16 mei 2012

Lenteakkoord uitgelekt: bezuinigingen zorg

Het Lenteakkoord is uitgelekt. Ook de bezuinigingsmaatregelen voor de zorg zijn nu bekend. Dat meldt De Telegraaf op haar website.

Beeld: Thinkstock Beeld: Thinkstock

Een van de maatregelen luidt dat er een onderzoek komt naar de norminkomens van medisch specialisten. De inzet is om deze te verlagen. Ook de maximumtarieven die kaakchirurgen kunnen declareren worden bijgesteld.

Verder wordt het eigen risico, zoals al werd verwacht, verhoogd van 220 naar 350 euro. Hierbij worden lage inkomens gecompenseerd via de zorgtoeslag. Patiënten moeten bovendien een eigen bijdrage van 7,50 per ligdag gaan betalen voor verblijf in instellingen voor specialistische medische zorg. De eigen bijdrage in de ggz wordt gedeeltelijk teruggedraaid. Binnen de ggz moet wél fors worden bespaard.
Of het eigen risico ook voor huisartsenzorg geldt is niet bekend.

Ook op de AWBZ wordt, zoals verwacht, bezuinigd. Het vermogen gaat een grotere rol spelen bij de hoogte van de eigen bijdrage in de AWBZ en de WMO. Mensen in de AWBZ die relatief weinig zorg nodig hebben, zullen minder snel in een instelling worden geplaatst en sneller zorg thuis krijgen. Ook wordt de groeiruimte van de AWBZ verlaagd.

Overigens staan in het akkoord niet alleen besparingen; de voorgenomen bezuinigingen op het persoonsgebonden budget worden verzacht en vanaf 2013 is er honderd miljoen euro per jaar beschikbaar voor preventie en palliatieve zorg.


Bron:

Telegraaf:


Lees ook:

Online gepubliceerd op: 16 mei 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd