Interne geneeskunde
Het beroep
De interne of inwendige geneeskunde omvat in principe het functioneren van het gehele menselijke lichaam en alle ziekteprocessen die zich daarbij kunnen voordoen. Door de aard van dit beschouwende specialisme vervult de internist een belangrijke en coördinerende rol bij de behandeling van patiënten met meerdere aandoeningen. Een internist legt vooral de pathofysiologische verbanden tussen klachten en orgaan- of systeemfunctioneren. Hij/zij probeert, als een puzzelaar, deze klachten van de patiënt te verklaren en op te lossen. Het is een zeer breed specialisme dat door elk ander specialisme heenloopt en daar raakvlakken mee heeft. Je speelt een centrale rol in het ziekenhuis en je moet daarom, als internist, belangstelling hebben voor alle aspecten van de geneeskunde.
De opleiding
De aios volgt de eerste 4 jaar algemene interne geneeskunde met stages op verschillende afdelingen binnen de interne (bijvoorbeeld nefrologie, longziekten of oncologie). In de laatste 2 jaar kies je voor een specialisatie richting. Binnen de interne geneeskunde bestaan namelijk een aantal deelgebieden, te weten allergologie, bloedtransfusiegeneeskunde, gastro-enterologie, endocrinologie, klinische farmacologie, hematologie, hepatologie, infectieziekten, intensive care, reumatologie, oncologie, nefrologie, klinische geriatrie en vasculaire geneeskunde.
De opleiding duurt 6 jaar, waarvan 2 jaar grondopleiding, 2 jaar voortgezette opleiding en 2 jaar specifieke opleiding. Er zijn 173 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Wil je meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina interne geneeskunde op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Internisten Vereniging.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
Leestips
-
‘Een heel ander pad dan ik ooit voor me had gezien’
‘Papa, werk je niet meer?’ Dat was een van de eerste reacties van zijn middelste dochter (6 jaar) toen Mustafa Dönmez nog maar net als anios bedrijfsgeneeskunde aan de slag was.
-
Internist had (dreigende) sepsis moeten herkennen
De zoon van een overleden patiënt klaagt erover dat de internist de kritieke toestand van de patiënt niet heeft opgemerkt, hij niet heeft toegezien op een correcte naleving van de medicatievoorschriften en hij in zijn rol als supervisor is tekortgeschoten.
-
Nieuw medicijn voor kleine groep met ernstig overgewicht
Het Zorginstituut heeft voor het eerst een medicijn goedgekeurd om obesitas te behandelen. Het middel, Saxenda, wordt vergoed voor personen met een BMI van 35 of hoger, die al deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Behandeling kost ongeveer 2600 euro per patiënt per jaar en zit vanaf 1 april in het basispakket.
-
Elektrolytenextase
Waar komt toch het idee vandaan dat zodra een patiënt een voet over de drempel van het ziekenhuis heeft gezet we een realtime en overcompleet beeld moeten hebben van alle componenten die er in zijn bloed te vinden zijn?
-
Kaakpijn bij een patiënte die langdurig prednison gebruikt
Een 73-jarige vrouw komt op de polikliniek vanwege hevige kaakpijn, een trismus en gewichtsverlies. Haar klachten zijn in de afgelopen weken ontstaan en progressief. Zij gebruikt al twintig jaar prednison in verband met een mogelijke polymyalgia rheumatica (PMR) met arteriitis temporalis.