Artsen vrezen herhaling Q-koorts

Publicatie Nr. 02 - 14 januari 2011
Jaargang 2011
Rubriek Nieuws
Auteur Heleen Croonen
Pagina's 71

Het gevaar voor slecht management bij uitbraak van zoönosen blijft bestaan, ondanks de aanbevelingen van de commissie Van Dijk. Dat vrezen arts-microbiologen en een vaatchirurg uit Eindhoven en omgeving. Het rapport van de commissie geeft volgens hen een goed overzicht van wat er precies is gebeurd sinds de uitbraak van de Q-koorts, maar zegt niet hoe het beter moet.

foto: Thinkstock foto: Thinkstock

De aanbeveling van de commissie om bij een nieuwe uitbraak alle organisaties erbij te betrekken, heeft bijvoorbeeld weinig meerwaarde, aldus de artsen. Bij de uitbraak van de Q-koorts in 2006 zijn alle organisaties bij de zaak betrokken, maar toch gebeurde er te weinig. ‘Dit was het moment waarop actie ondernomen had moeten worden. Wij zien niet in hoe met de huidige aanbevelingen van de commissie dit anders zou zijn gelopen’, aldus de artsen. ‘Daadkrachtige actie hangt nog steeds af van toeval, de juiste personen met voldoende kennis van zake, gezag en statuur.’

Ook de geitenhouderij heeft te weinig aandacht gekregen van Van Dijk. De Q-koorts stopte na het ruimen van de geiten in 2009, maar toch heeft de commissie de verspreiding van de epidemie binnen de geitenhouderij niet tegen het licht gehouden. Daardoor ontbreken aanbevelingen over een fok- en vervoersverbod en een mestuitrijbeperking voor verdachte bedrijven, zoals gebruikelijk in het buitenland. Dat de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit nu valt onder het nieuwe ministerie van Economische Zaken. Landbouw en Innovatie, zal volgens de auteurs niet helpen om het welzijn van dieren en mensen voor te laten gaan op economische motieven. 

Heleen Croonen

Lees meer

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Tijdschriftoverzicht | Nieuwsbrief

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd