13 maart 2012

‘Drastisch bezuinigen op AWBZ’

Vooruitlopend op de resultaten van de Catshuis-onderhandelingen pleitten Wouter Bos en Roger van Boxtel gisteravond in Nieuwsuur voor drastische bezuinigingen op de AWBZ ouderenzorg.

beeld: ANP Photo beeld: ANP Photo

Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Menzis en Senaatslid voor D66 benadrukt in Nieuwsuur dat van de 70 miljard zorgkosten per jaar 25 miljard naar de AWBZ gaat. Daarbij zou er jaarlijks een tekort van 5 miljard bestaan.

750 duizend mensen in Nederland maken gebruik van de AWBZ. Van Boxtel vindt dat veel meer zorg die nu onder de AWBZ valt eruit moet worden gehaald en voor eigen portemonnee moet komen. Wouter Bos, zorgconsultant bij KPMG, spreekt van een politiek taboe op ingrijpen in de AWBZ, omdat de PVV bij de kabinetsformatie de ouderenzorg als speerpunt heeft genomen.

Wat de PVV betreft moeten er juist meer mensen in de ouderenzorg werken en moet er meer geld naartoe. Van Boxtel denkt dat de solidariteit tussen oud en jong onder druk komt te staan doordat de AWBZ-premie een steeds groter deel van het bruto-inkomen wordt.

Ook andere mogelijke bezuinigingen in de zorg zullen volgens Bos, Van Boxtel en gezondheidseconoom Richard van Kleef de revue passeren in het Catshuis, zoals het laten toenemen van eigen betalingen, het vergroten van het eigen risico, het invoeren van een medicijnenknaak, het invoeren van een eigen bijdrage voor bijvoorbeeld huisarts of ligdagen in het ziekenhuis, een inkomensafhankelijke eigen bijdrage, mensen kosten in rekening brengen voor onnodige bezoeken aan de spoedeisende hulp, de HAP en SEH integreren, minder regels en minder bureaucratie.

Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders vergaderen deze dagen in het Catshuis over de vraag hoe er maximaal 16 miljard bezuinigd kan worden.

Simone Paauw

Nieuwsuur: Catshuis-dossier: de zorg

Lees ook:

Online gepubliceerd op: 13 maart 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd