21 april 2012

Combi metformine-insuline niet zaligmakend

Een diabeet die insuline en metformine gebruikt, kan gemiddeld betere HbA1c-waarden bereiken, maar heeft wel meer kans op hypo’s. Bovendien is niet bewezen dat de combinatie voortijdig sterven voorkomt. Dat concluderen Bianca Hemmingsen e.a. op basis van een meta-analyse die in BMJ verschijnt.

De Deense onderzoekers zetten gerandomiseerde trials op een rij waarbij diabeten insuline alleen of in combinatie met metformine kregen voorgeschreven. De combinatie lijkt de beste papieren te hebben: lagere HbA1c, minder gewichtstoename en minder insuline nodig. Wel is de kans op hypo’s hoger. Maar weinig is bekend over de langetermijneffecten van beide strategieën: er is geen significant verschil aangetoond tussen beide groepen als het gaat om totale of cardiovasculaire sterfte.

Het zou volgens de auteurs ook moeilijk zijn om dat verschil aan te tonen, aangezien de meeste studies minder dan twee jaar lopen en er niet altijd wordt gerapporteerd over relevante uitkomsten. Een van de conclusies is dan ook: er is meer onderzoek – met relevante uitkomstmaten – nodig om een eindoordeel te kunnen vellen over wat nu beter is: metformine met insuline, of insuline alleen.

Sophie Broersen

BMJ 2012; 344: e1771, doi: 10.1136/bmj.e1771: Comparison of metformin and insulin versus insulin alone for type 2 diabetes: systematic review of randomised clinical trials with meta-analyses and trial sequential analyses

Lees ook

Online gepubliceerd op: 21 april 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd