Laatste nieuws
C. Rietsema
1 minuut leestijd

Nieuwe MRSA-bacterie in koeienmelk

1 reactie

Nu er steeds vaker multiresistente bacteriën in onze voeding worden gevonden, vind ik het onbegrijpelijk dat er nu niet eens echt werk wordt gemaakt van een veestapel vrij van ziekmakende bacteriën (MC 24/2011: 1532).

Zweden bewijst dat het kan. Daar is de pluimveestapel vrij van Campylobacter en Salmonella. Elk EU-land kan het recht verwerven om wet- en regelgeving aan te passen zodat er alleen nog maar vlees vrij van ziektekiemen wordt verkocht in de winkels. Zweden heeft zo’n positie al.

De KNMG zou veel actiever moeten lobbyen om dit ook in Nederland voor elkaar te krijgen. Het vlees wordt daardoor wel wat duurder maar veel geld wordt terugverdiend door lagere zorgkosten en minder arbeidsverzuim voor gastro-intestinale infecties.

Emmen, juni 2011

C. Rietsema, huisarts

  • Meer brieven

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • J.G.M. Hoefnagel

    Arts infectieziektenbestrijding, NIJMEGEN

    Het probleem van multiresistente bacteriën in onze voeding is complexer dan vaak gedacht. Huisarts Rietsema schrijft in zijn brief dat de veestapel vrijgemaakt moet worden van ziekmakende bacterien. Hierbij noemt hij Campylobacter, Salmonella en refe...reert hij aan de MRSA-bacterie in koeienmelk. Echter, om de veestapel vrij te maken van Campylobacter en Salmonella zouden grote hoeveelheden antibiotica nodig zijn. En dat leidt weer tot resistentie bij de commensale flora. Vlees is nu eenmaal altijd besmet met darmbacterien, bacterievrij vlees bestaat niet, daarvoor zou de darm van het dier steriel gemaakt moeten worden. Je zou het vlees kunnen bestralen of desinfecteren, maar die middelen zijn (potentieel) schadelijk en derhalve niet toegestaan. In Zweden is het gelukt om het pluimvee vrij van Campylobacter en Salmonella te krijgen, maar zijn hebben een zeer kleine pluimveesector. Dat is niet te vergelijken met Nederland.

    Ik ben het met de heer Rietsema eens dat er iets moet gebeuren, er wordt jaarlijks ruim 500.000 kilo antibiotica (actieve stof) gebruikt in de Nederlandse veehouderij (bron: rapport VWA 2003-2006, rapport LEI (Wageningen UR) en FIDIN 2009). Nederland staat hierbij bovenaan in de wereldwijde top 10! Een schril contrast met ons strikte antibiotica-beleid bij mensen. Dat dit leidt tot resistentie-ontwikkeling bij commensalen in de darm, welke vervolgens weer op ons eten terecht komt, wordt steeds evidenter. Laten we het antibioticumgebruik aanpakken, en daarmee af en toe een Campylobacter op de koop toe nemen.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.