Laatste nieuws
Michiel Hordijk
1 minuut leestijd
Wetenschap

Rechter met hoge suikerspiegel is milder

Plaats een reactie

Veroordeelden die een verzoek doen tot voorlopige vrijlating, hebben meer kans van slagen als de rechter net een boterhammetje heeft gegeten. Die conclusie trekken Shai Danziger e.a. na analyse van ruim duizend beslissingen van acht ervaren Israëlische rechters. De resultaten staan in het aprilnummer van PNAS.

De onderzoekers verdeelden de 1112 beslissingen over voorlopige vrijlating in drie groepen, afhankelijk van het dagdeel waarin ze werden genomen. De drie dagdelen werden gescheiden door twee eetpauzes: een korte snackpauze laat in de ochtend en een lunchpauze.

Aan het begin van de dag en direct na de twee etenspauzes lag het percentage positieve beslissingen (inwilliging van het verzoek) rond de 65 procent. Gedurende een sessie zakte dit naar bijna 0 procent. Deze opvallende verdeling bleek niet samen te hangen met de spreiding van ernstige en minder ernstige gevallen over een dag.

Het lijkt erop dat rechters worden beïnvloed door factoren die niets met de juridische feiten te maken hebben. De onderzoekers verwijzen naar psychologisch onderzoek dat aantoont dat de mentale reserves van mensen afnemen naarmate ze meer routineuze beslissingen achter elkaar moeten nemen.

Op zulke momenten van mentale uitputting zouden ze geneigd zijn hun beslissingen eenvoudig te houden, wat vaak neerkomt op kiezen voor de status quo. In dit geval leidt dat tot weigering van het verzoek.

Manieren om de mentale batterij weer op te laden zijn onder andere het nemen van een kleine rustpauze en het verhogen van de suikerspiegel.

 

Michiel Hordijk 

PNAS 2011, doi: 10.1073/pnas.1018033108: Extraneous factors in judicial decisions


Medisch Contact 16 van 2011 is de special Forensische geneeskunde.

Lees de lezersbijdragen

  • Meer nieuws

beeeld: Thinkstock
beeeld: Thinkstock
Wetenschap
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.