervaren door degene die het ondergaat.
In de helft van de gevallen was de seksuele intimidatie eenmalig. Een kleine groep coassistenten (13 procent) is vijf of meer keren lastiggevallen.
Seksuele intimidatie gaat bijna altijd uit van mannen. In het Maastrichtse onderzoek betrof dit in 70 procent van de gevallen een arts. Zowel medisch specialisten als a(n)iossen maakten zich er schuldig aan. In één op de vijf gevallen werd de coassistent geïntimideerd door een patiënt.
Van de geïntimideerde geneeskundestudenten vond een kwart dat het een ernstig incident betrof. Toch heeft niemand contact opgenomen met de vertrouwenspersoon van de Universiteit Maastricht. Van slechts één student is bekend dat zij actie ondernam tegen de intimidatie.
De meeste studenten (86 procent) blijken niet te weten waar ze zich kunnen melden met klachten over seksuele intimidatie. Ook weten ze niet of er ondersteuning en opvang voorhanden is.
De resultaten van het Maastrichtse onderzoek komen overeen met die van een soortgelijk onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Dat ondervroeg in 2009 meer dan 1200 coassistenten. 20 procent van hen had ervaringen met seksuele intimidatie.
Robert Crommentuyn
Lees meer over het onderzoek: Onderzoek naar seksuele intimidatie bij co-assistenten Geneeskunde in Maastricht
Het KNMG Studentenplatform schreef vorig jaar over hetzelfde onderwerp in Arts in Spe: Melden seksuele intimidatie blijft taboe
Lees ook:

- Er zijn nog geen reacties