Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
Boeken en films & zo
boek

Historisch kookboek van dokter Battus

Plaats een reactie

Het excellente kookboek van Doctor Carolus Battus uit 1593, Christianne Muusers en Marleen Willebrands, Sterck & De Vreese, 320 blz., 29,95 euro.

Bestellen

Hij heette eigenlijk Carel Baten (ca. 1540-1619), maar stond bekend als Carolus Battus. Hij werd geboren in Gent, studeerde medicijnen in ­Rostock, werkte in Frankrijk en Duitsland voordat hij zich, eerst in Antwerpen en daarna in Dordrecht, vestigde als stadsgeneesheer. Hij eindigde zijn carrière in Amsterdam. Battus ­vertaalde en schreef medische en literaire ­werken, waaronder Het excellente kookboek – in 1593 gepubliceerd als bijlage bij de tweede druk van het Medecynboec, zijn vertaling uit het Duits van het Artzneybuch.

Van dat kookboek met zo’n driehonderd recepten is nu een schitterende, geïllustreerde uitgave in facsimile verschenen, met de oorspronkelijke tekst in hertaling. Dat (tweede) deel wordt voorafgegaan door een reeks interessante en deskundige uiteenzettingen over Battus’ leven en werk, zijn dieetleer, en over de 16de-eeuwse keuken en tafelmanieren. En jazeker, een aantal recepten van de dokter is bewerkt voor de hedendaagse keuken.

Zie ook battus.nl voor nog meer informatie en afbeeldingen.

Media en cultuur boek
  • Henk Maassen

    Henk Maassen (1958) is journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.