Laatste nieuws
Nieuws

Huisartsen staken kleine verrichtingen

11 reacties

Huisartsen doen vanaf woensdag geen kleine verrichtingen meer. Dat is dinsdagavond beslist op de ledenvergadering van de LHV. 

De huisartsen gaan over tot het actiemiddel omdat minister Schippers van VWS in een recente brief aan de LHV heeft aangegeven dat de overschrijding in 2011 even groot is als vorig jaar. Al eerder kondigde ze aan structureel 112 miljoen te korten op de basiszorg voor huisartsen. De huisartsen hebben in de ogen van de minister te veel inkomsten gegenereerd met onder meer het soort verrichtingen waarvan de huisartsen nu zeggen dat ze ze niet meer doen.

Met ingang van vandaag verwijzen huisartsen voor de zogeheten Modernisering & Innovatie-verrichtingen naar de tweede lijn, waar de kosten hoger zijn. In zijn artikel 'Korten op de huisarts is 'penny wise'' rekent huisarts Cees Dekker voor dat hij met de ingrepen voor het verhelpen van atheroomcystes en ingegroeide teennagels en het inbrengen van een spiraaltje of implanon-staafje de maatschappij in een jaar bijna 60 duizend euro bespaart.

De minister 'betreurt het dat de huisartsen het dispuut over de rug van patiënten uitvechten en niet ingaan op mijn uitnodiging voor constructief overleg', aldus een woordvoerder van VWS tegen RTL 4.

LHV-voorzitter Steven van Eijck noemt de reactie van Schippers 'een gotspe'. 'De patiënten hebben hier inderdaad last van, maar het is een uitvloeisel van haar beleid. Als het zo doorgaat kan die patiënt ook niet meer voor de basiszorg bij de huisarts terecht.'

Dat er geen constructief overleg is bestrijdt Van Eijck. 'Ronduit belachelijk. Ik heb vorige week nog twee keer met haar directeur-generaal om de tafel gezeten. Misschien moet ze eens een keer met haar eigen ambtenaren praten.' 'Of dat overleg ook constructief is? Dat is wel moeilijk als je eerst het fundament onder de huisartsenzorg weghaalt. We moeten eerst praten over het effect van de bezuinigingen.'

Evert Pronk

Zie ook:

Meer nieuws 

beeld: Thinkstock
beeld: Thinkstock
Nieuws huisartsenkorting minister Schippers
  • Evert Pronk

    Evert Pronk is een van de twee adjunct-hoofdredacteuren bij Medisch Contact. Hij houdt zich bezig met de online ontwikkeling, nascholingen, evenementen, boeken en andere uitgeefkansen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • B.J. Bakker

    huisarts, ALKMAAR


    Doorverwijzen door huisartsen voor M+I verrichtingen lijkt mij geen goed plan. De ziekenhuizen zullen hun budget nog meer overstijgen, waardoor daar later weer extra bezuinigingen nodig zijn. Want het totale gezondheidszorg budget is bekend en bepe...rkt. Is het niet een beter om met de specialisten naar wie wij patienten verwijzen afspraken te maken over de "verdeling van de markt" inclusief verschuiving van de daarbij behorende gelden? De minister moet dan wel het schot in de financiering tussen de 1e en de 2e lijn opheffen en ervoor zorgen dat de zorgverzekeraars ook eigen risico drager worden voor de 2e lijn. Dan kunnen we tegelijk ook afspraken maken over het stoppen met de onzin poli's die geld slurpen. Wil het ziekenhuis niet meedoen dan zoeken we een ander waarnaar we verwijzen.

  • J. van der Dussen

    huisarts, RIJSENHOUT

    Ook wij zijn in onze praktijk in Rijsenhout (2 huisartsen, 4200 patienten) begonnen met doorverwijzen ipv M&I zelf uitvoeren. In onze praktijk doen we per week 5 x chirurgie, 5 x cyriax injecties, 2 x spirometrie, 3x 24-uurs bloeddrukmeting en nog en...kele andere M&I per maand. Zou het een idee zijn dat we 1 week met zijn allen turven wat we doorsturen ipv zelf doen en dan die lijst doorgeven aan de minister? Kan zij uitrekenen hoeveel meer ze gaat betalen in het laatste kwartaal van 2011!
    Jacobine van der Dussen, huisarts Rijsenhout

  • Bart Bruijn

    Huisarts, Streefkerk

    Na al mijn kritiek op de LHV van de afgelopen jaren, nu een flinke pluim. De acties zijn niet mijn stijl, maar dat is niet belangrijk. Ik voel mij voor het eerst sinds lang met kracht vertegenwoordigd tegenover een onbetrouwbare, gluiperige en manipu...latieve overheid en dat is een goed gevoel.

  • J. van der Tuin

    huisarts, HOOGEZAND

    Het is misschien goed voor de minister van VWS en haar ambtenaren te beseffen dat, als de huisarts stopt met het doen van kleine verrichtingen, de ervaring en vaardigheid van de desbetreffende huisarts op dat gebied ook kan verminderen. Het hangt een... beetje af van de tijdsspanne of dit werkelijk een probleem gaat worden. Ik moet er niet aan denken.

  • F. Cimen

    huisarts, ROTTERDAM

    Hardstikke goed deze actie. Laat de minister maar voelen, wat ze kapotmaakt. Alsof huisartsen een stelletje malloten zijn, die je alles kan opleggen: eerst zeggen dat we meer moeten doen en daarna korten omdat we te veel verdienen!!! Doorverwijzen na...ar de 2e lijn. zodat de minister voelt hoe goedkoop wij eigenlijk zorg leveren!

  • J.H.M. van Herpen

    huisarts, DRUTEN

    Ik ga steeds meer van onze LHV voorzitter houden. Waar Schippers aan karaktermoord wenst te doen, houdt onze voorzitter zich aan de feiten en kiest steeds het juiste moment. Chapeau!! Misschien duurt het nog enkele maanden maar als we gezamelijk de r...ug recht houden haalt ze bakzeil. Zo niet dan nemen we de volgende stap, in Nijmegen eo terugdraaien koppeling SEH met HAP. Zo krijg je de huisarts naar wat je bereid bent te vetalen. Simpel toch. De minister op ramkoers, wij gooien met pek en veren....

  • D.M.M. Edens-Schipper

    oogarts, PEINS

    Ha, ha, ik vind het wel weer erg leuk , dat ook deze minister weer in hetzelfde valkuiltje trapt , dat door haar secretaris- generaal, of generaal of hoe die figuren ook mogen heten in de loop der jaren, voor deze vrouwe gegraven is. Beste vrouwe S...chippers , heb ook maar niet in de verste verte de illussie , dat u enige zeggenschap heeft op de ontwikelingen in de gezondheidszorg! Na u de zondvloed. Al vanaf de jaren 90 circuleert er een blauwdruk op uw ministerie: krijg de specialisten eronder, geef hun de schuld van alle tekortkomeingen en wat er verder misgaat in de gezondheids zorg. Kort de zorg van alle kanten en geef de dokters de schuld\; die arrogante klootzakken hebben er voor gezorgd , dat alles zo duur is en dat we u niet alles kunnen vergoeden. Ze verdienen heel veel over uw rug en staan de rest van de dag, als u ze niet kunt bellen, te golfen!!!

  • D.M.M. Edens-Schipper

    oogarts, PEINS

    Ha, ha, ik vind het wel weer erg leuk , dat ook deze minister weer in hetzelfde valkuiltje trapt , dat door haar secretaris- generaal, of generaal of hoe die figuren ook mogen heten in de loop der jaren, voor deze vrouwe gegraven is. Beste vrouwe S...chippers , heb ook maar niet in de verste verte de illussie , dat u enige zeggenschap heeft op de ontwikelingen in de gezondheidszorg! Na u de zondvloed. Al vanaf de jaren 90 circuleert er een blauwdruk op uw ministerie: krijg de specialisten eronder, geef hun de schuld van alle tekortkomeingen en wat er verder misgaat in de gezondheids zorg. Kort de zorg van alle kanten en geef de dokters de schuld\; die arrogante klootzakken hebben er voor gezorgd , dat alles zo duur is en dat we u niet alles kunnen vergoeden. Ze verdienen heel veel over uw rug en staan de rest van de dag, als u ze niet kunt bellen, te golfen!!!

  • M.Th. Breijer

    huisarts, ENSCHEDE

    Als je dan de reactie van de minister hoort over konstruktief etc... en "over de rug van de patiënt" Politiek gebruik: draai de feiten om. Vele bezuinigingen en verschraling van verzekeringspakket: dat is over de rug van de patiënt. Verplaatste zorg,... nu dus terug naar het ziekenhuis, is wel de minste vorm van teruggang van de zorg. Constructief overleg is natuurlijk onmogelijk wanneer er geen ruimte is om te onderhandelen. Helaas dus wederom geen enkele kritische vraag van het journaille aan de minister.

  • M.J.J. Brugman

    Huisarts, WEZUP

    Ik snap er niets van Zojuist lees ik dat minister Schippers de kosten van de zorg wil verlagen door juist zorg te verplaatsen naar de eerste lijn, dus ook zij beseft dat zorg door de eerste lijn veel goedkoper is dan in de tweede lijn. Toch wil zij... bezuinigen op de eerste lijn, omdat huisartsen teveel verdient hebben in de afgelopen jaren. Bij mijn weten zijn deze verdiensten er juist gekomen door M&I verrichtingen, die voorheen in de tweede lijn werden uitgevoerd (tegen een veel hoger tarief). Of....misschien snap ik het wel; laat de eerste lijn de M&I verrichtingen blijven uitvoeren met als gevolg korten door teveel inkomen, dan zal het netto saldo zijn dat de eerste lijn gratis werkt voor zijn M&I verrichtingen. Misschien zou een oplossing kunnen zijn om basiszorg te verlenen, verder alles door te verwijzen naar de tweede lijn en het verlies aan inkomen hierdoor te compenseren door het verrichten van privé werk in de vorm van b.v. keuringen.

  • H.J. de Vries

    huisarts, ROERMOND

    Ik begrijp er helemaal niets meer van,tot voor een paar jaar had ik 1 assistente.
    Nu heb ik s morgens 2 assistentes en s middags 1 assistente,2 POH somatiek , 1 POH GGZ en een praktijk manager.
    Om iedereen te kunnen huisvesten ben ik dit jaar verhuis...d naar een AHOED,voorheen was ik solist.
    Ik heb dus veel geinvesteerd en nu vindt deze minister dat we gekort moeten worden.
    Het moet niet gekker worden.
    Ik ben nu dus echt boos,wat wil ze nu eigenlijk of is echt zo dom als ze nu overkomt op mij en luistert ze naar een of andere malloot van een ambtenaar in den Haag.
    Als ik zou kunnen zou ik alles terugdraaien dus minder kwaliteit leveren hoewel ik mij prettig voel in de huidige situatie.
    Ik ga meedoen door alle chirurgische ingreepjes,wratten,spiralen plaatsen etc door te verwijzen naar de 2e lijn hoewel ik dat vreselijk vind en ook vind dat wij dit prima in de eerstelijn kunnen en moeten doen.
    Kortom wat een waanzin,ik moet nadenken over geld terwijl ik alleen maar huisarts wil zijn,minister en kortzichtige ambtenaren om u heen, u wordt bedankt en ik hoop dat u later zult inzien dat dit een enorme politieke dwaling is en u zult aftreden of weer bij uw verstand komt en stopt met deze waanzin.
    Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald
    Henk de Vries,huisarts te Roermond

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.