De dokter draait door

Publicatie Nr. 08 - 22 februari 2012
Jaargang 2012
Auteur Evert Pronk
beeld: De Beeldredaktie, Christiaan Krouwels beeld: De Beeldredaktie, Christiaan Krouwels

‘Ja, het was vertrouwelijke informatie.’ Neurochirurg Kees Tulleken trachtte het niet te verbloemen. Dat de presentatoren Pauw en Witteman, net als eerder die avond Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door niet één keer de kant kiezen van de arts en zijn vrouw, journalist Jannetje Koelewijn, brengt hem niet op andere gedachten. In de Verenigde Staten doet men daar volgens Tulleken niet zo moeilijk over. Daar zie je de MRI’s gewoon op televisie. Nee, verder is het met de gezondheidszorg daar natuurlijk vreselijk.

Er was goed nieuws over Friso en dat mocht het Nederlandse volk niet worden onthouden. Volgens eigen zeggen is de vermaarde emeritus hoogleraar nu eenmaal bijna ‘pathologisch optimistisch.’ Bovendien kende hij de familie. Een beetje... Daarom ging hij ook naar de Oostenrijkse kliniek. ‘Op dat moment was ik de dokter.’ Wie tijdens de uitzendingen maandagavond ook Twitter volgde, zag dat ‘GOD-complex’ hard bezig was de status ‘trending’ te bemachtigen.

Volgens hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate heeft Tulleken het beroepsgeheim helemaal niet geschonden, omdat journalist Koelewijn niet van hem, maar van zijn Oostenrijkse collega hoorde hoe het met de prins ging (zie ook NieuwsReflex op blz. 438). Volgens de letter van de wet heeft Legemaate vast gelijk, maar in de geest van de wet kan het niet de bedoeling zijn dat een arts een journalist laat luistervinken bij een vertrouwelijk gesprek.

Valt mijn collega Jannetje Koelewijn iets te verwijten? Voormalig hoofdredacteur Ben Crul, te gast bij DWDD, vindt dat er een afgeleid beroepsgeheim voor partners bestaat. Dat het niet de bedoeling is dat er in de rij van de bakker over (VIP-) patiënten wordt gepraat is helder. Maar het is wel de taak van artsen om te voorkomen dat hun partner uit de school klapt. Tulleken weet met wie hij is getrouwd. Koelewijn moet als journalist nu eenmaal op jacht naar het nieuws. Pleit dat haar helemaal vrij? Zeker niet. Het nieuws vinden betekent niet altijd het nieuws brengen. Ook journalisten moeten zich afvragen wat het betekent dat de wereld voor sommigen nu even stil staat.

Evert Pronk, hoofdredacteur ad interim
www.twitter.com/medischcontact

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (3)

"Men spreekt van schending van het beroepsgeheim, wanneer gegevens van behandelden voortvloeiend uit een behandelde-behandelaar relatie zonder toestemming van de behandelde aan de openbaarheid worden prijs gegeven. Wat betreft het ski-ongeluk van prins Friso bestond en bestaat er geen dergelijke relatie tussen prof. Kees Tulleken en prins Friso. Conclusie: prof. Kees Tulleken kan geen schending van het beroepsgeheim verweten worden. Iets anders is het of het kies en zorgvuldig is, zich ongevraagd over iemand in een patiënt toestand uit te laten. De Duitse filisoof von Witgenstein heeft eens gezegd, dat "als er zich zaken voordoen, waarover men niet behoort te spreken men behoort te zwijgen".
Dat is de schoen die de heer Tulleken dient aan te trekken maar evenzeer anderen, die thans op weer typisch Hollandse wijze met het opgestoken vingertje in een bijna hysterisch gekrakeel uitbarsten. Naar de Koninklijke familie toe is dit alles rondweg beschamend. "

A.J.M. Schipperijn, Internist met penssioen, NOORDWIJK ZH - 24-02-2012 01:21

"Jeetje Evert, wat een fantastisch commentaar! Die laatste zin ga ik inlijsten!
Joke"

J.A. Schulkes-van de Pol, huisarts, AMSTERDAM - 23-02-2012 22:06

"Laten we hopen dat de hoofdpersoon, de directe eigenaar van zijn medische gegevens, de enige persoon die kan bevestigen dat door het openbaar maken hiervan hij zich aangetast voelt in zijn privacy in staat is hierover een oordeel te vellen. Prins Friso zelf is de meest geëigende persoon om zijn behandelend arts ter verantwoording roepen en hij kan beoordelen in welke mate er een schending is gemaakt van het door hem gestelde vertrouwen in de medische stand en dus het beroeps geheim.

De mens wikt en God beschikt. "

P.W. Blankevoort, Huisarts, WILLEMSTAD Netherlands Antilles - 23-02-2012 14:31

Tijdschriftoverzicht

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd