12 maart 2012

Omstreden Egyptische arts vrijuit

De Egyptische legerarts die maagdelijkheidstests uitvoerde bij gearresteerde vrouwelijke demonstranten is vrijgesproken. Volgens de rechter van de militaire rechtbank in Caïro kan vanwege tegenstrijdige getuigenverklaringen niet worden vastgesteld dat de onderzoeken hebben plaatsgevonden.

Beeld: Thinkstock Beeld: Thinkstock

De maagdelijkheidstests zouden gedaan zijn in maart vorig jaar. Amnesty International verzamelde de getuigenissen van achttien vrouwen die bij het gewelddadig schoonvegen van het Tahrirplein werden gearresteerd. Zij werden opgesloten, geslagen, kregen elektrische schokken en werden onderworpen aan een maagdelijkheidstest.

Verschillende Egyptische generaals hebben volgens Amnesty International daarna verklaard dat de tests inderdaad hebben plaatsgevonden. De onderzoeken zouden zijn uitgevoerd om te voorkomen dat de vrouwen later zouden beweren dat ze door militairen waren verkracht. Als de vrouwen volgens de test geen maagd waren, werd gedreigd met een aanklacht wegens prostitutie. Amnesty spreekt over een vorm van marteling.

Simone Paauw

Lees ook:


Online gepubliceerd op: 12 maart 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd