16 april 2012

SSRI’s effectief bij depressie parkinson

Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) en selectieve serotonine-noradrenalineheropnameremmers (SNRI’s) verminderen depressieklachten bij parkinsonpatiënten zonder dat de motorische klachten verslechteren. Dat blijkt uit een studie in Neurology.

beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

Irene Richard e.a. onderzochten 115 Parkinsonpatiënten die voldeden aan de criteria in DSM IV voor depressie. Deze patiënten randomiseerden zij in een SSRI-groep (Paroxetine; n=42), SNRI-groep (Venlafaxine extended release; n=34) en placebogroep (n=39). De onderzoekers volgden de patiënten 12 weken en keken vervolgens naar de verandering in Hamilton Rating Scale voor depressie (HAM-D-score).

Paroxetine en Venlafaxine veroorzaakten beide een significante daling van de HAM-D-score in vergelijking met placebo. De motorische symptomen bleven onveranderd in beide behandelgroepen.

In een begeleidend commentaar in Neurology zeggen de neurologen J.H. Friedman en D. Weintraub dat dit onderzoek belangrijk is, omdat het nieuwe mogelijkheden biedt om parkinsonpatiënten zonder dementie en met milde depressie te behandelen.

Wonnie Lo-A-Foe

Neurolory 2012, doi: 10.1212/WNL.0b013e3182516244: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of antidepressants in Parkinson disease

Volg de gratis MCtv-nascholing over de Richtlijn Parkinson

Lees ook:

Online gepubliceerd op: 16 april 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd