Inloggen
Federatienieuws
2 minuten leestijd
Federatienieuws

Vervanging Wet bescherming persoonsgegevens

Plaats een reactie

Meer privacyrechten voor individuen, meer verplichtingen voor organisaties. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bevat aangescherpte privacyregels die per mei 2018 gaan gelden voor alle maatschappelijke sectoren, waaronder de zorg. Deze regels gaan de Wet bescherming persoonsgegevens vervangen. De Autoriteit Persoonsgegevens roept ook artsen op om vragen te stellen over de AVG.

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) versterkt de zeggenschap van mensen over hun gegevens, in een tijd waarin databedrijven steeds machtiger worden, persoonsgegevens gouden handel zijn en big data hét toverwoord lijkt te zijn om problemen op te lossen, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Datalekken en patiëntenportalen

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in 2016 op verschillende terreinen onderzoek gedaan en advies gegeven over nieuwe wet- en regelgeving. Op het snijvlak van privacy en medische zorg heeft zij specifiek aandacht besteed aan de meldplicht datalekken (beveiliging). Daarnaast is de groeiende druk op de bescherming van patiëntengegevens (gezondheid) onderzocht, onder andere in relatie tot fraude-onderzoek en de opkomst van patiëntenportalen.

Op tijd voorbereid

In de AVG komt meer dan nu de nadruk te liggen op accountability: organisaties moeten kunnen aantonen dat zij zich aan de wet houden. Overtredingen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) kunnen oplopen tot boetes van 20 miljoen euro of 4 procent van de jaaromzet. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert organisaties, dus ook organisaties in de zorg, op tijd te beginnen met de implementatie van de nieuwe regels.

Stel uw vragen

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft 10 stappen gepubliceerd die organisaties kunnen doorlopen om zich goed voor te bereiden op de AVG. Ook beantwoordt de Autoriteit Persoonsgegevens de komende maand in het dossier Voorbereiding op de AVG iedere week de drie meest gestelde vragen. De KNMG brengt dit initiatief graag onder de aandacht van artsen. U kunt uw vragen mailen naar vragenAVG@autoriteitpersoonsgegevens.nl.

De publieksvoorlichters van de Autoriteit Persoonsgegevens zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur ook telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0900-2001201 (5 cent per minuut, plus de kosten voor het gebruik van uw mobiele of vaste telefoon). De openingstijden van dit spreekuur worden het komende jaar uitgebreid.

zie ook

Federatienieuws KNMG
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.