Laatste nieuws
Nieuws

AMC over Tromp: ‘Buitensporig en bewust normoverschrijdend gedrag’

24 reacties

De casus in Tuitjenhorn heeft niets te maken met palliatieve sedatie, noch met het gebruik van morfine bij een benauwde en terminaal zieke patiënt. Dat schrijft de afdeling Huisartsgeneeskunde van het AMC aan huisartsen in haar netwerk. Over wat er wél is gebeurd doet het AMC wederom geen uitspraken.

Het AMC spreekt verder van buitensporig en bewust normoverschrijdend gedrag en zegt geen situatie uit het verleden te kennen met een dergelijk verregaand karakter. Het AMC schrijft dat de coassistent van huisarts Tromp op 20 augustus haar begeleider per e-mail benaderde, waarna de begeleider de coassistent op 22 augustus uitgebreid heeft gesproken. Het AMC stelt dat ze die dag zo goed mogelijk hebben getracht het verhaal van de coassistent te verifiëren. Ze zijn daarbij niet in contact getreden met huisarts Tromp zelf, zo bevestigde een woordvoerder van het AMC eerder aan Medisch Contact. In de brief staat dat men, gezien de ernst van de verdenking, heeft gemeend dat dat er sprake was van dusdanige omstandigheden dat er moest worden afgeweken van de gangbare procedure. AMC vindt het verder van belang te vermelden dat ‘hetgeen bij die huiszoeking werd gevonden volledig in overeenstemming was met de feiten uit het verslag van de coassistent’.

Het AMC zegt verder de mening van LHV en KNMG te delen dat het stoppen van het onderzoek door de IGZ niet acceptabel is in deze zaak. Het AMC dringt aan op maximale openheid over de overwegingen die het handelen van de IGZ en het OM hebben bepaald. Het AMC zegt dat er de meest wilde veronderstellingen circuleren en spreekt van grote onrust onder de media en onder huisartsen en oordelen die meestal zijn gebaseerd op een gebrek aan kennis over de zaak.

Simone Paauw

Lees ook:

Dossier Tuitjenhorn

Nieuws disfunctioneren Tuitjenhorn huisartsgeneeskunde palliatieve sedatie huisartsen AMC
  • Simone Paauw

    Simone Paauw deed de deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg en werkt sinds 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal, bijvoorbeeld voor de rubriek Het Portret.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • P.E.M. Engelkes

    arts, HOOGERSMILDE

    aan mijn reactie: "wat bezielt MC" (3-11)wil ik nog toevoegen: "wat bezielt de politie om 's nachts het huis van collega tromp te doorzoeken" en "wat bezielt de inspectie de collega tijdens zijn opname psychiatrie te laten ondervragen" en "wat beziel...t het OM om de weduwe van de overleden patient een paar dagen na de dood van haar man drie uur lang te ondervragen?" Kortom, wat collega tromp ook misschien fout gedaan mag hebben -- wat er daarna gebeurd is heeft niets met een rechtsstaat te maken, laat staan van enig menselijk invoelingsvermogen - wat je toch tenminste van medici mag verwachten. Schande. Zal de onderste steen ooit bovenkomen? Of zullen alle betrokkenen hun straatje wel weer schoon weten te vegen?

  • P.E.M. Engelkes

    arts, HOOGERSMILDE

    wat bezielt MC om op de voorpagina een collega die uit wanhoop zich van het leven beroofde met naam te noemen en te vragen wat hem bezielde (niet wat hem bewoog)? MC lijkt de telegraaf wel! En wat bezielde de huisarts-supervisor uit het AMC om zonde...r ruggespraak collega Tromp bij de inspectie aan te geven? En wat bezielde de inspectie om nog zonder verder onderzoek de politie op deze collega af te sturen?

  • J.P. Detering

    Verpleegkundige, Almere

    Een typische reactie van het AMC. Eigen handelen verdedigen en dan vertrouwen vragen omdat zij vinden dat zij het goed doen. Heet dat niet externe attributie? Bij het AMC staat de patiënt en de beroepsbeoefenaar al lange tijd niet meer op de eerste p...laats. Op zich niet zo gek vanuit het perspectief van het AMC gezien. Zij dienen vooral het belang van de ziektekostenverzekeraars want dat zijn degenen die nu de dienst uitmaken binnen de Nederlandse gezondheidszorg en de financiën leveren. Helaas heb ik dat zelf aan de lijve moeten ondervinden. Op een grove wijze als een nummer door een arts-assistent te worden afgedaan (een specialist met een patiënt laten praten die geen geld voor het AMC oplevert is zonde van de kostbare tijd), zonder uitleg, zonder begrip en zonder handelingsperspectief.Maar gelukkig heb ik ook andere artsen buiten het AMC gevonden die de patiënt nog wel van belang vinden. Lang geleden was dat bij het AMC ook zo. Maar helaas is het management nu zo ingericht dat, hoewel voor de bühne nog wel af en toe op de werkvloer wordt meegewerkt, alleen nog te sturen op cijfers om naar buiten toe de schijn van geleverde kwaliteit op te houden. Dat huisartsen huiverig zijn om nog co-assistenten uit het AMC op te leiden is begrijpelijk, maar wel jammer. Wij hebben juist artsen nodig met gevoel voor hun patiënten en niet voor cijfers en slagingspercentages. En volgens mij zijn huisartsen juist bij uitstek degenen die het dichtst bij de patiënt staan en hen begrijpen en dus in staat zijn om bij nieuwe artsen het patiëntenbelang over te brengen.

  • W. Swart

    oogarts, LEIDEN

    Verwachte kijk- en leescijfers bepalen veelal of en hoe berichtgeving in de media verschijnt. Dat dit nieuws nu in Nederland bij velen emoties opwekt en reden tot reageren geeft is begrijpelijk. Maar anders is het voor artsen. Geen oordeel, geen meni...ng naar buiten en geen acties zonder gedegen kennis van de feiten. Die hebben we niet en derhalve past ons een voorbeeld functie en een professioneel zwijgen.

  • P.J.F.M. de Breet

    huisarts, ECHT

    Ik heb de brief van professor van Weert gelezen.
    De professor geeft uitleg over de gang van zaken.
    Wat ik mis is enige vorm van begrip voor de onstane onrust bij praktiserende huisartsen.
    Sterker hij verwijt hen om te oordelen zonder over de juiste i...nfomatie te beschikken.
    Is aan hem voorbij gegaan dat er geschreeuwd wordt door huisartsen , LHV, KNMG en NHG om openheid van zaken?
    Had het AMC niet de mogelijkheid om, in het kader van conflict van belangen, openheid te geven?
    De brief zegt inhoudelijk nog weinig ,of creeert meer verwarring.( "deze casus heeft echter niets te maken met palliatieve sedatie , noch met het gebruik van morfine bij een benauwde en terminaal ziek patient" = in tegenspraak met journalistieke informatie)
    Zijn brief is verdedigend maar ook aanvallend en zonder begrip. Staat hij misschien (te) ver af van het werkveld?
    Je mag van een vertegenwoordiger van de huisartsenopleiding anders verwachten.
    Jammer!

    Hopelijk ontstaat op enige wijze openheid van zaken zodat huisartsen zich zekerder voelen in het leveren van palliatieve zorg en kan de rust terug keren.

  • S.W.A. Post

    Huisarts, AMSTERDAM

    Ik begrijp de onrust van de vele collega's in deze zaak niet goed.
    Als een co-assistent, de afdeling huisartsgeneeskunde, de IGZ en justitie menen dat er sprake is van medisch ontoelaatbaar handelen is toch duidelijk dat hier geen normale stervensbeg...eleiding is gegeven?
    Er lijkt sprake van een collectief wantrouwen, of is het collectieve nieuwsgierigheid?

  • J.P.M. Bots

    huisarts, UITHOORN

    Mijn grootste zorg blijft het begrip vertrouwen. Ik leidt als sinds 1992 huisartsen en co-assistenten op. Op het moment dat een arts in opleiding of een co-assistent een medisch feit vertelt aan zijn begeleiders van het instituut, welke misschien gr...ensoverschrijdend is. Dan is het eerste wat een opleidingsinstituut behoort te doen te vragen of de feiten kloppen aan de desbetreffende opleider. Hoor en wederhoor. Dit is een fatsoensnorm. Dit neem ik de Huisartsenopleiding van het AMC ernstig kwalijk. Ik merk bij het opschrijven van dit stukje dat ik hier nog boos om wordt. Het opleidingsinstituut zal zijn regels hierop dienen aan te passen en dit openbaar te maken. Ik zou mij als opleider bij het AMC tot die tijd niet veilig voelen. Mijn medeopleiders aan het AMC zou ik dan ook willen oproepen om dit kenbaar te maken aan het instituut en een dergelijke procedure te eisen.

  • H. Burger

    chirur n.p., DORDRECHT

    Met collega Oppewal vraag ik mij af welk gezicht past bij " AMC ". Het zou voor de transparantie goed zijn als één of meer auteurs van de berichten zich met name bekend maakte. Buitensporig en bewust normoverschrijdend gedrag past bij de reactie van... het AMC. Ik denk dat zowel de coassistent, als IGZ, als het OM, als het AMC spijt moeten hebben over hun aanpak en het zou hen sieren als zij dat ook zouden laten weten, in plaats van volhouden dat zij juist hebben gehandeld.

  • Wil Bosboom

    huisarts, DE MEERN

    Meerdere collega's reageren nu dat we het verhaal van de Inspectie en van het AMC gewoon moeten accepteren.
    Helaas lopen ook op wetenschappelijk niveau verhaal en werkelijkheid niet altijd synchroon, zoals we de afgelopen jaren al vaker uit de media ...hebben vernomen.
    Dus het verhaal van de Inspectie en het AMC dient in deze belangrijke casus evidence-based te zijn, maar de feiten worden niet gepresenteerd.

    Tevens menen een aantal collega's dat we gewoon nieuwsgierig zijn.
    Ja, ik ben zeer nieuwsgierig maar dan wel naar de feiten; namen hoef ik niet te weten.
    Die feiten heb wij allen nodig om te weten wanneer en hoe volgens de Inspectie de grens wordt overschreden bij de behandeling van terminale patiënten met refractaire symptomen.

  • M. Vasbinder

    medico familiar y comunitario, 03725 TEULADA ALIC Spain

    We leven in een maatschappij, waarin je iedere dag opstaat met de angst, dat je misschien iets verkeerd hebt gedaan in de voorgaande dagen. Elke dag kan in de medische wereld de I Gestapo Z binnenvallen. Daarbuiten hebben we de FIOD en andere control...erende instellingen. Wat voor maatschappij is dit? Een maatschappij die zo gereguleerd is dat er een regelovertredingsfobie ontstaat, die vaak gebaseerd is op ware feiten. Wij noemen dit een totalitair regime, de inquisitie waardig. De overtreding is niet meer bekend, maar de repercussies wel. Ga zo door Europa.

  • W. van der Pol

    ziekenhuisapotheker, Delft

    Professor van de Weert probeert enig vertrouwen te herstellen. Hij is op de hoogte van de feiten, wij niet. Ik vraag me af of het erg is dat wij dat niet weten. Is er lering uit te trekken? Is er kans op herhaling? Ik prefereer altijd eerst overleg ...met de betrokken arts over hetgeen is gesignaleerd, over het dilemma van het melden of niet melden, over inschakelen van de inspectie etc. Ik weet niet of de nabestaanden van de arts of van de patiënt in staat zijn of gerechtigd zijn met de feiten naar buiten te komen. In zoverre is de casus uniek, leerzaam, en bij herhaling, corrigeerbaar.

  • E.P.B. Plinck

    arts, ROTTERDAM

    tekenend dat instanties die zelf zo veel mogelijk transparantie propageren dan wel vereisen (de inspectie voorop) nu zelf zo gesloten blijken te zijn

  • F. Oppewal

    huisarts, NIEUWE PEKELA

    Het AMC vermeldt dat'hetgeen bij die huiszoeking
    gevonden werd, volledig in overeenstemming is met de feiten uit het verslag van de coassistent'. Moeten we concluderen dat het OM het AMC geïnformeerd heeft over de uitkomsten van de huiszoeking? Dat l...ijkt met toch zeer onwaarschijnlijk. Misschien wil het AMC (wie is dat, de hoogleraar huisartsgeneeskunde? de begeleider? het ziekenuis? welk gezicht past bij 'het AMC'?) nog duidelijkheid geven waarom afgeweken is van de beleidslijn om met collega Tromp in contact te treden, dus hoor en wederhoor toe te passen? De hele kwestie roept herinneringen op aan de casus Vrencken, die hetzelfde en wellicht erger over zich heen kreeg, maar uiteindelijk vier keer werd vrijgesproken.

  • Jos Rensing

    huisarts, de Haag

    Hooggeleerde van der Weert lijkt niet op de hoogte van de feiten of hij jokt: recente publicatie (21/10) van Medisch Contact maakt melding van een "overdosis morfine".
    Dat terwijl van der Weert enkele dagen geleden nog schriftelijk verklaarde dat "de... casus" niets te maken had met morfine en suggereerde dat er meer aan de hand was.

    Ik verneem graag van de hooggeleerde welk dosis morfine zijns inziens therapeutisch dan wel palliatief is bij een terminale en dyspnoische patiënt en welke dosis zijns inziens crimineel is.

  • R.W. Kreis

    chirurg/zorgonderzoeker, BEVERWIJK

    De reacties van het AMC, Openbaar Ministerie en IGZ zijn tot nu toe nietszeggend. De berichten uit deze hoek bevatten wolken ambtelijke taal zonder feitelijke informatie. De bevolking en de medische stand hebben recht op een degelijke analyse conform... de procedure zoals bij het tuchtcollege. Zowel de mededeling vanuit het Openbaar Ministerie dat verder onderzoek wordt gestaakt wegens het overlijden van de betrokkene als het zwijgen van het IGZ, voorspellen in dit licht niet veel goeds. Een tuchtrechtelijke analyse zou klaarheid kunnen brengen. Mogelijk kan de echtgenote van onze overleden collega hierin een actieve rol spelen. Duidelijkheid in deze zaak, zowel inhoudelijk als procedureel, is dingend noodzakelijk.

  • R.J.C. Norg

    HUISARTS, HAELEN

    De kern is: kunnen we de contreolerende instanties vertrouwen of niet?
    Persoonlijk, collega Van Weert kennende, heb ik het volste vertrouwen in zijn integere handelen en daarmee van de anderen van de afdeling huisartsgeneeskunde van het AMC.
    Zou het ...niet een idee zijn als de Nationale Ombudsman een onderzoek instelt naar het handelen van de IGZ en het OM?
    Dan kunnen we voorlopig de discussie sluiten en vertrouwen op degelijke waarheidsvinding en onafhankelijke beoordeling.
    En kunnen alle betrokkenen nu de broodnodige rust krijgen.

  • P.J.M. van Loon

    arts, OOSTERBEEK

    Het gaat jaren duren, voor IGZ de nodige nuance zal kunnen of durven neerschrijven. In een ander Noord Hollands drama, rond de orthopeed in Purmerend is pas na een heksenjacht op de TV en totale verwoesting van een stuk geneeskunde,de meer complexe w...ervelkolomchirurgie, waar nog geen richtlijnen of enige vorm van consensus bestaat, een genuanceerd rapport van IGZ verschenen en worstelt het OM met de afronding van een algemene oproep van de politie om ontevreden patiënten te ronselen om een civiel proces te kunnen voeren.Bijna iedere snijdend specialist had het zelfde kunnen overkomen. De reactie nu van veel huisartsen is dan ook begrijpelijk. Het kan verkeren.... zei Bredero.

  • N. Donner

    Arts-assistent, AMSTERDAM

    Het AMC heeft wat mij betreft nu helder gemaakt dat (huis)artsen die handelen binnen de beroepsnormen met betrekking tot euthanasie en palliatieve sedatie niets, maar dan ook niets, te vrezen hebben en gewoon hun ondersteuning van patienten in de pal...liatieve fase kunnen voortzetten, zonder vrees voor vervolging.

    Dat zoveel artsen alsnog vragen om zo'n complete inbreuk op de privacy van de betrokkenen en schending van het beroepsgeheim om alles openbaar te maken, blijkens enkel en alleen om hun eigen nieuwsgierigheid te stillen, vind ik de gehele beroepsgroep zeer slecht tekenen.

  • A.L. Cense

    psychiater, STOUTENBURG

    Ik heb er geen probleem mee wanneer onderzoek plaats vindt in situaties van zwaarwegend belang. Noch heb ik er problemen mee dat mensen meldingen doen en daarmee vragen om onderzoek in situaties waarover ze hun twijfels hebben.

    Ik heb wel problemen ...met een gezondheidszorg waar regels en papieren werkelijkheid belangrijker zouden kunnen worden dan medemenselijkheid en de echte werkelijkheid. En dat vraagt om openheid over het gevoerde beleid om twijfels daarover weg te nemen.

    Ik heb ook problemen met procedures die de essenties van recht en rechtsstaat niet respecteren. Die vragen namelijk om een onafhankelijk rechter die de wet naast de soecifieke casus legt, en bijvoorbeeld zoals in de Heringa-zaak, kan zeggen "volgens de wet mag het niet, maar in dit soecifieke geval zou het disproportioneel zijn om een sanctie op te leggen". De mogelijkheid tot sanctioneren buiten de rechter om, en alles wat gast in de richting van primitieve schandpaalconstructies waar namen aan de openbaarheid worden prijsgegeven, passen daarentegen niet in een rechtsstaat. En tegen dat licht is dit een testcase, waar op zijn minst de suggestie vanuit gast dat afwijken van rechtstatelijke principes tot onacceptabele gevolgen leidt.

  • T. Müller

    Uroloog, Drachten

    Een persoon zegt iets over een arts tegen een onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling geeft dit ongefilterd door aan allerlei uitvoerende instanties zonder de arts te vragen of het waar is. Onderzoeken en maatregeln gebeuren waartegen de arts, du...s ook u en ik, zich niet kan verweren. De arts pleegd zelfmoord. De beroepsvereniging stelt vragen. Die worden niet beantwoord. Er wordt gevraagd of de beroepsvereniging niet zo nieuwsgierig wil zijn.
    Alles unter Kontrolle, hier gibt's nichts zu sehen, weitergehen.
    Je zal maar per ongeluk in dit Kafkaesk machinarium verzeild raken.

  • M.P. Hommes-Volker

    Specialist Ouderengeneskunde, ZEVENHUIZEN ZH

    Wil Nederland nog huisartsen opleiden? Willen we nog opleiders warm maken om hun energie in de huisartsenopleiding te stoppen? Als er geen hoor en wederhoor plaats vindt, zal er altijd onzekerheid en paranoïdie blijven. Hoezo rechtsstaat? Er is nog m...aar 1 oplossing: de onderste steen moet nu boven!

  • C.M.B. Duwel

    verzekeringsarts, AMSTERDAM

    Geachte redactie,

    Uit o.a. de casuïstiek van het Medisch Tuchcollee blijkt dat het gebruikelijk om bij een conflict of andere mening over medisch handelen er eerst overleg met de verantwoordelijke i.c. de huisarts plaats vindt. De co-assistent en on...derwijsbegeleider hebben dit nagelaten. De ingeschatte ernst van de situatie is geen reden dit niet te doen.
    Zij zouden in het gesprek met de huisarts de motivatie van zijn medische handelen hebben kunnen toetsen. Indien er redenen zijn om het 'naar buiten te brengen' o.a. bij de Inspectie, dan dient de onderwijsbegeleider dit eerst aan de huisarts aan te kondigen.
    Uit de berichtgeving blijkt dat dit niet is gebeurd.

    Het is merkwaardig dat dit geen onderdeel is van de opleiding.

    Met vriendelijke groet,
    dr. C.M.B Duwel, verzekeringsarts

  • P.P.M. Hobus

    huisarts, WIJNANDSRADE

    Het gebrek aan kennis over deze kwestie wordt vooral ook door het AMC zelf veroorzaakt. Grensoverschrijdend gedrag heeft geen objectieve maat en is een subjectief oordeel. Ook daarover hebben huisartsen recht om te weten. Indien mijn vermoeden daarom...trent bewaarheid wordt zal alsnog blijken dat in deze kwestie onzorgvuldig gehandeld is!

  • H. Gimbel

    huisarts, Heerhugowaard

    De huidige stand van zaken in de zaak Tromp uit Tuitjenhorn:

    We weten wel wat het niet is, maar niet wat het wel is!

    Heel bijzonder!

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.