8 juni 2012

Coutinho: ‘Gebruik zelfde typering VRE’

Artsen-microbiologen gaan dezelfde uniforme typering gebruiken voor de VRE-bacterie. Dat is afgesproken op het deskundigenberaad dat het RIVM gisteren organiseerde.

Nu is soms onduidelijk wat de bron is van een VRE-besmetting, want de resultaten van de verschillende typeringsmethoden van ziekenhuizen zijn niet vergelijkbaar. Wel is duidelijk dat er in de zes besmette ziekenhuizen verschillende bacteriestammen zijn gevonden. Dat zegt Roel Coutinho, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

De verspreiding van de resistente VRE-bacterie is mogelijk niet beperkt tot de zes ziekenhuizen waar de besmetting nu is gevonden, denkt Coutinho. De bacterie veroorzaakt meestal geen infecties, en wordt daardoor niet altijd gekweekt. Wel heeft het Infectieziekten Surveillance Informatie Systeem-Antibiotica Resistentie (ISIS-AR) de opkomst van de VRE-bacterie opgemerkt.

Een aantal artsen-microbiologen ‘uit het noorden en oosten van het land’ had gevraagd om het deskundigenberaad dat het RIVM gisteren organiseerde. De bacterie is vooral een teken dat de resistente tegen antibiotica in Nederlandse ziekenhuizen toeneemt. Het RIVM verwacht de afspraken uit het deskundigenberaad vrijdag 15 juni te publiceren.

De huidige stam is volgens Coutinho waarschijnlijk niet afkomstig uit de intensieve veehouderij, zoals bij de uitbraak tien jaar geleden werd vermoed.

Heleen Croonen


Lees ook:

Deskundigenberaad resistente darmbacterie - Bij dit bericht vindt u links naar relevante RIVM-informatie en Medisch Contact-artikelen over resistentie


Online gepubliceerd op: 8 juni 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd