Hippocrates & Co - Mara Simons

Mara Simons (pseudoniem) is coassistent. Maandelijks publiceert Medisch Contact online een bijdrage van haar. ‘De situaties die in dit leerproces ontstaan en de voelbare druk om te móeten presteren, kan ik niet onbeschreven laten.’ 

Lees ook:
  Vliegen

  05-12-2012 |  ‘U als arts draagt een niet licht op te vatten verantwoordelijkheid’ »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Dat beloof ik

  06-11-2012 |  En dan is het opeens klaar. Een halfuur geleden heb ik met drie befaamde woorden mijn geneeskundestudie beëindigd en ben ik bij de tik van de hamer bevorderd tot arts. »»
  Reacties: 3 reacties


  Afrika geen proeftuin voor coassistenten

  06-11-2012 |  Met verbazing las ik de reactie van Ludi Koning op mijn column, waarin ze mij beschrijft als een op sensatie beluste coassistent, die oefent met doktertje spelen op weerloze Afrikaanse patiënten en zelfstandig organen uit lichamen trekt »»
  Reacties: Plaats een reactie


  De lege suikerpot

  De lege suikerpot 11-10-2012 |  De suikerpot is leeg. Naast het witte potje staat een kan met thee, onaangeroerd. Want zonder suiker geen thee. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  De laatste dag

  12-09-2012 |  Het lijkt er nu toch echt van te gaan komen. Na zeven jaar studie ga ik binnenkort mijn artsenbul halen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Nacht

  30-07-2012 |  Halfvier. Ik loop over de donkere gangen van het ziekenhuis. Klikklak, tikken mijn hakken, echoend over de tegels bij de hoofdingang. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Niet erg somatisch

  Niet erg somatisch 26-06-2012 |  De jongen zit zwijgend op het bed. Zijn broer begint een verhaal tegen mij, dat ik niet versta. Anamnese afnemen blijft lastig in een taal waarin ik slechts ‘goedemorgen’, ‘heeft u diarree’ en ‘ik snap het niet’ kan zeggen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Ei

  Ei 30-05-2012 |  ‘We gaan een exploratieve laparotomie doen, kom!’ De clinical officer roept me vanuit de verte, als ik ’s ochtends het ziekenhuisterrein op loop. »»
  Reacties: 10 reacties


  ‘He is okay’

  02-05-2012 |  Het meisje ligt in een plas bloed. Kleine rode riviertjes stromen over het vaalroze zeil. Ze is naakt, haar bolle buik steekt pijnlijk groot af bij haar magere benen. Het donkere kamertje waarin we staan ruikt naar een mengsel van zweet, urine en bloed. Welkom in Afrika. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Geschenk

  04-04-2012 |  Het jongetje kijkt me met enorme blauwe ogen aan. Hij is een halfjaar oud en komt met zijn beide ouders naar de poli. Nee, de ouders wisten zelf eigenlijk ook niet precies waarvoor, het gaat prima met hun zoon. »»
  Reacties: 1 reactie


  Home sweet home

  Home sweet home 07-02-2012 |  ...waar ik weet waar ik mijn witte jas moet halen en dat die standaard drie maten te groot is. Waar ik geen tijdelijk personeelskaartje heb met ‘co 16’ erop, maar mijn eigen badge met naam en foto. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Mijn lichaam en ik

  Mijn lichaam en ik 03-01-2012 |  De meeste mensen praten graag over zichzelf. Een conversatie met een ander is alleen leuk als jij óók iets mag vertellen. Het fijnste is dan natuurlijk om te vertellen over welk leed je allemaal is overkomen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Keelpijn

  Keelpijn 30-11-2011 |  Na maandenlang bijwonen van overdrachten over VP-drains, HIPEC’s en Wertheim-Okabayashi’s, zit er vandaag een patiënt voor me met keelpijn. ‘Ik heb keelpijn’, zegt hij. »»
  Reacties: 1 reactie


  Meedoen

  Meedoen 15-11-2011 |  Het gevoel van complete superioriteit van de gemiddelde chirurg is verbijsterend. »»
  Reacties: 3 reacties


  Ontzettend matig

  Ontzettend matig 12-10-2011 |  De taal van de geneeskunde, als subtaal binnen de internationale wetenschap, is weer van een geheel ander genre. Het ziekenhuis heeft namelijk een eigen dialect weten te ontwikkelen... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Waar laat ik een placenta?

  21-09-2011 |  ‘Ik heb voor jullie een G6P3, 26+5, wat vind je?’ ‘Hm, dat wordt lastig. Een 26+5, ik weet het niet, ik zal even de NICU bellen.’ ‘Dan kunnen wij wel die G2P1 van 32+3 nemen. Deal?’ »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Eitjes

  Eitjes 17-08-2011 |  ‘Ik wil graag mijn eitjes laten invriezen.’ Voor mij zit een vrouw van een jaar of dertig. Vierkante bril, strakke spijkerbroek, zwarte pumps en een grote handtas. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Roeping

  Roeping 13-07-2011 |  ‘Ik wil gewoon heel graag mensen helpen en verzorgen. Het was eigenlijk toch wel een soort van roeping om dokter te worden.’ »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Niet van deze planeet

  Niet van deze planeet 15-06-2011 |  ‘Is het druk op de afdeling?’ ‘Nou! Gekkenhuis!’ Als dit het gevoel voor humor van je arts-assistent is en de psychiater je na je eerste anamnese vraagt of je wel eens van medische psychologie hebt gehoord, weet je dat psychiatrie niet jouw vak wordt. Het geeft niet. Ik vermaak me prima. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Babinski

  Babinski 12-05-2011 |  Ik heb mijn stethoscoop al in geen weken aangeraakt en weet nauwelijks meer hoe een souffle klinkt of een soepele buik aanvoelt. Hart-longen-buik-rectaal toucher? »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Punaise

  Punaise 14-04-2011 |  Grote visite. In ganzenpas lopen we de zaal op, dokter B, de aios en ik. De aios neemt het woord bij bed nummer een. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Als het goed gaat, gaat het goed

  Als het goed gaat, gaat het goed 16-03-2011 |  ‘Hoe komt dat mens godverdomme nou weer aan een ileus?’ De vaatchirurg had duidelijk al liever op de golfbaan gestaan, of in een skybox in de Arena bitterballen zitten wegknagen dan op de overdracht de wegkwijnende vrouwtjes op B2 te bespreken. »»
  Reacties: 1 reactie


  Op de ok

  11-02-2011 |  Mijn handen wapperen in het luchtledige. Om mij heen loopt vijf man heen en weer, doelbewust, druk, alsof ze precies weten wat ze aan het doen zijn. Dat is waarschijnlijk ook zo. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Het is niet goed

  Het is niet goed 19-01-2011 |  Niet om de hete brij heen draaien. Niet bagatelliseren. Geef ruimte voor emoties. Niet te veel praktische informatie. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Elevator pitch

  Elevator pitch 12-01-2011 |  Het is tien voor acht op dinsdagochtend. Vier grijze, stalen liftdeuren staren me emotieloos aan. Dan, ‘pling’, daar is ie, de tweede van rechts. De deuren schuiven open en ik stap naar binnen. Welkom in de elevator pitch. »»
  Reacties: Plaats een reactie


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd