Artsenportretten
Ingrid Henssen
2 minuten leestijd
Portret

‘Er is genoeg voedsel op de wereld, maar we hebben een ver­delings­probleem’

Portret: Myrthe Frissen

Plaats een reactie
Marcel Krijgsman
Marcel Krijgsman

Myrthe Frissen schrikt als ze in 2017 aan het eind van een marktdag ziet hoe bergen goede groenten rechtstreeks in de vuilnisbak eindigen.

Voor de marktkooplui is het goedkoper om groots in te kopen en het overschot weg te gooien, dan om een klant ‘nee’ te moeten verkopen. Vanuit die observatie richt de jonge dokter de kookclub Groenten zonder grenzen op, die uit restgroenten van de markt veganistische maaltijden bereidt.

Tien badkuipen

Het veganistische is een bewuste keuze, zegt Frissen. ‘Er is genoeg voedsel op de wereld. Alleen kampen we met een verdelingsprobleem: met de tien badkuipen water die een koe drinkt om één biefstuk te produceren kunnen veertien porties groenten gekweekt worden.’

Groenten zonder grenzen is meer dan een duurzaamheids­project: niet alleen de zieke planeet, ook de ongezond levende mens erop wordt er beter van. Enthousiast vertelt Frissen hoe een vrouw die altijd gewend was een boterham met hagelslag te eten, nu op een avond zes soorten groenten proefde. En hoe een man, die – alleen om zijn vrouw een plezier te doen – met haar meekwam, enthousiast raakte en 35 kilo afviel.

Leeftijd: 31 jaar

Werkzaam­heden: aios (laatste jaar) medische milieukunde, actief adviseur voor Physicians Association for Nutrition the Netherlands (PAN NL)

Woonplaats: Nijmegen

Sociale impact

Groente zonder grenzen heeft volgens Frissen ook een sociale impact. De deelname van ouderen en alleenstaanden gaat eenzaamheid tegen. Ook migranten die willen integreren zijn van harte welkom. Frissen glimlacht: ‘Als ik zie hoe een oude vrouw een Syrische puberjongen Nederlandse woordjes leert, en die knul dan falafel maakt, dan smelt mijn hart.’

Het succes van het Rotterdamse project is zoals de naam: ‘Grenzeloos’. Inmiddels bereidt de zeventig koppen tellende vrijwilligersfamilie (er is zelfs een wachtlijst) zestig maaltijden per week. ‘Restjes gaan naar een AZC of het Leger des Heils, en natuurlijk krijgt de marktkoopman als bedankje bietenbrownies of een worteltaart.’

Uitrol

Frissens eigen rol is momenteel wat kleiner. Sinds haar verhuizing naar Nijmegen enige tijd terug, kan ze minder vaak in Rotterdam de handen uit de mouwen steken. ‘Misschien moet ik eens kijken naar een uitrol in Nijmegen.’ 

Meer portretten
Portret voeding milieu duurzaamheid
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.