Laatste nieuws
Sophie Niemansburg
Sophie Niemansburg
3 minuten leestijd
Nieuws

Huisartsenspoedposten maken zich zorgen over ANW-zorg Co-Med

8 reacties

Huisartsenspoedposten (HASP) Midden-Brabant maken zich zorgen of het Co-Med in de nabije toekomst gaat lukken om de ANW-diensten in hun regio te vervullen. In de afgelopen maanden is het bij de HASP Tilburg twee keer voorgekomen dat Co-Med geen huisarts bereid vond om een ANW-dienst voor hen te doen.

‘Een grote huisartsenketen was gisteravond weer niet bereikbaar toen er geen dokter kwam opdagen voor hun dienst op de huisartsenspoedpost in Tilburg.’ Deze tweet plaatste waarnemend huisarts Judith Verhagen op 16 juli. Aan Medisch Contact vertelt Verhagen dat ze die avond zelf dienst had en dat ze er ter plekke achter kwam dat ze een arts misten. ‘We hebben die avond strenger moeten triëren, omdat het anders te druk zou worden op de post. En ik ben langer gebleven op de post omdat de wachtkamer nog vol zat.’ Bestuurder Ellen Otte van PrimaCura, de huisartsenorganisatie van de regio Midden-Brabant die ook de HASP Tilburg bestuurt, geeft aan dat het ‘een bron van zorg’ is dat dit nu twee keer in korte tijd is voorgekomen. ‘We zijn in gesprek met Co-Med hierover, maar we vermoeden dat ze meer moeite gaan krijgen om een huisarts te vinden, onder meer door de gewijzigde tariefstelling.’

Hoger tarief

Per 1 april 2023 is landelijk afgesproken dat dienstdoende praktijkhouders en waarnemend huisartsen hetzelfde tarief (vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit; NZa) krijgen voor een ANW-dienst, in het kader van solidariteit. Om die reden heeft de HASP Tilburg de afspraak dat praktijkhouders die een dienst willen verkopen geen hoger tarief wordt geboden dan dit maximumtarief. Ellen Otte: ‘Waar voorheen Co-Med nog een hoger tarief kon bieden waardoor het voor een huisarts aantrekkelijk wordt om de dienst te vervullen, hebben ze die mogelijkheid nu niet meer. En het lijkt erop dat door de negatieve publiciteit over Co-Med, onder meer door de situatie in Reusel, en doordat Co-Med in onze regio geen vaste huisartsen in dienst heeft, Co-Med moeite krijgt met het vervullen van de diensten.’ De Co-Med-praktijk in Reusel sloot per 1 mei plotseling haar deuren waardoor patiënten ineens geen huisarts meer hadden.

Overigens hield Co-Med zich aanvankelijk niet aan de afspraak om geen hoger tarief te bieden. Judith Verhagen kreeg als waarnemer op 7 juni een mail, die ook in handen is van Medisch Contact, van Co-Med met het tarief van 150 euro per uur, waarbij het verschil tussen het NZa-tarief (116,36 euro voor weekenddagdienst) en dit tarief bij Co-Med gedeclareerd kon worden. Verhagen: ‘Hierop heb ik een mail gestuurd dat dit in strijd is met de afspraken die we als regio Tilburg met dienstdoende huisartsen gemaakt hebben.’ Ook bestuurder Otte is hiervan op de hoogte. Nadat Co-Med hierop door PrimaCura is aangesproken, lijkt dit niet meer gebeurd te zijn.

Boete en klacht

Ook de Huisartsenposten (HAP) West-Brabant hebben in 2022 één keer meegemaakt dat Co-Med een dienst niet kon vervullen. Bestuurssecretaris Ingeborg van Beurden: ‘Volgens de contractafspraken heeft Co-Med van ons een boete gekregen, waarna dit niet meer is voorgekomen.’ Ook PrimaCura heeft als sanctie een boete gegeven, en ook dienen ze een andere dienst te vervullen.

Zowel West-Brabant als Midden-Brabant geven aan dat zij bij de Inspectie Gezondheid en Jeugd een klacht hebben ingediend, omdat zij zich zorgen maken over de dagzorg in hun regio door de Co-Med-praktijken. HAP West-Brabant merkt dat de Co-Med-praktijk in Breda overdag soms slecht bereikbaar is en dat patiënten dan na 17.00 uur de huisartsenpost bellen.

Uitdaging

Medisch Contact heeft per mail aan Co-Med gevraagd om te reageren op de situaties op de HASP Tilburg en West-Brabant. Co-Med gaat hier niet specifiek op in, maar geeft in het algemeen aan dat de ‘de nieuwe systematiek van roosters op de huisartsenposten, de beperkte beschikbaarheid van huisartsen en de gedragscode om geen afwijkende tarieven te hanteren maken dat Co-Med, net als reguliere praktijken, een uitdaging heeft om aan de dienstverplichting te voldoen’. En ook dat ‘ondanks deze moeilijke omstandigheden Co-Med alles op alles zet om de ANW-diensten in te vullen en in te blijven vullen.’ Ellen Otte herkent niet dat reguliere praktijken deze problemen hebben, omdat ‘zij werken met een vast team huisartsen waaronder praktijkhouders, huisartsen in loondienst en vaste waarnemers die de diensten gezamenlijk vervullen.’

Heeft u als (huis)arts op uw huisartsenpost ook wel eens meegemaakt dat een dienst door Co-Med of een andere commerciële huisartsenketen niet werd vervuld? Laat het dan aan ons weten, via redactie@medischcontact.nl.

Lees ook
Nieuws huisartsen ANW-diensten spoedzorg
  • Sophie Niemansburg

    Sophie Niemansburg werkt sinds 2022 als journalist bij Medisch Contact Ze schrijft onder meer voor de rubrieken tucht en wetenschap. Ook bespreekt ze regelmatig een tuchtzaak in de wekelijkse podcast van Medisch Contact.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Huisarts, Beemster

    Er wordt hier geroepen zonder kennis van zaken.

    Huisartsen ANW zorg wordt NIET bekostigd uit de inschrijftarieven!!!
    Wat wel in een overeenkomst met zorgverzekeraar is vastgelegd, dat we de plicht aangaan voor het leveren van 24/7 zorg. Dat doen pra...ktisch alle huisartsen via een een huisartsenpost. Deze spreken als aparte entiteit vergoeding af voor ANW zorg!

    De jonge generatie vindt misschien dat 138,- voor een uur werken in de nacht niet genoeg is (terecht?) en gaan liever overdag werken, of voor de GGD, of als coach, of (1000 andere dingen). Die beter betalen. Of ik heb het mis.

    [Reactie gewijzigd door op 01-08-2023 20:08]

    • M. Termaat

      Huisarts , Geoningen

      131,87 van 00-8 uur.

      Er spelen twee heel verschillende dingen. Planbare en niet planbare werkzaamheden. Waarnemers zijn net mensen met sociale verplichtingen, ander werk etc.

      Een incidentele dienst die eigenlijk niet zo goed in je schema past..., waar je misschien ander werk of een leuke afspraak voor moet verplaatsen of afzeggen wil je misschien wel doen voor een hoger tarief.

      Het klinkt misschien banaal en dat is het ook, maar zo werkt het gewoon. En datzelfde geldt voor praktijkhouders , huisartsen in dienst, kortom voor ons allen.

      We willen geen idiote tarieven dus die op 1 of andere manier beteugelen lijkt me verstandig, maar dit systeem is te rigide.

      Een feestdag / vakantie/ last minute opslag lijkt mij handig toe te voegen aan de afspraken.

    • G. Roorda

      arts, delft

      Beste 'Huisarts uit Beemster',

      Uw hoofdletters en uitroeptekens verraden emotie.
      Volgens mij zijn we het in ieder geval met elkaar eens dat het beoefenen van het vak van huisarts in z'n volledigheid (verantwoordelijkheid voor patiënten, bieden v...an 24/7 zorg en continuiteit) voor de jonge generatie weinig aantrekkelijk meer is.
      Of dat komt door de verandering van het vak (meer admin en geneuzel, minder inkomen) of door de verandering van 'de huisarts' (parttime moeders ipv fulltime kostwinners) laat ik in het midden. Waarschijnlijk ligt de waarheid juist daar: in het midden.

      Wat betreft de plicht en vergoeding die praktijkhouders voor ANW zorg hebben zal ik volstaan met een citaat uit de beleidsregel (https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_711597_22/): "De prestatie inschrijving beschrijft de beschikbaarheid van het integrale pakket aan huisartsgeneeskundige zorg, 24 uur per dag en 7 dagen per week, voor de bij de zorgaanbieder op naam ingeschreven verzekerden.
      Het tarief bij de prestatie inschrijving is een vergoeding voor de kosten van beschikbaarheid, waaronder die van de avond, nacht en weekend (anw)-diensten, en een deel van de kosten van zorglevering."

      • Huisarts, Beemster

        Ik weet niet waarom maar mijn naam komt niet op.

        Er zit enige emotie bij en dat komt omdat ik in de krappe 10 jaar dat ik huisarts ben, steeds deze stelling terug zie komen. En gezien je citaat is dat misschien ook niet heel gek.
        Er is wél een ve...rplichte beschikbaarheid, maar er is geen vergoeding in de inschrijving opgenomen. Want de vergoeding wordt met de Huisartsenposten afgesproken.
        Deze koppeling zou wel is een van de grootste redenen kunnen zijn dat jonge huisartsen geen praktijk overnemen. Het is ook de reden dat ik vooralsnog niet groei met mijn praktijk: meer diensten.

        We spreken schande van deze commerciële ketens omdat ze wel grote praktijken organiseren ( inschrijving declareren ) en de diensten door de praktijkhoudende huisartsen laten doen ( geen huisarts leveren ).

        Bij het accepteren van hogere tarieven voor diensten zullen praktijkhouders weer bij moeten betalen aan het kwijtraken van diensten aan waarnemers, terwijl de visie bij de beroepsverenigingen nu zijn dat we moeten werken aan een gedeelde verantwoordelijkheid voor ANW zorg. Dus niet alleen door de praktijkhouder.

        Gaat dit niet lukken, dan loopt dit systeem vast, zullen huisartsen zich organiseren om de plicht voor anw los te weken en zal uiteindelijk de ANW zorg onder de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraar vallen ( zorgplicht ). Niet morgen, maar over enkele jaren?
        Gr
        GA Vos

      • A.A.C.M. Maes

        huisarts n.p., Dieren

        Dat staat inderdaad in de beleidsregel, maar daarom nog niet geheel waar..

        https://zorgenstelsel.nl/inschrijftarief-dagzorg-huisarts-heeft-niets-te-maken-met-anw-zorg/

        De discussie begon al ten tijde van het oprichten van de HDS, destijds zijn ...de geldstromen dagzorg en ANW-zorg gescheiden.

  • W.J. Duits

    Bedrijfsarts, Houten

    Een tarief van 150 euro per dag? Klopt dat wel? Dat is 18,75 euro per uur, dan kun je beter schoonmaakwerk gaan doen.
    Wat volgens mij ook wordt vergeten is dat de praktijkhoudende huisarts een vergoeding krijgt per patiënt per jaar, die een waarnem...er niet krijgt. Wordt het geen tijd voor een uurtarief voor huisartsen? Of een uurtarief voor alle artsen? Onafhankelijk van welke behandeling je geeft. Maakt alles een stuk overzichtelijker.

    • Medisch Contact

      Redactie, Utrecht

      Dank voor uw opmerking. In het artikel stond inderdaad een fout. 150 euro is geen dagtarief, maar een uurtarief. Het artikel is hierop aangepast.

      [Reactie gewijzigd door redactie op 01-08-2023 15:40]

  • G. Roorda

    arts, Delft

    1. De jonge generatie (waarnemers) wil praktijken niet overnemen.
    2. De oude generatie (praktijkhouders) spreken met elkaar en met de verzekeraar af dat ze hun verplichting tot ANW-zorg, waarvoor ze middels inschrijftarieven betaald worden, zonder e...xtra vergoeding van de hand kunnen doen aan waarnemers.
    3. De waarnemers hebben kennelijk onvoldoende zin in deze ANW zorg, en de zorgketens mogen ze geen extra financiële incentive bieden.
    4. Iedereen spreekt schande, niet van de waarnemers of van de vreemde ANW afspraken maar van de zorgketens!

    Waar is hier de logica?

    5. En MC is op zoek naar meer smeuige verhalen ("Heeft u als (huis)arts op uw huisartsenpost ook wel eens meegemaakt dat een dienst door Co-Med of een andere commerciële huisartsenketen niet werd vervuld? Laat het dan aan ons weten, via redactie@medischcontact.nl.")

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.