Inloggen
Laatste nieuws
Heleen Croonen
1 minuut leestijd
Nieuws

Grote boetes bij schenden privacy

6 reacties

Het College Bescherming Persoonsgegevens kan vanaf 1 januari 2016 bestuurlijke boetes uitdelen tot ruim 800.000 euro, wanneer de vernieuwde privacywetgeving wordt overtreden. 

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft 22 oktober een conceptdocument op zijn website geplaatst over de nieuwe regels. Daaruit blijkt dat de boete kan oplopen tot 810.000 euro, een bedrag dat tijdens het debat in de Eerste Kamer al is bestempeld als ‘Neelie Kroes-achtige boetes’. De boete kan worden uitgekeerd bij een zware overtreding van de Wet bescherming persoonsgegevens, bijvoorbeeld als de beveiliging niet goed is geregeld. Dit document is nog onder consultatie, tot 19 november kan erop gereageerd worden
De veranderingen in de Wet bescherming persoonsgegevens en de Telecomwet betekenen verder ook dat een ‘datalek’ voortaan verplicht moet worden gemeld bij het college. Wanneer persoonsgegevens in handen vallen van mensen die geen toegang mogen hebben, is er sprake van zo’n ‘datalek’. Denk hierbij aan een gestolen laptop, of inbraak door een hacker, waarbij de beveiliging is omzeild. 
Volgens advocaat Gijs van Poppel van advocatenkantoor Van Poppel Croonen Van Dijk hebben de veranderingen in de nieuwe regels grote consequenties voor organisaties die persoonsgegevens bewaren van klanten, patiënten of leden. ‘Het kan best dat het college zwaardere boetes zal opleggen aan de zorg als er niet goed aan de regels wordt voldaan. Een datalek in de zorg heeft voor mensen immers grotere gevolgen dan een datalek in bijvoorbeeld belgegevens. Het is in het belang van de patiënt dat zorginstellingen heel strikt deze vernieuwde wet naleven.’ 

Heleen Croonen @heleencroonen 

Reageren op het concept document over de bestuurlijke boetes van het CBP kan op cbpweb.nl

© shutterstock
© shutterstock
Lees ook:
Nieuws privacy
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.