Covid-19

SARS-CoV-2 is het virus dat de besmettelijke, en soms ernstige verlopende luchtwegaandoening Covid-19 bij mensen veroorzaakt. SARS-CoV-2 is een virusstam uit het geslacht betacoronavirussen uit de onderfamilie van coronavirussen. Het virus werd voor het eerst gemeld op 30 december 2019 in het Chinese Wuhan. Sindsdien heeft de ziekte zich ontwikkeld tot een pandemie. Een reeks werkzame vaccins is inmiddels beschikbaar. Er zijn verschillende varianten van het virus in omloop die worden aangeduid met een Griekse letter (alpha, beta, gamma, delta etc.)
Nieuws en opinie
-
Kabinet volgt corona-adviezen Onderzoeksraad voor Veiligheid niet op
Het kabinet heeft vrijwel niets gedaan met de corona-adviezen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), terwijl het in april nog liet weten het eens te zijn met de conclusies van de raad. De OVV publiceerde begin dit jaar een eerste rapport over de kabinetsaanpak van de eerste zes maanden van de coronacrisis. Dat rapport was onder meer zeer kritisch over de rol van het kabinet ten opzichte van het Outbreak Management Team (OMT).
-
RIVM: ‘Vaccinatiebereidheid zorgprofessionals kan beter’
De vaccinatiebereidheid voor de boostervaccinatie was onder medewerkers in de zorg- en welzijnssector aanzienlijk minder dan tijdens de eerste vaccinatieronde. Waar de opkomst voor ten minste één vaccinatie tegen covid-19 tijdens de eerste ronde nog 83 procent was, was dat voor de boostervaccinatie 61 procent.
-
Met huidige personeel meer covidzorg leveren, kan dat?
Een expertteam bracht in kaart wat nodig is om reguliere en covidziekenhuiszorg op peil te houden bij een nieuwe golf. Met het devies ‘instroom beperken en uitstroom bevorderen’ mag de eerste lijn de borst natmaken.
-
Na coronadip weer stijging in aantal soatests
Na een coronadip in 2020 hebben in 2021 weer meer mensen een soatest laten doen bij een Centrum Seksuele Gezondheid. Met 138 duizend is het aantal mensen dat een soatest deed 30 procent hoger dan in 2020, maar nog steeds 8 procent lager dan in 2019.
-
Kans op postcovidsyndroom bij omikron kleiner dan bij delta
Mensen met de omikronvariant lopen minder risico op het postcovidsyndroom, dan mensen die besmet zijn met de deltavariant. Dat blijkt uit onderzoek van Michela Antonelli e.a. gepubliceerd in The Lancet.
-
Kamer wil snel een beter coronaplan van minister
Vrijwel de voltallige Tweede Kamer vindt de langetermijnaanpak van corona door zorgminister Ernst Kuipers teleurstellend. Die moet beter en concreter. En dat moet snel. Een deel van de Kamer wil onder meer structureel meer ic-bedden.
-
Mondneusmaskers terug op de Zeeuwse ziekenhuisgang
Het Admiraal de Ruyterziekenhuis (Adrz) in Zeeland scherpt de coronamaatregelen in zijn gebouwen iets aan. Dat moet een uitbraak van covid-19 onder medisch personeel voorkomen.
Meer over covid-19
-
-
Coronaperikelen
Lezers vertellen over wat zij meemaken in tijden van corona. lees meer
-
Informatiebronnen covid-19
Medisch Contact heeft de belangrijkste websites die de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van covid-19 volgen hier voor u op een rijtje gezet. lees meer