Laatste nieuws
Wetenschap

Nieuwe MRSA-bacterie in koeienmelk

2 reacties

Een nieuwe variant van de MRSA-bacterie is aangetroffen in koeienmelk en in monsters afgenomen bij mensen in Schotland, Ierland, Duitsland en Denemarken. Dat melden Britse onderzoekers in The Lancet Infectious Diseases.

De nieuwe variant is niet meteen gevaarlijk voor de volksgezondheid, ofschoon hij voor infecties zou kunnen zorgen als hij via melk in de voedselketen terechtkomt. Het gaat om een lastig micro-organisme, want bestaande detectiemethoden zouden de bacterie ten onrechte kunnen identificeren als gevoelig voor het antibioticum meticilline. Dat kan leiden tot het foutief voorschrijven van dit medicijn.

Gouden standaard voor het vaststellen van MRSA is een positieve test op het mecA-gen. Uit de Britse studie blijkt dat de nieuwe variant is ‘uitgerust’ met een homoloog gen dat voor 70 procent overeenkomt met het mecA-gen en dat dit gen niet wordt gedetecteerd met de gebruikelijke testen, zoals PCR.

Vooralsnog is pasteurisatie van melk een probate methode om potentieel gevaar te keren, aldus de auteurs van het artikel. Het is nu zaak precies uit te vissen hoe groot de verspreiding van de ‘nieuwe’ bacterie is.

Henk Maassen

The Lancet Infectious Diseases, doi: 10.1016/S1473-3099(11)70126-8

 

Meer nieuws

Een nieuwe variant van de MRSA-bacterie is aangetroffen in koeienmelk en in monsters afgenomen bij mensen in Schotland, Ierland, Duitsland en Denemarken.<br>beeld: thinkstock
Een nieuwe variant van de MRSA-bacterie is aangetroffen in koeienmelk en in monsters afgenomen bij mensen in Schotland, Ierland, Duitsland en Denemarken.<br>beeld: thinkstock
Lees ook:
Wetenschap
  • Henk Maassen

    Henk Maassen is journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • J.G.M. Hoefnagel

    aios maatschappij en gezondheid, Nijmegen

    Het probleem van multiresistente bacteriën in onze voeding is complexer dan vaak wordt gedacht. Huisarts Rietsema schrijft in zijn reactie dat de veestapel vrijgemaakt moet worden van ziekmakende bacteriën. Hierbij noemt hij Campylobacter, Salmonell...a en refereert hij aan de MRSA-bacterie in koeienmelk. Echter, om de veestapel vrij te maken van Campylobacter en Salmonella zouden grote hoeveelheden antibiotica nodig zijn. En dat leidt weer tot resistentie bij de commensale flora. Vlees is nu eenmaal altijd besmet met darmbacteriën; bacterievrij vlees bestaat niet – daarvoor zou de darm van het dier steriel gemaakt moeten worden. Je zou het vlees kunnen bestralen of desinfecteren, maar die middelen zijn (potentieel) schadelijk en derhalve niet toegestaan.

    In Zweden is het gelukt om het pluimvee vrij van Campylobacter en Salmonella te krijgen, maar daar is een zeer kleine pluimveesector. Dat is niet te vergelijken met Nederland.

    Ik ben het met de heer Rietsema eens dat er iets moet gebeuren. Er wordt jaarlijks ruim 500.000 kilo antibiotica (actieve stof) gebruikt in de Nederlandse veehouderij (rapport VWA 2003-2006, rapport LEI (Wageningen UR) en FIDIN 2009). Nederland staat hierbij bovenaan in de wereldwijde top 10! Een schril contrast met ons strikte antibioticabeleid bij mensen. Dat dit leidt tot resistentie-ontwikkeling bij commensalen in de darm, die vervolgens weer op ons eten terechtkomen, wordt steeds evidenter. Laten we het antibioticumgebruik aanpakken, en daarmee af en toe een Campylobacter op de koop toe nemen.

  • C. Rietsema

    huisarts, Emmen

    Nu er steeds vaker multiresistente bacteriën in onze voeding worden gevonden, vind ik het onbegrijpelijk dat er nu niet eens echt werk wordt gemaakt van een veestapel vrij van ziekmakende bacteriën (MC 24/2011: 1532).

    Zweden bewijst dat het kan. Daa...r is de pluimveestapel vrij van Campylobacter en Salmonella. Elk EU-land kan het recht verwerven om wet- en regelgeving aan te passen zodat er alleen nog maar vlees vrij van ziektekiemen wordt verkocht in de winkels. Zweden heeft zo’n positie al.

    De KNMG zou veel actiever moeten lobbyen om dit ook in Nederland voor elkaar te krijgen. Het vlees wordt daardoor wel wat duurder maar veel geld wordt terugverdiend door lagere zorgkosten en minder arbeidsverzuim voor gastro-intestinale infecties.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.