14 maart 2012

Belangenverstrengeling bij makers DSM-V

Meer dan twee derde van de psychiaters betrokken bij het opstellen van het nieuwe standaardwerk voor mentale ziekten heeft banden met de industrie. Volgens Lisa Cosgrove en Sheldon Krimsky, die dit melden in PLoS Medicine, laat dit zien dat transparantie over belangenverstrengeling niet leidt tot een afname hiervan.

beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

Momenteel heeft 69 procent van de psychiaters die de nieuwe Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders maken banden met de farmaceutische industrie, schrijven Cosgrove en Krimsky. Zij melden dat in driekwart van de werkgroepen die behept zijn met het schrijven van verschillende onderdelen van hét psychiatrische handboek, bij de meerderheid van de deelnemers sprake is van belangenverstrengeling.

Opvallend is dat een groot aantal betrokkenen met belangenverstrengeling vaker wordt gezien in werkgroepen die zich bezighouden met aandoeningen waarvoor als eerstelijnsbehandeling medicijnen worden aangeraden. In de werkgroep die gaat over stemmingsstoornissen heeft bijvoorbeeld 62 procent banden met de industrie. In de werkgroepen over psychotische aandoeningen en slaap/waakstoornissen is dit respectievelijk 83 en 100 procent.

Wil de Amerikaanse vereniging van psychiaters haar eigen doelstelling – dat de nieuwe DSM-V vrij moet zijn van belangenverstrengeling – behalen, aldus Cosgrove en Krimsky, dan mag geen enkel lid van de DSM-V taskforce banden hebben met de industrie. Ook psychiaters die betaald zijn voor het geven van presentaties moeten volgens de auteurs worden uitgesloten van deelname en in het geval dat er geen experts zonder belangenverstrengeling zijn, zouden deze personen wel adviezen kunnen geven, maar zouden zij niet betrokken moeten zijn bij de uiteindelijke beslissingen over de inhoud van de DSM-V, stellen Cosgrove en Krimsky voor.

Twan van Venrooij

PLoS Med 2012, 9(3):e1001190; doi: 10.1371/journal.pmed.1001190: A Comparison of DSM-IV and DSM-5 Panel Members' Financial Associations with Industry: A Pernicious Problem Persists

Lees ook:

Online gepubliceerd op: 14 maart 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd