Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
Laatste nieuws
Heleen Croonen
28 oktober 2015 1 minuut leestijd
Nieuws

Grote boetes bij schenden privacy

6 reacties

Het College Bescherming Persoonsgegevens kan vanaf 1 januari 2016 bestuurlijke boetes uitdelen tot ruim 800.000 euro, wanneer de vernieuwde privacywetgeving wordt overtreden. 

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft 22 oktober een conceptdocument op zijn website geplaatst over de nieuwe regels. Daaruit blijkt dat de boete kan oplopen tot 810.000 euro, een bedrag dat tijdens het debat in de Eerste Kamer al is bestempeld als ‘Neelie Kroes-achtige boetes’. De boete kan worden uitgekeerd bij een zware overtreding van de Wet bescherming persoonsgegevens, bijvoorbeeld als de beveiliging niet goed is geregeld. Dit document is nog onder consultatie, tot 19 november kan erop gereageerd worden
De veranderingen in de Wet bescherming persoonsgegevens en de Telecomwet betekenen verder ook dat een ‘datalek’ voortaan verplicht moet worden gemeld bij het college. Wanneer persoonsgegevens in handen vallen van mensen die geen toegang mogen hebben, is er sprake van zo’n ‘datalek’. Denk hierbij aan een gestolen laptop, of inbraak door een hacker, waarbij de beveiliging is omzeild. 
Volgens advocaat Gijs van Poppel van advocatenkantoor Van Poppel Croonen Van Dijk hebben de veranderingen in de nieuwe regels grote consequenties voor organisaties die persoonsgegevens bewaren van klanten, patiënten of leden. ‘Het kan best dat het college zwaardere boetes zal opleggen aan de zorg als er niet goed aan de regels wordt voldaan. Een datalek in de zorg heeft voor mensen immers grotere gevolgen dan een datalek in bijvoorbeeld belgegevens. Het is in het belang van de patiënt dat zorginstellingen heel strikt deze vernieuwde wet naleven.’ 

Heleen Croonen @heleencroonen 

Reageren op het concept document over de bestuurlijke boetes van het CBP kan op cbpweb.nl

© shutterstock
© shutterstock
Lees ook:
Nieuws privacy
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • P.G.E. van Eijsden, huisarts, Ede Gld Nederland 05-11-2015 01:00

    "Ik sluit met graag aan bij de verontwaardiging van de collega's hierboven over de manier waarop de overheid zelf met medische gegevens omgaat. Ik geloof dat ik als patient uiteindelijk toch liever zie dat mijn telefoonnummer in handen van onbevoegden valt dan laten we zeggen gegevens over mijn psychiatrisch verleden, alcoholverslaving of HIV diagnose. "

  • C.A.V. Jongejans, KNO-arts, BAARN Nederland 31-10-2015 01:00

    "Schandelig dat de overheid dergelijke boetes kan opleggen en tegelijkertijd medische gegevens opeist om vergoedingen op velerlei gebied te verstrekken.....
    "

  • K. Mengelberg, psychiater, Amsterdam nl 29-10-2015 01:00

    "Het is goed als het medisch beroepsgeheim en de medische informationele privacy zeer ernstig genomen zullen worden. In dit verband mag niet worden genegeerd dat de DBC-systematiek beiden inherent doorbreekt. Immers, DBC-registraties en daarop gebaseerde rekeningen brengen patiëntgebonden diagnostische informatie buiten het domein van het beroepsgeheim. Dit is een misstand. "

  • M.D. Oosterhoff, (kinder)ppsychiater, THESINGE Nederland 28-10-2015 01:00

    "Ik hoop, dat er niet alleen naar de zorg, maar ook naar de gemeentes gekeken wordt waar nu allemaal gegevens over kinderen (jeugdwet) en volwassenen (WMO)met een psychische aandoening terecht komen. In de privacy daar heb ik weinig vertrouwen. Daarmee bevindt ik me overigens in goed gezelschap want het CBP heeft juist vandaag een brief gestuurd naar minister Plasterk, waarin ze aangeven zich hier grote zorgen over te maken.http://www.nu.nl/politiek/3615027/zorgen-privacy-overheveling-taken-gemeenten.html"

  • G.R.I. Slock, ha, SLUIS Nederland 28-10-2015 01:00

    "De overheid zou beter beginnen met voor eigen stoep te vegen en het opvragen van patientengegevens door niet medici wettelijk aan banden leggen. Patienten die WMO zorg aanvragen moeten aan de ambtenaar in kwestie een volledige kopie van hun dossier voorleggen of hun aanvraag wordt niet behandeld. Leveranciers van inco materiaal en dieetvoeding vragen medische verklaringen waarin de hele voorgeschiedenis van de patient moet worden vermeld, als ik weiger dan loopt de levering aan de patient vertraging op of wordt er helemaal niks geleverd.
    Als we zo verder gaan slingert het dossier van elke bejaarde straks rond op het bureau van diverse medisch onbevoegden die ook nog eens geen benul hebben van beroepsgeheim."

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.