Alles voor jou als geneeskundestudent

Inloggen
Blogs
Tom Witteveen
25 september 2019 2 minuten leestijd
Blog

Cabaret voor Nepalese kinderen met kanker (win kaarten)

2 reacties

Win 2 kaarten!

Wil jij je ook iets doen voor kinderen met kanker? Kom dan naar het benefietcabaret op 4 oktober in VU Griffioen Theater in Amstelveen. lees meer over het programma >
Arts in Spe mag 3 x 2 kaarten weggeven! Wil je kans maken: reageer onder dit artikel vóór 29 september waarom jij hierbij móet zijn. De winnaars ontvangen uiterlijk 30 september bericht.
Zeker zijn van een plekje? Kaarten bestellen kan natuurlijk ook: bestel bij Griffioen >

Tom Witteveen, voorzitter van stichting Medicine for ALL vertelt:

Oncology Ward
Oncology Ward

Het was mijn eerste grote reis en waarschijnlijk heeft het daarom veel indruk gemaakt. De Nepalese cultuur, de Himalaya, de Mount Everest, ik ben er gewoon geweest. En ik zal het nooit vergeten. Zoals het hoort tijdens een buitenlandse ervaring loop je als geneeskundestudent ook stage in een ziekenhuis, wat dan vaak een onvergetelijke indruk achterlaat.

‘Goodmorning everyone, on General Ward there are 15 new admissions… total mortality of 1’
De overdracht is begonnen. Op z’n minst een kwart van de werknemers, studenten of artsen is nog niet aanwezig.
‘Blabla … ventilator … blabla bla blabla … ventilator’…

Het gaat blijkbaar over een ventilator. Ik vraag zachtjes aan de Nepalese man naast me wat er aan de hand is. Er blijkt een ventilator kapot te zijn. We zitten samen op het rijtje stoelen voor de ‘we-mogen-erbij-zijn,-maar-we-zeggen-niks’-personen. Uit het begin van het verhaal begreep ik dat er een patiënt was overleden. De diagnose heb ik niet kunnen horen, maar blijkbaar is het niet belangrijk genoeg voor een discussie. De kapotte ventilator daarentegen wel, want dát maak je hier niet elke dag mee natuurlijk.

Terug in Nederland bleven mijn gedachten bij de kinderen van de Oncology Ward en bij het land dat zoveel indruk had gemaakt. Na een tijdje zocht ik zelfs opnieuw contact met de stichting die mijn stage had gefaciliteerd.

Nu, tien jaar later, ben ik voorzitter van die stichting en in mijn derde jaar van de opleiding tot kinderarts.

Mijn ervaringen in Nepal zijn hier te lezen. Ik krijg er nog steeds een warm gevoel van. Het begint allemaal weer te leven en maakt me wederom enthousiast om me in te zetten voor de stichting.

Elk jaar realiseer ik me ook weer dat het echt ontzettend moeilijk is om lokaal iets te veranderen. Maar alle beetjes helpen. Daarom organiseren we elk jaar een cabaretvoorstelling. Er wordt een avond gelachen. En als er ook maar één kind is dat zich één dag beter voelt, of als een dokter die een infuuspaal tekortkomt en door ons een zorg minder heeft, dan ben ik daar blij mee.

Tom Witteveen, voorzitter Medicine for ALL

PS: Ben je geïnteresseerd in het bestuur of wil jij gewoon graag op stage via Stichting Medicine for ALL, stuur ons dan een email naar info@medicineforall.nl.

kanker kinderen
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • I Smetsers, Co-Assistent, Leiden 26-09-2019 15:33

    "Omdat als tweedejaars coassistent het huilen me af ten toe nader staat dan het lachen!! ??? Maarrrrr: ?? on the ??!!! Het is de toewijding en initiatieven zoals van deze organisatoren wat het zo'n mooi vak maakt!"

  • Charlotte, coassistent, Amsterdam 25-09-2019 21:03

    "Erg leuk! Zou graag naar deze avond willen"

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.