22 maart 2012

Website tegen onbetrouwbare informatie

Minister Schippers opende vanmorgen een nieuwe website ontwikkeld door het Nederlands Huisartsen Genootschap. Thuisarts.nl is bedoeld om het aantal patiënten dat onjuiste informatie van het internet haalt te verminderen.

Thuisarts.nl is voor iedereen die informatie zoekt over ziekte en gezondheid. De informatie op de site is waar mogelijk gebaseerd op bronnen zoals de NHG-Standaarden, farmacotherapeutische richtlijnen en multidisciplinaire richtlijnen.

Het initiatief is genomen door het NHG omdat veel patiënten met onbetrouwbare informatie, die afkomstig is van internet, bij de huisarts komen. Het NHG vindt de huidige aanbieders van medische informatie op internet vaak onacceptabel en spreekt van wildgroei: ‘Sommige informatie is onbetrouwbaar of moeilijk te interpreteren en kan leiden tot foutieve aannames door de zorgzoekende patiënt, zeker bij ernstige ziektes’, vertelt NHG-voorzitter Arno Timmermans in De Telegraaf.

Minister Schippers reageerde zeer positief op Thuisarts.nl: 'Een schot in de roos. We willen gezondheidszorg zo dicht mogelijk bij huis. Dit is ín huis. Beter kun je het niet hebben. En de naam vind ik geniaal, dat maakt de site voor iedereen goed te vinden.' Een uur na de lancering had de website al 19.000 bezoekers.

Twan van Venrooij


Lees ook:


Online gepubliceerd op: 22 maart 2012

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (4)

"Heeft voors en tegens.
Informatievoorziening is een groot goed, maar als de context goed begrijp gaat dit leiden tot protoprofessionalisering en cliënten die in professionele termen hun klachten definieren en presenteren bij huisarts en specialisten in het jargon van de hulpverlener(dat is dan tenminste helder en handig/minder ergerlijk....(??)Die hulpverlener hoeft dan het wiel niet uit te vinden en kan dan vervolgens gaan controleren of het klopt..)
Ja, dat draagt bij aan het professionaliseren van cliënten:) en de weerstanden en discussies vliegen over en weer..heel irritant:)

Het is te hopen-te hopen...- dat de informatievoorziening ook een kalmerende werking zal hebben..niet alles is meteen kanker en dodelijk.
Er gaan een hoop dingen vanzelf over of je moet er voor de rest van je leven mee leren leven..en dat is een andersoortige insteek: de (tijdelijke) acceptatie van ongemak(aandoening, leeftijd,omstandigheden)
Je kunt lang niet aan alles wat doen..er zijn grenzen.Ook in de huidige tijd is er de vraag of je dan ook alles moet doen wat technisch mogelijk is ten koste van gemakkelijker op te lossen problemen.
De informatie kan op ideeen brengen dat alles mogelijk is..een pil voor (alle)afzonderlijke kwalen..

Maar het is natuurlijk prima als mensen wat meer beeldvorming kunnen opdoen, mogelijkheden en beperkingen.
Van de gezondheidszorg wordt er sluipend verwacht dat daar de gezondheidskansen worden verdeeld(terwijl dat meer politiek wordt bepaald), de magiërs van de twilightzone tussen leven en dood- overspannen verwachtingen.
(er gaan nog steeds meer mensen dood in en door de gezondheidszorg dan in het verkeer...)"

jos van veen, gepensioneerd leraar, zwolle - 24-03-2012 12:17

"Onderaan deze website wordt gesuggereerd dat dit "namens uw huisarts" is. Na 8 jaar ervaring in het radboud en een bult levenservaring, ben ik er van overtuigd dat iemand niet vanuit alle artsen dezelfde behandeling krijgt voorgeschreven voor een bepaalde kwaal.
Naar mijn mening haalt de volgende website juist wel deze individuele kennis binnen, wat op termijn enorm waardevol is. Hier kan dus ook de induviduele art zijn kennis delen.
De website is: www.mijnklachtenassistent.nl"

Bart Luijten, Medisch technoloog, Meijel - 23-03-2012 06:56

"Complimenten. Mooie stap in de richting..
Jammer dat het ook weer vooral geschreven is vanuit het gezondheidsprobleem (aandoening). Ik ben van mening dat "patienten" in eerste instantie zoeken vanuit hun klacht en weten dus niet wat ze hebben."

Bart Luijten, Medisch technoloog, Meijel - 23-03-2012 06:50

"Geen goed idee. Voortgaande medicalisering van de samenleving. Vooral die adviezen voor twijfelachtige psychische kwalen die vanzelf overgaan zijn zeer bedenkelijk."

Van Dorp, Ingenieur, Delft - 22-03-2012 22:22Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd