Medische microbiologie
Het beroep
Als arts microbioloog, of medisch microbioloog, houd je je bezig met het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van infecties en infectieziekten. Hij/zij heeft een goed overzicht van de infectieziekten en ziekteverwekkers in de regio. De arts microbioloog is daarom vaak de eerste die een epidemie op het spoor komt die in het ziekenhuis of daarbuiten optreedt. Tevens geef je leiding aan het klinisch microbiologisch laboratorium en verricht je ook zelf diagnostiek. Verder ben je bezig met intercollegiale consulten, beleidsvorming en ontwikkeling van protocollen en richtlijnen, epidemiologie van infectieziekten en ziekenhuishygiëne, openbare gezondheidszorg, voorlichting, onderwijs en opleiding en wetenschappelijk onderzoek.
De opleiding
De opleiding tot bestaat uit een onderdeel laboratoriummanagement, een onderdeel wetenschappelijke vorming (9 maanden) een onderdeel wetenschappelijke vorming (9 maanden), een gestructureerde leerperiode van 35 maanden bestaande uit: bacteriologie (12maanden), virologie (12 maanden), mycologie (3 maanden), parasitologie (3 maanden), openbare gezondheidszorg (2 maanden), ziekenhuishygiene en infectiepreventie (3 maanden), een applicatieperiode van 12 maanden en een verdiepingsonderdeel van 4 maanden.
De opleiding duurt 5 jaar. Er zijn 17 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Wilt u meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina medische microbiologie op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie.
Bekijk ook de video's op deze website.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
RIVM: ‘Te weinig kennis gezondheidseffecten klimaatverandering’
Nog veel kennis ontbreekt om de gezondheid van Nederlanders te beschermen tegen klimaatverandering, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dinsdag gepubliceerd rapport. Zonder antwoorden op vragen over bijvoorbeeld hittestress, uv-straling en luchtkwaliteit kan het lastig zijn voor overheden om goede maatregelen voor te bereiden, vertelt onderzoeker van het RIVM Joost van der Ree.
-
Zelftests zijn nauwkeuriger bij monsterafname uit neus én keel
Zelftests winnen aan nauwkeurigheid als monsters zowel uit de neus- als de keelholte worden afgenomen. Dat blijkt uit als preprint gepubliceerd Nederlands onderzoek te vinden op medRxiv.org.
-
Verrassende bevinding bij een appendectomie
Een 50-jarige man zonder voorgeschiedenis onderging een laparoscopische appendectomie wegens een appendicitis acuta. Peroperatief was de appendix gangreneus ontstoken met een spoor pus in het kleine bekken.
-
GGD-baas Rouvoet: ‘Forse investering in publieke gezondheid nodig’
De overheid moet volgens GGD GHOR Nederland-voorzitter André Rouvoet flink gaan investeren in publieke gezondheid, zodat Nederland goed voorbereid is op een volgende pandemie, gifwolk of andere gezondheidscrisis.
-
MRSA bestond al voordat meticilline werd ontdekt
Ruim voor het antibioticatijdperk kwam meticillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA) al bij egels voor. Dat schrijven Jesper Larsen en collega’s in Nature.