11 mei 2012

Meer trombose door ‘moderne’ anticonceptie

Vrouwen die voor anticonceptie gebruikmaken van een vaginale hormoonring of hormoonpleisters, lopen ongeveer twee maal meer kans op veneuze trombose dan vrouwen die de ‘gewone’ pil gebruiken. Dit blijkt uit een grote, Deense cohortstudie die in BMJ verschijnt.

Øjvind Lidegaard e.a. analyseerden de gegevens van alle Deense niet-zwangere vrouwen van 15 tot 49 jaar oud, over de periode 2001-2010. Zij mochten geen kanker of veneuze trombose in de voorgeschiedenis hebben. Van ruim anderhalf miljoen vrouwen kwam dat neer op bijna 9,5 miljoen vrouwjaren. Veneuze trombose werd meer dan 5000 keer gemeld.

Vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruikten, kregen 2,1 keer per 10.000 vrouwjaren trombose, vrouwen die de ‘gewone pil’ (levonorgestrel/oestrogenen) gebruikten 6,2 keer. Voor gebruiksters van transdermale hormoonpleisters of hormoonafgevende vaginale ringen lagen deze incidenties op respectievelijk 9,7 en 7,8. Na correctie voor onder meer leeftijd en duur van gebruik bleek het risico op trombose bij deze laatste twee middelen ongeveer twee keer hoger dan bij de pil. Om één trombosegeval te voorkomen, zouden er 2000 vrouwen moeten switchen van vaginale ring naar pil.

De trombosekans was bij gebruik van subcutane progestagenen (het onderhuidse hormoonstaafje) of intra-uteriene hormonen (spiraal dat levonorgestrel afgeeft) juist wat lager.
De auteurs vinden dat vrouwen aangeraden moet worden om bij voorkeur de ‘gewone’ pil te gebruiken in plaats van de vaginale ring of hormoonpleisters.

Sophie Broersen

BMJ 2012; 344: e2990; doi: 10.1136/bmj.e2990: Venous thrombosis in users of non-oral hormonal contraception: follow-up study, Denmark 2001-10

Lees ook:

Online gepubliceerd op: 11 mei 2012

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (2)

"Herkenbare sensatie schrijfstijl die eerder te zien was bij de nieuwe pil-soorten. 2x een minimale kans is nog steeds een minimale kans. Als voor een individuele patiënte het gebruik van AC verbeterd door het inzetten van een modern AC-middel, is de thrombose kans altijd nog nauwelijks hoger dan die bij een (ongewenste) zwangerschap: ± 7:10000.
"

K. Vrijmoet, huisarts, SOEST - 12-05-2012 16:54

"Ouderwetse geneeskunde: "dokters moeten vrouwen aanraden de gewone pil te gebruiken ipv ring of pleister". Zo werkt het niet bij anticonceptie. Deze is gebaat bij optimale therapietrouw = voorschrijven op maat. Want 2000 vrouwen die tegen hun zin in een pil moeten gebruiken om 1 vrouw met goed te behandelen trombose te voorkomen is vele malen schadelijker. Want daar ligt ongewenste zwangerschap op de loer en die is nooit meer goed te behandelen."

P. Leusink, huisarts, seksuoloog NVVS, GOUDA - 11-05-2012 15:57Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd