Laatste nieuws
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert
1 minuut leestijd
Nieuws

Initiatiefwet D66 voor recht op digitaal consult voor patiënten

10 reacties

Zorgverleners zouden verplicht moeten worden om hun patiënten de mogelijkheid van een digitaal consult aan te bieden. Nu ligt het initiatief hiervoor nog bij de zorgverlener, en dat zou andersom moeten, vindt Wieke Paulusma (D66). Zij diende een initiatiefwet in over het recht op digitaal consult.

Een patiënt zou hiermee zijn arts kunnen verzoeken om een digitaal consult, ook wel videoconsult genoemd. De arts zou met dat verzoek mee moeten gaan – tenzij het niet mogelijk is om op die manier goede zorg te leveren.  

Stok achter de deur 

Paulusma stelt dat deze wet bedoeld is als ‘stok achter de deur’, want veel zorgverleners ‘doen het al heel goed’. Sinds de coronapandemie bieden veel zorgverleners de mogelijkheid van digitale consulten aan, maar dat geldt nog niet voor iedereen. In de memorie van toelichting wijst de initiatiefneemster erop ‘dat de goede stappen die tijdens de coronapandemie gezet zijn, ook deels weer zijn teruggedraaid of soms ook juist te ver zijn doorgeschoten. Sommige zorgaanbieders ontvangen patiënten weer allemaal fysiek, terwijl andere aanbieders alleen nog maar digitale consulten leveren.’ Het gaat er haar om, dat de patiënt aan zet is.  

Meer regie 

‘Patiënten hebben al rechten, zoals inzage in hun medisch dossier. Maar het recht op digitale zorg, zodat je een zorgafspraak bijvoorbeeld beter kan inpassen in je werkweek, bestaat nog niet’, zei ze vorige week over dit onderwerp tegen NRC. ‘Het helpt enorm om mensen te ontlasten. Dit zijn patiëntenrechten 2.0.’ 

Donderdag sprak de Tweede Kamer over digitale ontwikkelingen in de zorg, waarin ook kort het D66-voorstel ter sprake kwam. Volgens Paulusma is het nodig om de rechten van patiënten duidelijker vast te leggen, zodat patiënten die dit kunnen ‘meer regie’ kunnen nemen.

Om videoconsulten te kunnen aanbieden, zouden sommige zorgaanbieders moeten investeren in de organisatie ervan; zoals het aanschaffen van geschikte software en een camera. 

Lees ook
Nieuws videoconsult
  • Marieke van Twillert

    Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • J. Wind

    huisarts, Wijk en Aalburg

    Misschien dat mevrouw Paulusma zich vooral kan inzetten voor 'beter bestuur voor de burger van NL' dan dat ze zich uitlaat over hoe ik mijn werk in de speekkamer vormgeef. 1 van de onderdelen van mijn vak, lichamelijk onderzoek, is best lastig digita...al uitvoerbaar. Deze uitlating heeft een hoog 'schoenmaker met leest'-gehalte.

  • Apotheekhoudend huisarts, Streefkerk

    Bart Bruijn

    Bij al onze verontwaardiging kan ik het niet laten stil te staan bij het uiterste cynisme van deze politica, die na haar Kamerlidmaatschapje ook weer ergens een bruin baantje moet hebben.

    Want bestuurders die écht zouden geven om p...atiënten en de zorg zouden in dit tijdsgewricht juist moeten pleiten voor een recht van de patiënt op fysieke consulten. Dáár zal het foutgaan.

  • W.J. Duits

    Bedrijfsarts, Houten

    Het krijgen van een digitaal consult als wettelijk recht. Een interessant gedachte zou je zeggen. Hoe vervelend het ook moge zijn voor dit Kamerlid, maar een beoordeling die ik als arts moet verrichten, daar ga ik toch echt zelf over. De patiënt mag ...misschien geen zin hebben om te komen, of zelf de zin niet te zien. Maar er zijn situaties waarin je mensen moet kunnen onderzoeken, dan heb je lichamelijk contact nodig. Dat bepaal ik toch echt als arts en dat neemt niemand mij uit handen. Dat doe ik omdat ik de patiënt de beste zorg wil geven en niet omdat ik me wil opdringen.
    Verder is hierbij überhaupt nagedacht over het feit of zo'n consult wel voor iedereen toegankelijk is, veel mensen zijn niet digitaal bedreven. Daar zit dus al een denkfoutje, je moet niet uitgaan van een hoog opgeleid Nederlands publiek, maar van heel Nederland. Daar zijn nog steeds mensen die geen computer hebben en die niet digitaal vaardig zijn. Dus leuk idee, maar wel een "Marie-Antoinette idee"(Koningin van Frankrijk die de suggestie deed om het volk cake te geven, toen het volk geen brood had)

  • D. Idzenga

    SEH-arts KNMG, Amersfoort

    Het is nog veel erger, in het artikel in NRC stond ook nog de quote 'Hoe mooi is het als je een slechtnieuwsgesprek gewoon thuis kan doen met je familie en de poes op schoot'. Eerlijk gezegd kan ik mij niks vreselijkers voorstellen.

  • A. G?bel

    Huisarts, Amstelveen

    Digitaal wordt - zoals altijd - overschat. Een digitaal consult is overigens net zo'n taalkronkel als een 'analoge woning', waarbij overigens wordt vergeten dat telefoneren, wat we al 100 jaar doen, ook een digitaal consult is.
    Beeldbellen is onhan...dig omdat beide partijen exact op hetzelfde moment achter hun webcam moeten klaarzitten om, binnen dezelfde software, het consult te starten. Bovendien moet dat natuurlijk weer beveiligd - iets waarover bij telefoneren nog nooit iemand is begonnen - waardoor je een hoop gedoe en kosten creëert. Je kan als dokter beter nog iemand 10 minuten laten wachten in de wachtkamer op de praktijk dan thuis achter zijn computer/webcam. Beeldbellen levert geen tijdwinst op, alleen reistijd van de patiënt maar daar heb ik, om eerlijk te zijn, in deze context niet zo heel veel boodschap aan. Bovendien: bellen kan (bijna) overal en altijd, beeldbellen niet.
    Belangrijker is dat het arts-patiëntencontact per definitie iets fysieks is. En als het dat niet is, volstaat telefoneren ook, en waarom zou beeld daar iets aan toevoegen? We gaan toch geen melanoom via beeldbellen uitsluiten? Een ziek kind beoordelen per telefoon lijkt me een kunstfout en buik, oor, keel, huid, trombosebeen etc. etc. moet je toch ook echt onder handen hebben om er iets over te kunnen zeggen. Vermoedelijk zullen dus veel 'digitale' consulten tijdens het contact alsnog converteren naar 'analoog' en dan heb je zelfs dubbel werk. Dan zeg je als dokter tijdens het beeldbellen: 'komt u straks toch maar even naar de praktijk'. 'Hoe laat dokter?' 'Belt u zo maar even de assistente om een afspraak te maken'.
    Tenslotte zal de mogelijkheid en zelfs verplichting van digitale consulten drempelverlagend werken en dat willen we nou juist niet.

    Dat de politiek zich er nu ook nog mee gaat bemoeien vind ik ongelooflijk. We zijn zo liberaal dat we kinderen laten roken, obesitas welig tiert en er gevaped wordt bij het leven - want we zijn een vrij land met zo min mogelijk regels (hoewel?) - maar de politiek bemoeit zich wél met het format van contact tussen dokter en patiënt. Ik vermoed dat het voortkomt uit het grote aantal patiënten dat geen huisarts kan vinden. Die kunnen dan bij een digitale dokter (zoals Arene dokters) worden ingeschreven en de verzekeraars kunnen zeggen dat alle patiënten onderdak zijn.

    Ontzettend jammer dat ook enkelen uit onze beroepsgroep enthousiast zijn over 'digitaal' alleen omdat ze het nieuwe graag omarmen, overal 'uitdagingen' zien in plaats van problemen, en blijkbaar de valkuilen niet zien.

  • G.A. Lemmens

    Huisarts, Den Bosch

    Weer allerlei stuiptrekkingen vanuit de politiek... en waarom? Nóg meer wantrouwen richting de zorgverleners? Jammer dat er nog steeds onvoldoende waardering is voor ons harde werken! Laat die zorgverleners samen met hun patiënten zèlf nou eens besli...ssen hoe zij de beste zorg kunnen verlenen! Is dat middels een e-consult, een gewoon consult, telefonisch, een visite? Dat kunnen wij prima samen met onze patiënten inschatten en regelen. Als dit verplicht gaat worden, dan verlaagt dat alleen maar de drempel voor allerlei flutklachtjes die we er echt niet ook nog bij kunnen hebben, waar we geen tijd voor hebben en waar wij ook helemaal niet voor zijn! En maar klagen dat de zorg te duur wordt in Den Haag... Met de toename van nóg meer zinloze verplichtingen verdwijnen er ook meteen meer artsen uit de zorg. Politiek; ga eens van die stoel van de dokter af! Of mogen wij in ruil daarvoor de mensen in de politiek ook tot dingen gaan verplichten??

  • J.P.A. Boerma

    Huisarts, Groningen

    Ik vind het verplichten (en in een wet vastleggen) om nog een extra mogelijkheid te bieden wel wat enthousiast. Naast de gewone consulten op het spreekuur, telefonische afspraken, e-consulten, (spoed)visites, overlegjes (via de assistenten), zouden d...e huisartsen dan ook verplicht worden om een videoconsult aan te moeten bieden. Persoonlijk ben ik daar niet zo'n fan van, je mist toch het contact en de fysieke aanwezigheid, wat mij een beter beeld geeft van de situatie van de patient. Ook vind ik het plezieriger als een patient tegenover mij zit waardoor er in mijn optiek een betere band ontstaat tussen huisarts en patient. Ik heb niks tegen het aanbieden van de optie tot videoconsult, maar om dit wederom te gaan verplichten, vind ik een stap te ver. De vraag of dit ook daadwerkelijk mensen ontlast vind ik discutabel, het ontlast mij als huisarts in elk geval niet. Ik ben benieuwd hoe mijn collega's hierin staan.

    • Arts, Zoetermeer

      De arts en feitelijk elke behandelaar bepaalt het format. Op het moment dat de politiek dit gaat voorschrijven mengt zij zich in in de behandeling. De bedoeling is misschien nobel, maar de uitvoering is minder dan ronduit slecht.

      Het is de zoveels...te motie van wantrouwen vanuit D’66 naar de gezondheidszorg, dat terwijl Ernst Kuipers nota bene lid is geworden van die partij om minister te mogen worden.

      Waarom wil het toch niet doordringen tot onze politici dat we gewoon heel hard ons best doen om goede zorg te verlenen?

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.