Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG)
Het beroep
Als arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG) richt je je aandacht op een breed terrein van de geneeskunde, aangezien je patiëntenpopulatie aandoeningen kan hebben op alle gebieden van de geneeskunde. Dit gaat van oogheelkunde tot neurologie en interne geneeskunde. Het is daarmee vergelijkbaar met een vak als specialist ouderengeneeskunde. Het verschil is uiteraard dat de AVG zich richt op mensen met een verstandelijke handicap. Vanuit deze deskundigheid is hij/zij in staat zowel gezondheidsproblematiek te behandelen als hierover adviezen te geven aan de patiënt, patiëntvertegenwoordigers, professionele begeleiders en andere artsen betrokken bij de behandeling. De AVG is lid van een multidisciplinair team en beschikt over een netwerk met (para)medische disciplines, zowel binnen de zorginstelling als daarbuiten. Je werkt vaak in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap, maar op enkele plaatsen in Nederland werk je tevens op een ziekenhuispolikliniek, vaak in samenwerking met neuroloog of kinderarts.
De opleiding
De opleiding tot AVG komt overeen met die tot huisarts: een driejarige combinatie van leren en werken. Het eerste en derde jaar ben je in dienst van een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap, het tweede jaar loop je stages in voor de AVG belangrijke aanverwante medische vakgebieden, zoals klinische genetica, revalidatie, psychiatrie, orthopedie, zintuigstoornissen en epilepsie.
De opleiding duurt 3 jaar. Er zijn 15 plekken per jaar.
Meer informatie
- Nederlandse vereniging van artsen voor verstandelijk gehandicapten (NVAVG)
- Opleidingseisen voor AVG (KNMG)
Vacatures
Vacatures Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
Leestips
-
Coronamaatregelen desastreus voor mensen met verstandelijke beperking
Voor mensen met een verstandelijke beperking pakken veel coronamaatregelen extra slecht uit. En ze zijn ook nog eens niet bij machte om hun stem te laten horen over al dat leed.
-
IGJ: ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag in gehandicaptenzorg aanpakken’
Er kan binnen instellingen voor gehandicaptenzorg meer worden gedaan tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vaak worden pleger en slachtoffer van elkaar gescheiden door verhuizing, maar dat kan het probleem verplaatsen.
-
‘Samen naar de bingo zit er even niet in, het is niet anders’
‘Gelukkig zijn de maatregelen in deze lockdown minder zwaar voor onze cliënten dan tijdens de eerste’, zegt Maike van Veldhoven, arts voor verstandelijk gehandicapten bij Cello, een instelling met drie grote vestigingen in de nabijheid van ’s Hertogenbosch.
-
‘Of je hebt er onmiddellijk affiniteit mee of je vindt het helemaal niks’
Sander de Rooy weet met veel humor en geduld elke dag weer een glimlach op het gezicht van zijn patiënten te toveren en zij op dat van hem. KoffieCo sprak met hem over zijn werk als arts voor verstandelijk gehandicapten
-
‘Medisch-generalistische zorg in instellingen moet beter’
Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten moeten beter samenwerken om de zorg voor Wlz-patiënten te verbeteren. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die daarom oppert om de financiering van deze medisch-generalistische zorg in één wet onder te brengen.