Gynaecologie
Het beroep
Als gynaecoloog ben je dagelijks bezig met stoornissen en afwijkingen in de aanleg of het functioneren van de vrouwelijke geslachtsorganen. Daarnaast houdt de gynaecoloog zich bezig met problemen op seksuologisch gebied, rond de overgang, anticonceptie, de begeleiding van de normale en gestoorde zwangerschap, baring en kraambed, de fysiologie en pathologie van de pasgeborene, elementaire anesthesie, diagnostiek en behandeling van gynaecologische aandoeningen, psychosomatiek, klinische genetica, echoscopie en colposcopie. Het vak behoort tot de snijdende specialismen en als gyneacoloog zul je dus soms ook chirurgisch moeten ingrijpen.
De opleiding
De opleiding ‘obstetrie en gynaecologie’ dient tenminste 2 jaar en ten hoogste 4 jaar in een academische opleidingsinrichting te worden gevolgd. Tijdens de opleiding dient de aios tenminste eenmaal een voordracht te houden of een wetenschappelijk artikel te publiceren.
De opleiding duurt 6 jaar. Er zijn 50 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina obstetrie en gynaecologie op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
Leestips
-
De kracht van vrouwen
Gynaecoloog Denis Mukwege behandelt al een aantal decennia vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Hij kreeg er in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede voor.
-
Ik hou van je maar ik kies het duister
De depressieve gevoelens die Claire Vaye Watkins sinds de bevalling van haar kind kent, gaan niet meer weg. In haar nieuwste roman, Ik hou van je maar ik kies het duister zijn de naam van de schrijver en het hoofdpersonage identiek.
-
Instemming minister met Besluit obstetrie en gynaecologie van het College Geneeskundige Specialismen (CGS)
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stemde op 15 maart in met het Besluit obstetrie en gynaecologie zoals vastgesteld door het CGS op 12 januari.
-
Verticale transmissie SARS-CoV-2-virus is zeldzaam
Het percentage positief geteste baby’s van moeders met covid-19 was laag. Dat bleek uit een systematische review en meta-analyse van John Allotey en collega’s die in The BMJ verscheen.
-
‘Door open te zijn over mijn eigen menstruatie, maak ik het bespreekbaar’
Geneeskundestudent Yara Dixon (24 jaar, Erasmus MC) probeert op verschillende manieren het taboe op hevig menstrueel bloedverlies en menstruatiearmoede aan te pakken. Daarvoor stelt ze zichzelf geregeld kwetsbaar op.