Schellekens niet cel in na hulp zelfdoding

Publicatie Nr. 08 - 24 februari 2012
Jaargang 2012
Rubriek Nieuws
Auteur Mathijs Smit
Pagina's 440

Gerard Schellekens, de voormalig bestuurder van de Stichting Vrijwillig Leven, hoeft niet de gevangenis in wegens het geven van hulp bij zelfdoding aan een 80-jarige vrouw. Dat besliste het Gerechtshof van Arnhem afgelopen vrijdag. Het hof acht hem wel schuldig, maar veroordeelde hem slechts tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden.

Gerard Schellekens in Nova-uitzending Gerard Schellekens in Nova-uitzending

Voor Schellekens is dat een betere uitkomst dan de uitspraak van de rechtbank in Almelo, die hem in mei 2009 veroordeelde tot tien maanden gevangenisstraf, waarvan acht voorwaardelijk. Omdat Schellekens als gevolg van dat vonnis daadwerkelijk twee maanden zou moeten zitten, ging hij in hoger beroep. Zijn advocaat Wim Anker zei bij die gelegenheid dat de rechtbank ‘gezien alle feiten en omstandigheden in de zaak had moeten volstaan met een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf.’

Op het eerste gezicht lijkt het Gerechtshof in Arnhem Anker gelijk te geven. Maar dat is toch niet helemaal het geval. De inmiddels 75-jarige Schellekens ontloopt een daadwerkelijke celstraf niet op principiële gronden, maar vanwege zijn gezondheid die de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterde.

In principiële zin oordeelt het hof, evenals de rechtbank in Almelo, dat Schellekens zijn boekje te buiten ging. Het hof rekent hem onder meer aan dat hij als niet-arts heeft geassisteerd bij de zelfdoding, de procedures uit de wettelijke regeling rond euthanasie en hulp bij zelfdoding niet heeft gevolgd, de alternatieven niet goed genoeg heeft onderzocht, en een brief van de vrouw antidateerde om haar doodswens meer weloverwogen te laten lijken. Opmerkelijk is ook dat de strafmaat hoger uitkwam dan in Almelo en in de eis van het Openbaar Ministerie van 6 maanden.

In 2007 verschafte Schellekens een 80-jarige vrouw, die leed aan parkinson en zelf wilde overlijden, hulp bij zelfdoding. De verpleeghuisarts van de vrouw weigerde deze hulp, en ook andere geconsulteerde artsen zouden niet hebben willen assisteren. Als toenmalig bestuurder van de Stichting Vrijwillig Leven raakte Schellekens, die zelf geen arts is, bij de zaak betrokken. Hij adviseerde de vrouw, en verschafte haar de pentobarbital waarmee zij een einde aan haar leven maakte.

Het hof twijfelt er niet aan dat Schellekens in de overtuiging was dat hij moreel juist handelde, maar wilde gezien de genoemde omstandigheden niet volstaan met een schuldigverklaring zonder strafoplegging. ‘Het hof wil met deze straf aan eenieder die overweegt om een ander buiten de wettelijke kaders hulp te verlenen bij zelfdoding, duidelijk maken dat dit niet straffeloos kan, ook al gebeurt het met de beste bedoelingen’, aldus de uitspraak.

Schellekens overweegt tegen de uitspraak in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Mathijs Smit


Lees ook:

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd