Polyfarmacie

Zo’n 40 procent van de 65-plussers gebruikt dagelijks vijf of meer medicijnen. Met name bij kwetsbare ouderen brengt dit risico’s met zich mee. Hoe meer medicijnen, hoe groter de kans op interacties en bijwerkingen, en hoe groter de kans dat de therapietrouw afneemt.
Publicaties
-
Best practice (vervolg)
In het gesprek viel mij op dat ook bij de nieuwe analyse een aanname werd gebruikt die onterecht kan leiden tot een ‘signaal’. In het bijzonder ging het hier om de aanname dat het aantal verrichtingen polyfarmacie gerelateerd moet zijn aan het aantal ouderen in de praktijk.
-
Veel niet-gezonde ouderen gaan door met insulinegebruik
Ouderen met diabetes type 2 die in slechte gezondheid verkeren, gebruiken vaker insuline, en blijven het vaker gebruiken, dan degenen die goed gezond zijn. Dit sluit niet aan bij het advies om ouderen met beperkte levensverwachting minder strak in te stellen.
-
Medicatiebeoordeling moet praktischer
Er zijn nogal wat Nederlandse initiatieven op het gebied van deprescribing: het stoppen met voorschrijven van een langdurig gebruikt medicijn. Rob van Marum wil die kennis graag bundelen en gebruiken voor de herziening van de richtlijn Polyfarmacie bij ouderen.
-
Helft ouderen wil periodieke controle medicatie
Ruim de helft van de thuiswonende ouderen is vóór een periodieke beoordeling van hun medicatie samen met de apotheek en de huisarts of medisch specialist. Dat blijkt uit een peiling die ouderenbond ANBO hield onder ruim zevenduizend leden en niet-leden.
-
Huisarts moet actiever medicatie beoordelen
Veel huisartsen laten polyfarmaciebeoordelingen over aan de apotheker. Dus is het vaak de apotheker die bepaalt welke patiënten voor een beoordeling in aanmerking komen en die de geselecteerde patiënten vraagt naar hun ervaringen. Dat moet anders.
-
Veel ouderen weten het waarom van hun medicijnen niet
Van de ouderen die meerdere medicijnen gebruiken, weet slechts 15 procent de juiste indicatie van …
-
‘Bij levenseinde eerder stoppen met medicatie’
Artsen zouden meer tijd en aandacht moeten besteden aan het stoppen met medicijnen in de laatste
-
Medicatiegegevens ouderen slecht overgedragen
Kwetsbare ouderen die veel medicijnen gebruiken lopen risico’s dat bij de overdracht van eerste lijn naar tweede lijn …
-
Medicatiebeoordeling relatief onbekend
Veel ouderen die meerdere geneesmiddelen gebruiken, weten niet dat zij hun arts of apotheker om een periodieke beoordeling van …
-
Geriaters: 'Stop met standaard voorschrijven'
Bloeddruk- en cholesterolverlagende medicijnen, die nu dagelijks door vele ouderen worden geslikt, moeten veel minder standaard…