Geen bed

Publicatie Nr. 17 - 23 april 2012
Jaargang 2012
Rubriek Praktijkperikel

Man van 33 jaar, invalide, die stoel-/bedlegerig is, moet naar de poli van de orthopeed. Heeft na opname grote decubituswond stuit. Ik poog vast een bed te regelen, omdat hij eerst naar de röntgen moet en daarna naar de orthopeed. Naar verwachting zit hij dan 1 to 2 uur op die stuit, terwijl die net weer opknapt. Antwoord na terugbellen: nee, dat kan niet. Er is wel een alternatief: als hij met de ambulance komt, dan kan het wel!

Beeld: Thinkstock Beeld: Thinkstock

Dus dan maar met de ambulance, terwijl anders zijn familie hem gebracht had.
Blijkbaar is de bezettingsgraad van de ziekenhuisbedden hoog!

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (3)

"Een dagopname voor een poliklinische controle? Het lijkt mij meer voor de hand liggen dat patient zijn eigen rolstoel meeneemt of dat contact opgenomen wordt met de ergotherapie in het ziekenhuis of zij kunnen zorgen dat er een geschikte stoel voor patient beschikbaar is waarin patient zijn eigen anti-decubitus kussen kan gebruiken."

Mw dr. B.C. Michel, revalidatiearts - 25-04-2012 16:53

"de stoelen op een ziekenhuispolikliniek zijn over het algemeen niet erg geschikt om decubitus te voorkomen. De orthopaed had zijn patiënt een dagopname kunnen aanbieden."

J.A. de Lint, orthop.chir., OOSTERHOUT NB - 25-04-2012 08:17

"Misschien is het maar goed ook dat er geen bed was. Patient heeft decubitus op de stuit opgelopen bij een ziekenhuisopname. Decubitus op de stuit wordt in het algemeen veroorzaakt door liggen, decubitus op de tubers door zitten.
Patienten met decubitus op de stuit hebben een goede antidecubitus matras nodig bij liggen en regelmatige wisselligging. Bij regelmatig zitten in een geschikte stoel, die niet te ver achterovergekanteld staat, in combinatie met een goed anti-decubitus kussen, wordt de stuit ontlast."

Mw. dr. B.C. Michel, revalidatiearts - 24-04-2012 12:48

Columns | Reacties | Opinieartikelen | Praktijkperikelen | De Kwestie

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd