27 maart 2012

Apparaat regelt bloedsuikerspiegel

Een kunstmatige alvleesklier kan binnen enkele jaren bij diabetespatiënten thuis automatisch de bloedsuikerspiegel regelen.

Beeld: Thinkstock Beeld: Thinkstock

Dat meldt het AMC in een persbericht. Onderzoekers van het academisch ziekenhuis hebben samen met een gespecialiseerd bedrijf een draagbare kunstmatige alvleesklier ontwikkeld: een insulinepomp gekoppeld aan een katheter die met een naald onder de huid wordt bevestigd.

Een sensor meet continu de bloedsuikerspiegel en het apparaat rekent uit hoeveel insuline moet worden toegevoegd om deze omlaag te brengen, of hoeveel glucagon nodig is om de bloedsuikers niet te ver te laten dalen. Met dit apparaat hoeven patiënten met diabetes type 1 straks niet meer zelf insuline te spuiten.

Na een eerste succesvol experiment moet het apparaat nog verder worden getest. Het komt pas op de markt als het draagbare model van nu kan worden verkleind tot zakformaat. Dat duurt minstens nog vijf jaar, schatten de onderzoekers.

Joost Visser

Lees ook:

Ga hier voor het dossier diabetes

Online gepubliceerd op: 27 maart 2012

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (3)

"Ik hoop en bid het nog te beleven"

Anthon Blokland, gepensioneerd, B - 27-03-2012 19:45

"Wow, als dat eindelijk waar zou worden. Toen ik studeerde in het toen nog WG, waren ze hier al mee bezig. Het was een heilige graal, maar prof. Tjeka heeft nooit getwijfeld dat het zover zou komen. Dat is lange adem geweest! En doorbijten. Geweldig!"

Bart Bruijn, Huisarts, Streefkerk - 27-03-2012 15:49

"Wat een schitterende uitvinding is dat.
Ik kan die tijd bijna niet afwachten.
"

Rob, Opa, Meerssen - 27-03-2012 14:14Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd