Coronavirus
Corona is overal. Ook jij als student geneeskunde zult ermee te maken hebben en krijgen het komende studiejaar. Hoe beïnvloedt het de praktijk van artsen, hoe beïnvloedt het studenten en de invulling van hun studie? Lees hier het laatste nieuws en de blogs van studenten omtrent het coronavirus, ofwel covid-19.

-
Britse variant inderdaad veel besmettelijker
Britse onderzoekers (Nicholas Davies e.a.) schatten dat de zogeheten Britse variant van het coronavirus een 43 tot 90 procent hoger reproductiegetal kent dan de reeds bestaande varianten van SARS-CoV-2.
-
Vijf aanvragen bij coronasteunfonds StOF
Het artsensteunfonds StOF van de KNMG heeft in het afgelopen jaar vijf aanvragen voor een uitkering gehonoreerd aan artsen of hun nabestaanden die aan covid-19 zijn overleden of op de ic zijn beland.
-
‘Mentaal welzijn Nederlanders niet veranderd door corona'
De geestelijke gezondheid van Nederlanders is behoorlijk stabiel, concluderen onderzoekers van de universiteit van Tilburg en de onderzoeksinstituten Nivel en CentERdata na een gezamenlijke studie onder 4100 mensen. Volwassen Nederlanders voelen zich over het algemeen niet anders dan voor de uitbraak van het coronavirus.
-
‘Vaccinatiebereidheid in Staphorst niet lager dan elders’
‘We zijn net begonnen met het vaccineren van de 70-plussers in Staphorst. Morgen vaccineren we de bewoners in het verzorgingshuis dat onder mijn praktijk valt. Vier ouderen die niet naar het verzorgingshuis kunnen komen, brengen we thuis een bezoekje.
-
De vaccins werken maar het virus blijft
In januari vroeg Nature aan meer dan honderd immunologen, infectiologen en virologen of SARS-CoV-2 kan worden uitgeroeid. Bijna 90 procent van de respondenten zei dat het coronavirus endemisch zal worden: het zal de komende jaren blijven circuleren onder de wereldbevolking en de mensheid zal dus met de bijbehorende ziekte moeten leren leven.
-
Fauci introduceert PASC als naam voor klachten na covid
De Amerikaanse topimmunoloog Anthony Fauci heeft tijdens een persconferentie afgelopen woensdag het acroniem PASC (post-acute sequelae of SARS-CoV-2 infection) geïntroduceerd voor de klachten die kunnen optreden na het doorlopen van een SARS-CoV-2-infectie. Dat meldt de Amerikaanse website Medscape.
-
Ziekteverzuim in de zorg stijgt verder
Het verzuim in de zorgsector is de afgelopen maand opnieuw gestegen; zo’n 71 duizend medewerkers waren de afgelopen maand niet inzetbaar, ofwel 7,68 procent van de zorgmedewerkers. Niet meegerekend is de afwezigheid van medewerkers die in zelfisolatie zaten of wachtten op een testuitslag van covid-19.
-
‘Een coviduitbraak in huis maakt je nederig’
Longarts Wouter van Geffen, gespecialiseerd in de behandeling van longkanker is lid van het coronateam in Medisch Centrum Leeuwarden. Vorige maand had de oncologieafdeling van het ziekenhuis te kampen met een uitbraak van covid-19. 'Op zeker moment waren er zoveel medewerkers ziek, dat we de afdeling Oncologie en Dagbehandeling een week hebben moeten sluiten.'
-
Artsen komen via Herstel-NL met plan voor afzondering kwetsbaren
Minder kwetsbare mensen brengen op dit moment onevenredig veel solidariteit op voor kwetsbare mensen door de huidige coronamaatregelen. Dat zegt arts-ondernemer Erik-Jan Vlieger, een van de initiatiefnemers van Herstel-NL, dat met een publiekscampagne de dialoog wil openen over de houdbaarheid van de huidige coronamaatregelen. Een plan van Herstel-NL om kwetsbare mensen af te zonderen roept veel kritiek op.
-
Farmabestuurder helpt kabinet met snellere vaccinproductie
Het kabinet schakelt de hulp van Hans Schikan in om sneller coronavaccins te laten maken. Schikan, bestuurder van verschillende medicijnfabrikanten, gaat praten met vaccinatiemakers over de prikproductie. Hij gaat voor het kabinet ‘in beeld brengen’ hoe de productie kan worden versneld en zal hierover medio maart verslag uitbrengen, meldt minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
-
‘Fijn om een steentje bij te dragen aan het bestrijden van de pandemie’
Florine Guilonard werkt bijna een jaar bij het coronacrisisteam van de GGD in Amsterdam. Ze is daarnaast coassistent en studeert aan de UvA.
-
Drentse huisartsen geven coronapatiënten dexamethason
Drentse huisartsen zijn deze week gestart met het geven van dexamethason aan coronapatiënten om hen eerder te laten herstellen en ziekenhuisopnames te voorkomen. Hun onderzoek omvat vijftig patiënten en is goedgekeurd door de METC. Het NHG heeft toepassing in de eerste lijn niet in de covidrichtlijn staan, omdat er geen onderzoek beschikbaar is.
-
NZa: Ziekenhuizen schalen non-covidzorg op
Ziekenhuizen krijgen de laatste weken iets meer ruimte om patiënten te behandelen, nu het aantal opgenomen coronapatiënten daalt. Steeds meer ziekenhuizen kunnen reguliere planbare zorg leveren en operatiekamers gebruiken, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
-
Lancet: ‘Trump was zeer ongezond voor de Amerikanen’
The Lancet heeft nooit een geheim gemaakt van zijn politieke engagement, maar het vernietigende, omvangrijke, met plenty cijfers en onderzoek onderbouwde rapport van The Lancet Commission on Public Policy and Health in the Trump Era, dat deze week werd gepubliceerd, waarin 33 artsen, epidemiologen, economen, juristen en andere experts vier jaar Donald Trump onder de loep nemen, zou je in dat opzicht een hoogtepunt kunnen noemen.
-
‘Gewoon even uw stem horen’
‘Ja, ze ziet niet zoveel mensen meer hè, als je niet direct in de kliniek werkt’, besluit ik m’n betoog tegen een collega aan de telefoon. Achteraf denk ik: hoeveel recht van klagen heb ik? Ik woon niet alleen, ben gezond, maak regelmatig met iemand een wandeling en start Skype, Zoom, Teams of een van de andere 25 media op als ik even wil sparren over het een of ander. En ik denk terug aan een telefoontje van een tijd geleden…