Achmea gaat met ziekenhuizen medicijnen inkopen
2 reactiesAchmea gaat samen met zeker twaalf ziekenhuizen dure geneesmiddelen inkopen. De zorgverzekeraar zegt een ‘miljoenenbesparing’ te verwachten.
Uit eigen onderzoek blijkt dat er vaak aanzienlijke verschillen zijn tussen ziekenhuizen in het gebruik van dure geneesmiddelen bij vergelijkbare behandelingen, zo meldt Achmea in een persbericht: elk ziekenhuis regelt zelf de inkoop. Niet alleen leidt dat tot hogere prijzen, ook is de inkoop voor veel ziekenhuizen een ‘hoofdpijndossier’. Achmea wil nu met ten minste twaalf ziekenhuizen beginnen met gezamenlijke inkoop, allereerst van TNF‐alfaremmers. Agesproken is om een derde deel van de verwachte besparing te steken in onderzoek naar nieuwe medicijnen en gewenste innovaties.
Tot nu toe deelnemende ziekenhuizen zijn het Academisch Medisch Centrum (AMC), Erasmus MC, Diaconessenhuis Noorderboog, Diakonessenhuis Utrecht, Mauritsklinieken, Laurentius Ziekenhuis, Havenziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Saxenburgh Groep, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Rode Kruis Ziekenhuis, VUmc.
Een woordvoerder van het AMC zegt in het Financieele Dagblad dat er ook risico’s zijn. Deelname zou gevolgen kunnen hebben voor onderhandelingen over andere medicijnen, en ziekenhuizen komen er wellicht minder gunstig uit dan nu, als de korting in drieën wordt verdeeld: Achmea en de ziekenhuizen allebei een derde, de rest in een innovatiefonds.
Medicijnfabrikant MSD laat het FD weten ‘dat het plan vooral om de kosten draait’, terwijl de dienstverlening van MSD breder is. ‘Wij bieden ziekenhuizen ook programma’s om therapietrouw bij patiënten te bevorderen en verspilling te voorkomen. Wie alleen op prijs stuurt, is straks alsnog duurder uit, bijvoorbeeld omdat onnodig veel wordt weggegooid.’
Bestuurder Martin Favié van de Bogin, de branchevereniging van producenten van generieke geneesmiddelen, toont zich in de krant gematigd positief. ‘Er zitten elementen in het inkoopplan die me aanspreken, zoals het innovatiefonds.’
Joost Visser
Lees ook:

- Er zijn nog geen reacties