Ouderengeneeskunde
Het beroep
Als specialist ouderengeneeskunde kun je veel betekenen in het leven van chronische patiënten met een complexe zorgvraag. Meestal zijn dat kwetsbare ouderen, maar soms ook jongere patiënten. De patiënten wonen in een verpleeghuis of thuis. Zij hebben behandeling nodig voor hun dementie, complexe chronische aandoeningen, revalidatie of voor alles tegelijk. Jouw expertise richt zich op het herstellen of het behouden van hun dagelijks functioneren. Je diagnosticeert en behandelt de ziekte(n), én je kijkt naar de mens achter de patiënt en diens omgeving. Als hoofdbehandelaar werk je multidisciplinair en voer je de regie. Dat doe je in loondienst of als zelfstandige.
Het specialisme ouderengeneeskunde is een uitdagend en dynamisch vak. Je lost medisch ingewikkelde puzzels op of helpt bij het loslaten van het leven. Afhankelijk van waar jouw patiënt verblijft, werk je samen met huisartsen, (para)medici en andere zorgverleners. Het specialisme is uniek in de wereld.
Onze bevolking vergrijst en dus is er veel werk voor specialisten ouderengeneeskunde binnen en buiten de muren van het verpleeghuis. Je kunt volop doorgroeien, zowel in medisch leiderschap als in wetenschap of specialisatie. Door de dubbele vergrijzing blijft de vraag naar specialisten ouderengeneeskunde toenemen. De overheid heeft niet voor niets het aantal opleidingsplaatsen verhoogd.
De opleiding
De opleiding tot specialist ouderengeneeskunde is een voltijdstudie van drie jaar, inclusief stages. Als aios ouderengeneeskunde heb je vier dagen praktijk en één dag cursorisch onderwijs. Je doet op vier plekken praktijkervaring op: een verpleeghuis, ggz-instelling, ziekenhuis en een keuzestage. In sommige gevallen kun je de opleiding in deeltijd volgen en kun je vrijstellingen krijgen op basis van je werkervaring en competenties. Als aios ouderengeneeskunde ben je in dienst bij de SBOH. Dit staat garant voor een goed salaris en prima arbeidsvoorwaarden.
Je kunt kiezen uit drie opleidingsinstituten voor de specialisatie tot specialist ouderengeneeskunde. Op www.ouderengeneeskunde.nu vind je meer informatie over het beroep en de opleiding. Op www.soon.nl staat precies hoe en wanneer je kunt solliciteren naar een opleidingsplaats.
Informatieadressen
- ouderengeneeskunde.nu (met onder meer blogs en vlogs over het vak)
- Verenso, vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters
- Vereniging voor aios specialisme ouderengeneeskunde Nederland (VASON)
- Samenwerkende opleidingen tot specialist ouderengeneeskunde Nederland (SOON)
- Opleidingseisen specialist ouderengeneeskunde (KNMG)
- Federatienieuws Verenso
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
zie ook-
Bekijk het dossier dossier Klinische geriatrie
-
Bekijk het dossier dossier Interne geneeskunde
LEESTIPS
-
Nabestaande niet-ontvankelijk in haar klacht
Klacht tegen een specialist ouderengeneeskunde, ingediend door de nabestaande (dochter) van de patiënt. Ten tijde van het indienen van de klacht was de patiënt nog in leven. Klaagster verwijt de specialist ouderengeneeskunde klaagster noch de familie te hebben geïnformeerd of gekend in het beleid dat zij heeft opgestart, de patiënt pas na forse druk vanuit klaagster naar het ziekenhuis is ingestuurd en aan de patiënt zonder overleg morfine is toegediend.
-
Waarschuwing voor specialist ouderengeneeskunde
Klaagster is de moeder van patiënt die op 15-jarige leeftijd als gevolg van een plotselinge hartstilstand zeer ernstig hersenletsel heeft opgelopen. Hij is hierdoor zwaar gehandicapt geraakt en uiteindelijk twee jaar later overleden.
-
Een gouden jubileum voor Verenso
Verenso is de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde. Dit jaar viert de vereniging haar 50-jarig bestaan. ‘We zijn als Verenso al 50 jaar richtinggevend in de ouderengeneeskunde. Dat vieren we 1 en 2 juni tijdens ons jubileumcongres, maar daarbij richten we onze blik ook onverminderd op de toekomst. Want daar liggen grote uitdagingen voor de ouderenzorg in Nederland’, stelt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso. Ze neemt ons mee door verleden, heden en toekomst van de beroepsvereniging.
-
Oudjes
Statig zit ze op het bed. Ze kijkt wat rond en neemt af en toe een slokje water. Haar kapsel is on point en ze draagt rode lipstick met verder subtiele make-up. Ze had haar mooiste outfit aangetrokken voor dit wekelijkse uitje: de boodschappen. Deze 92-jarige vrouw neemt naar buiten gaan erg serieus. Want, zo zegt ze tegen mij met een knipoog: ‘Je weet nooit wie je tegenkomt!’
-
Eenvoudig model helpt huisartsen om sepsis te herkennen
Het kan voor huisartsen lastig zijn om patiënten met sepsis, die direct in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, te herkennen. Een eenvoudig model kan huisartsen helpen om een betere inschatting te maken. Dat schrijven Feike Loots (UMC Utrecht) en collega’s in British Journal of General Practice.