Laatste nieuws
Mathijs Smit
2 minuten leestijd

LHV fel tegen afschaffing consulttarief

14 reacties

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is fel tegenstander van de wens van minister Edith Schippers om de vergoedingen van consulten door huisartsen af te schaffen. Dat zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck deze week in een interview in het nieuwste nummer van Medisch Contact.

In het concept-zorgakkoord dat de minister van Volksgezondheid in juli sloot met de LHV, andere zorgaanbieders in de eerste lijn en zorgverzekeraars, staat dat vanaf 2015 wordt geëxperimenteerd met bekostigingssystemen die geen vergoedingen voor huisartsconsulten kennen. Schippers wil perverse productieprikkels in de zorgfinanciering bestrijden, en consulttarieven kunnen zo’n prikkel bevatten. In 2017 evalueert de minister de experimenten, en besluit al dan niet met het consulttarief te stoppen.

LHV-topman Van Eijck zegt in het interview ingestemd te hebben met deze experimenten, om erger te voorkomen. ‘Eigenlijk wilde de minister veel verder gaan, en overwoog het consulttarief direct af te schaffen. Daarom zijn wij akkoord gegaan. (…) Wij zijn echter een groot voorstander van behoud van het consulttarief.’

Waarom de minister ‘een halszaak’ van het thema maakt, is Van Eijck een raadsel. ‘Als iets géén perverse productieprikkel is, is het achtenhalve euro per consult.’ Hij vreest dat een systeem met alleen een vaste vergoeding per ingeschreven patiënt, elke prikkel om iets te doen, zal wegnemen. ‘Waarom zal een huisarts dan nog visites gaan rijden? Dan belt hij wel even om te vragen of het gaat. Zo niet, dan verwijst hij door naar het ziekenhuis. Dat is nu precies het tegengestelde van wat wij met deze nieuwe akkoorden willen bereiken.’

Via de zorgakkoorden met eerste en tweede lijn en de geestelijke gezondheidszorg, verwacht minister Schippers één miljard euro te besparen. De besparingen moeten onder meer voortkomen uit een verschuiving van de duurdere tweede lijn (zoals ziekenhuizen) naar de goedkopere eerste lijn. Als deze verschuiving plaatsvindt, krijgen huisartsen meer budgettaire ruimte om te groeien. De ledenvergadering van de LHV stemt op 24 september over het concept-akkoord.


Mathijs Smit @Mathijs__Smit


Lees ook:

Beeld: Thinkstock
Beeld: Thinkstock
LHV zorgverzekeraars
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Wil Bosboom

    huisarts , De Meern

    Minister Schippers wil af van het consulttarief voor huisartsen vanwege de "perverse prikkel" die van consultbetaling uitgaat.
    En meteen breekt de hel weer los onder de huisartsen.
    Is dat terecht?
    Deels wèl.
    Om te beginnen: laten we ons niet mooier ...voordoen dan we zijn.
    We willen allemaal een redelijk inkomen voor wat we doen.
    Het begrip "perverse prikkel" klinkt hatelijk maar die prikkel is altijd voor iedereen in de buurt als het om inkomen gaat.

    In hoeverre we met die "perverse prikkel" meegaan zal afhangen van karakter en omstandigheden.

    1. Indien alleen een consulttarief wordt gehanteerd dan is het aantrekkelijk de patiënt vaak te laten terugkomen.
    Misschien wel vaker dan nodig is. In dit geval is de consultvergoeding een "perverse prikkel".

    2. Indien alleen een abonnementstarief wordt gehanteerd dan is het aantrekkelijk de patiënt zo min mogelijk te laten terugkomen.
    Misschien wel onverantwoord weinig. In dit geval is het abonnementssysteem een "perverse prikkel".

    3. Het huidige systeem waarbij tweederde van ons inkomen uit het abonnementstarief en éénderde uit de consult/visite vergoeding komt zit keurig tussen de perverse uitersten van 1 en 2 en geeft mij het meest neutrale en vooral reële gevoel van vergoeding.

    Mijn advies aan minister Schippers na bijna 30 jaar ervaring met huisartsentarieven: laten we het medium pervers houden en blijf bij het huidige systeem.

  • J.J. van der Harst

    huisarts, HENGELO OV

    Wat van Eijck zegt is tegenstrijdig: Het consulttarief is geen perverse prikkel, daar is het te laag voor. Dus kan het ook niet zo zijn dat er dan geen prikkel is om 'iets te doen'. Het veronderstelt dat er een financiële prikkelmoet zijn voor consul...ten en visites. Die prikkel is voor verreweg de meeste huisartsen de wil om gewoon goede zorg te leveren. Het afschaffen van een consulttarief scheelt dus alleen administratie. Dus eens met Lex Groeneveld.

  • A. Vereecken

    huisarts, AMMERZODEN

    De minsiter is naar alle waarschijnlijkheid in 2017 geen minister meer. In gezonheidsland waait er ieder jaar weer een andere en of nieuwe wind. Zo kun je niet ondernemen/ investeren, je moet ieder jaar maar weer afwachten hoeveel je mag meeeten uit ...de ruif. Als het dienstverband gaat worden prima hoor heerlijk die 40 uur. Compensatie voor/ na dienst drie weken vakantie achter elkaar zonder waarneemperikelen. Geen patienten meer aan je prive deur.Als het weer een soort ziekenfonds wordt ook prima, kun je weer heerlijk veel telefonisch afhandelen wat men nu maar ziet. Moet het totale tarief aan verrichtingen wel per patient verdeeld worden. Kont tegen de krib kan ook in 2016 nog. Wordt de kip te mager dan zijn er uitdagingen elders op de wereld genoeg.Kortom lekker laten expirementeren, de ambtenaren moeten toch ook werk hebben. Daarnaast moet Schippers toch ergens haar stempel op drukken, of dat nu positief of negatief uitpakt dat maakt de politici niet uit.

  • E.J.B.W. Poorts

    huisarts, ERICA

    Het experiment van de minister gaat bij voorbaat slagen. Dit is wat de LVH eigenlijk had moeten voorzien. Wat de minister wil is eigenlijk heel eenvoudig. Ze wil af van alle vrijgevestigde huisartsen. Huisartsen dusdanig in de problemen krijgen finan...cieel betekent dat een groot deel er de brui aangeeft. Rijp voor loondienst in grotere verbanden. Uiteindelijke doel: 1 huisarts en een paar PA'ers per wijk, manager die ervoor zorgt dat ze alle consulten en visites wel op tijd en volgens de regels uitvoeren. Kostenbesparing gelukt, kwaliteit om zeep geholpen. Misschien ben ik wat cynisch, maar ik zie een trend ...
    Edwin Poorts, huisarts

  • C.J. Dekker

    huisarts, URK

    De heer Van Eijck zegt..."ingestemd te hebben met deze experimenten om erger te voorkomen....". Pootjes omhoog, dit tekent de volledige overgave. Deze zin zou zó afkomstig kunnen zijn uit een volstrekt ongelijkwaardig "bilateraal overleg" diverse dec...ennia geleden. Maar enfin, laten we niet gaan godwinnen, hoewel de demotivering door dit kabinet van mensen die willen werken voor hun brood en daarbij ook durven ondernemen je er haast toe dwingt. Niet alleen huisartsen, maar laten we vooral ook de ZZP`ers niet vergeten. Vertrapt door een regeringspartij, die juist voor hén geacht wordt op te komen. Jammer, dat de voorheen zo eensgezinde, krachtige en vooruitstrevende beroepsgroep huisartsen is verworden tot een zielig overkomend slap geheel. Het is evenwel de leiding van deze beroepsgroep niet helemaal volledig aan te rekenen; het merendeel der huisartsen volgt kritiekloos hun leider.

  • L. Groeneveld

    huisarts, ALMERE

    een vast tarief voor ingeschreven ptn, geen extra administratie, geen verrichtingen tarief, dus het "oude" ziekenfonds: heerlijk toch??? Je hoeft je alleen maar druk te maken om ptn bij je te houden! Visite: alleen bij die ptn die je wilt houden, las...tige ptn: niet doen, die gaan dan naar een ander die er veel werk aan heeft (of ze niet accepteert)
    Het tarief moet natuurlijk wel op ongeveer het huidige inkomen uit komen!
    Moeten we ons niet meer bekommeren om een adequate beloning voor -wat we vroeger noemden- het basis taken pakket, en de rest, ketenzorg, kleine chirurgie, spiralen etc wordt aanvullend gehonoreerd!
    In het kader van de politiek is het oude ziekenfonds en de particulieren, die op grond van hun inkomen buiten het ziekenfonds vallen- helemaal niet zo'n slecht idee!
    Lex Groeneveld, huisarts Almere

  • V.A. Muller

    Huisarts, VOORSCHOTEN

    Mijn zorg voor patienten is niet gedreven door ons verrichtingen systeem. Het grootste deel van ons inkomen is al abbonnementstarief en ketenzorg. Wat mij drijft is mijn beroepseer. Door afschaffing van het consulttarief zijn we ook af van het sloppy... declaratiegedrag van sommige collega's die zich niet aan de letter van de LHV declaratiewijzer houden, ten kostte van het inkomen diegenen die zich er wel aan houden.

  • Bart Bruijn

    Huisarts, STREEFKERK

    @ collega Muller. Lekker bezig! Borrelpraatjes voor de vaak. Toe nou toch, zeg.

  • F.W. Albeda

    huisarts, BADHOEVEDORP

    Hé hé, niet meer dagelijks patiënten bellen of ze alsjeblieft toch maar een consult of visite willen, lekker rustig gaat dat worden!

  • B.S. Bouman

    huisarts, AMSTERDAM

    Als huisarts met een kleine praktijk (1800 patienten) in een achterstandswijk met veel ouderen: gemiddeld 30 consulten en 3-7 visites per dag. Niet omdat ik dat wil, maar omdat de patient dat vraagt cq behoeft... Dat wordt een leuke eindafrekening in... 2015. Of gaat het abonnementstarief weer omhoog? (was destijds verlaagd wegens het declareren van consulten)

  • B.S. Bouman

    huisarts, AMSTERDAM

    @collega Muller. U lijkt de minister zelf wel. Schofferen door de rotte appels extrapoleren naar de hele beroepsgroep.Weinig collegiaal.

  • J.P. Caljouw-Vos

    huisarts, RIDDERKERK

    Dhr van Eijck vraagt zich af waarom de minister hier een halszaak van maakt. Ik heb het antwoord wel voor hem: de toekomst is steeds meer substitutie naar de eerste lijn. Dit betekent meer consulten en mogelijk kleinere praktijken, want je gaat dan n...iet meer betaald krijgen voor het grotere aantal consulten. Een mooie bezuiniging dus, zonder al te vele gedoe (voor de minister). En ik hoop, dat dit ook een wijze les voor dhr van Eijck is. als je het ergens niet mee eens bent, moet je niet tekenen, ook niet voor de afgezwakte vorm.

  • M. Vasbinder

    médico familiar y comunitario, 03725 TEULADA ALIC Spain

    Conclusie: De minister chanteert en de LHV laat zich chanteren.
    Verbreek die contacten toch eens en laat de minister in haar eigen "liberale" vet gaar koken. Genoeg is genoeg. Ook tolerantie kent haar grenzen. Burgerlijke ongehoorzaamheid, in dit gev...al medische ongehoorzaamheid, is zo langzamerhand het enige middel dat nog overblijft bij deze fanatieke, bijna fundamentalistische minister.

  • G.R.I. Slock

    huisarts, SLUIS

    Het is bij elke onderhandeling hetzelfde, de minister dreigt ons compleet te beroven en na wat 'onderhandelen' kan de LHV trots zeggen dat ze de schade hebben beperkt.
    DOTs in de 2e lijn van 500 euro in de 2e lijn zijn geen probleem, maar een consult... van 8,6 euro zou een perverse productieprikkel vormen.
    Uit het stelsel stappen en alles aan passantentarief declareren zoals ook in het buitenland gebeurt is de enige oplossing.
    Aangezien wij als huisarts elk jaar extra werk op ons bordje krijgen wegens bezuinigingen elders in de zorg is een herwaardering van het consulttarief de enige oplossing om continuïteit van huisartsenzorg te garanderen.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.