25 oktober 2013

AMC: co Tuitjenhorn heeft goede reputatie

Het AMC heeft het relaas van de coassistent over het handelen van huisarts Tromp in Tuitjenhorn voor waar aangenomen omdat zij ‘een integere student’ is. Dat zei bestuurder Maas Jan Heineman gisteren in Nieuwsuur.

Volgens de brief die Henk van Weert, hoofd van de afdeling huisartsgeneeskunde van het AMC, eerder aan de huisartsen stuurde, heeft het ziekenhuis ‘zo goed mogelijk getracht het verhaal van de coassistent te verifiëren’. Dat betekent, zei Heineman in de tv-uitzending, dat de begeleider de coassistent heeft gevraagd haar verhaal op te schrijven, en zelf bij de studieadviseur navraag heeft gedaan naar haar functioneren. ‘Zij stond als een integere jonge student te boek.’ Het relaas is niet geverifieerd door het aan anderen in Tuitjenhorn voor te leggen. ‘Dat is onze taak niet. Dat is aan het Openbaar Ministerie of de IGZ, maar niet aan ons. Wij zijn alleen nagegaan of wij te maken hadden met een integere student.’

Volgens Heineman kreeg de coassistent van huisarts Nico Tromp de opdracht om ‘heel veel’ medicatie klaar te maken. Toen zij daar commentaar op gaf, nam Tromp het van haar over: ‘Zij stelt vast dat er heel veel medicatie wordt klaargemaakt en dat er veel medicatie in voorraad is.  Op haar vragen daarover zei de huisarts: Zo gaat dat bij mij in de praktijk.’ Later zou de huisarts tegen de coassistent hebben gezegd dat het niet de bedoeling was dat zij dit zou delen met haar begeleiders in het AMC.  Het normoverschrijdende zit ’m in de praktijkvoering – het optrekken van spuiten met veel medicatie – en in de onwil van de huisarts om daarover een gesprek te voeren en méér te zeggen dan ‘zo gaat dat hier’, aldus Heineman.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil het bevel aan Nico Tromp ‘op korte termijn’ openbaar maken. Maar de familie krijgt eerst de gelegenheid om dat eventueel via de rechter tegen te houden.

Joost Visser

Lees ook:

Online gepubliceerd op: 25 oktober 2013

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (10)

"De onderwerpen in de discussie lopen door elkaar. Of de patiënt juist is behandeld is een ander onderwerp dan de vraag hoe onze collega behandeld is. Is een van de twee aan zijn lot is overgelaten? "

T.H.M. Falke, radioloog, LEIDEN - 28-10-2013 12:30

"Terecht dat het AMC de kwestie bij de IGZ heeft gemeld, maar niet terecht dat de huisartsenopleider niet zelf eerst contact heeft opgenomen met Tromp. Misschien had het geen verschil gemaakt, maar het is een kwestie van fatsoen en een regel in de beroepscode KNMG "

M.W. Hengeveld, psychiater, LEIDEN - 28-10-2013 09:42

"Deze arts in opleiding had een betere begeleiding verdient."

Bert van Deursen, chirurg, Amsterdam - 28-10-2013 08:06

"AMC-bestuur bewandelde bewust niet de koninklijke weg.

Het bestuur van het AMC(Heineman c.s.) heeft een zeer onjuiste manier van handelen getoond en is nog niet tot het besef gekomen dat haar handelen de zaak verder heeft uitvergroot en tevens ernstige schade aan de opleiding van coassistenten en AIOS-sen heeft toegebracht.
Het ware de koninklijke weg geweest als de afdeling huisartsgeneeskunde, met iemand van het bestuur van het AMC, collega Tromp had benaderd en een gesprek met hem had gearrangeerd.
In dat gesprek had men duidelijk kunnen maken dat het verstandig was tezamen (Tromp en AMC) naar de IGZ te stappen om deze casus te melden.
Daarbij had het AMC dan kunnen stellen dat als Tromp niet alleen, of met het AMC samen naar de IGZ zou gaan, het AMC dat alsnog zou doen, gezien de ernst van het verhaal.
Door genoemde weg bewust niet te bewandelen en in een interview zelfs erover te spreken dat mogelijk bewijsmateriaal zou wegraken heeft het AMC zich tot verlengstuk van justitie en IGZ gemaakt.
Van mensen op een positie in de Raad van Bestuur in het AMC had ik dit handelen niet verwacht."

W.J. Jongejan, huisarts n.p. , Woerden nl - 25-10-2013 21:42

"Ik mag toch zeer hopen dat dit geen poging is de coassistent bij dit verhaal een rol anders dan figurant toe te bedeelen.
Heel zwakke move van het AMC om de co nog meer in dit verhaal te betrekken. De keuzes zijn aan doorwinterde artsen toe te vertrouwen. Een co moet hier beschermd worden, en leiders van het vak moeten niet verwijzen naar hun disciple om zich te exculperen. "

T. Müller, Uroloog, Drachten - 25-10-2013 21:25


1  |  2Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd