14 maart 2012

Helicobacter pylori verhoogt HbA1c

De aanwezigheid van de bacterie Helicobacter pylori is geassocieerd met een verhoging van het HbA1c. Dit verband is sterker bij mensen met een verhoogd BMI dan bij personen met een lager BMI. De resultaten kunnen een aanwijzing zijn dat H. pylori een rol speelt bij de ontwikkeling van diabetes bij volwassenen.

beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

Het onderzoek van Yu Chen c.s. is gepubliceerd in The Journal of Infectious Diseases. Uit twee landelijke databases in de Verenigde Staten werden resp. 7417 en 6072 deelnemers geselecteerd. Naast de H. pylori-status en de HbA1c-waarde waren er gegevens over de leeftijd en de aanwezigheid van diabetes (zelf gerapporteerd). HbA1c (geglycosyleerd hemoglobine) geeft een beeld van de gemiddelde glucosewaarden in de afgelopen drie maanden.

De kans om gekoloniseerd te zijn met H. pylori was groter bij deelnemers met een verhoogd BMI, een laag opleidingsniveau of oudere leeftijd. Bij H. pylori-positieve deelnemers zonder diabetes werd een verhoogd HbA1c gezien. De waarde van het HbA1c was meer verhoogd bij mensen met een BMI >25. Er werd echter geen verband gezien tussen de verhoging van het HbA1c en de aanwezigheid van diabetes. De auteurs concluderen dat H. pylori-eradicatie bij ouderen een gunstig effect kan hebben.

De Helicobacter pylori wordt vrijwel altijd opgelopen op kinderleeftijd. Waarschijnlijk verhoogt H. pylori,  direct of indirect, de HbA1c-waarde op volwassen leeftijd. De bacterie speelt een rol in de regulering van de door de maag geproduceerde hormonen leptine en ghreline. Deze hormonen zijn van belang voor het energiemetabolisme.

Lily Kessel

The Journal of Infectious Diseases 2012, 205: 1195–202 en 1183-5; doi: 10.1093/infdis/jis106: Association Between Gastric Helicobacter pylori Colonization and Glycated Hemoglobin Levels

en 10.1093/infdis/jis110: Association Between Helicobacter pylori Colonization and Glycated Hemoglobin Levels: Is This Another Reason to Eradicate H. pylori in Adulthood?

Lees ook:


Ga hier voor het dossier diabetes

Online gepubliceerd op: 14 maart 2012

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"Interessante studie en stukje, maar die titel die jullie er boven zetten....!! Daar moet ik toch even op reageren. Nee, de bacterie verhoogt niet het A1c, doch is met de verhoging geassocieerd (de niet-enzymatische glycosylering (met Amadori-rearrangement) van hemoglobine wordt echt niet in de erythrocyt door de H. pylori gedaan!). Titels zijn vaak hype, maar nu zelfs in een medisch blad helaas. Trouwens, als ik mij scheer gaat de zon op! Of is dat ook een associatie?"

H.J. Aanstoot, kinderarts, NIEUWERKERK AD IJSSEL - 14-03-2012 23:23Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd