Vis beschermt tegen dementie
Plaats een reactieOnderzoekers van de Erasmus Rotterdam Gezondheid en Ouderenstudie (ERGO) berichtten al in 1997 dat de consumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren uit vis beschermt tegen dementie. Na een follow-up van twee jaar werd een risicoreductie van 40 procent gevonden voor regelmatige viseters. Een nieuwe studie in British Medical Journal van 26 oktober met een follow-up tot zeven jaar bevestigt de Rotterdamse resultaten.
In het onderzoek van de universiteit van Bordeaux werden ruim 1.600 ouderen uit het zuidwesten van Frankrijk ondervraagd over hun eetgewoonten. Zij konden daarbij aangeven of zij nooit, soms, wekelijks of dagelijks vis of vlees aten. De geestelijke vermogens van de deelnemers werden na twee, vijf en zeven jaar onderzocht. In die zeven jaar werden 170 ouderen dement, in 135 gevallen was de ziekte van Alzheimer de oorzaak.
Uit analyse van de gegevens bleek dat degenen die ten minste wekelijks vis consumeerden 34 procent minder kans hadden om dement te worden. Tussen de consumptie van vlees en het optreden van dementie werd geen verband vastgesteld. << RC
- Er zijn nog geen reacties