24 mei 2012

Helft ziekenhuizen plaatste schadelijke kunstheup

Ruim de helft van de Nederlandse ziekenhuizen koos voor de omstreden metaal-op-metaal-kunstheup. Dat gebeurde ondanks vele publicaties over ernstige bijwerkingen van dit type prothese, zo blijkt uit een gezamenlijke enquête van KRO Reporter International en Medisch Contact.

Medisch Contact en KRO Reporter International sloegen de handen ineen en legden 95 ziekenhuizen een vragenlijst voor over de metaal-op-metaal-kunstheup (MoM-prothese).

In totaal plaatsen 56 ziekenhuizen 8.411 MoM-protheses. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis, de Isala klinieken en het Vlietland Ziekenhuis plaatsten de meeste MoM-protheses, respectievelijk 850, 654 en 520. In 18 ziekenhuizen werd de MoM-prothese bewust niet gebruikt.

De MoM-heup is omstreden. De prothese kan tot problemen leiden bij patiënten. Door slijtage ontstaan minuscule metaaldeeltjes. Die verspreiden zich via bloed in het lichaam en kunnen pseudotumoren, zwellingen, botverlies rond de prothese en bewegingsbeperking veroorzaken. Patiënten moeten vaak een hersteloperatie ondergaan.

De meeste ziekenhuizen begonnen in 2004 en 2005 met het implanteren van MoM-heupen bij hun patiënten. Het Ommelander Ziekenhuis in Delfzijl was de eerste in 1999 en heeft de protheses het langst geplaatst: elf jaar, gevolgd door het Jeroen Bosch Ziekenhuis met tien jaar.

Rond 2007 stopten de meeste ziekenhuizen met het gebruik van de MoM-prothese. De redenen die de ziekenhuizen hiervoor geven, lopen sterk uiteen. Er zijn ziekenhuizen die na de eerste negatieve berichten het besluit nemen om te stoppen met deze behandeling. Een aantal ziekenhuizen is tot begin 2012 doorgegaan met het plaatsen van de MoM-prothese.

Henk Maassen en Heleen Croonen

Lees ook:

Dossier: metaal-op-metaal heupprotheses (Cijfers, medische feiten, een tijdsbalk en reacties van betrokkenen.)
Liever geen Russische roulette

Uitzending ‘Betaalde Chirurgen’, KRO Reporter: vrijdag 25 mei, 21.20 uur, Nederland 2.

Online gepubliceerd op: 24 mei 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd