22 februari 2012

Ovariumkanker door endometriose

Endometriose verhoogt vooral het risico op clear cell en endometrioïde eierstokkanker, aldus Celeste Leigh Pearce e.a. in een meta-analyse gepubliceerd in The Lancet. Met deze informatie kan screening strategischer worden ingezet.

beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

Al langer is uit onderzoek bekend dat endometriose een prodroom is van eierstokkanker, maar minder is bekend over de mate waarin endometriose bijdraagt aan de ontwikkeling van bepaalde subtypes eierstokkanker. Dit is van belang voor het ontwikkelen van een goede screening.

Het onderzoek omvatte 7911 vrouwen met invasieve eierstokkanker, van wie er 738 endometriose in de voorgeschiedenis hadden. Uit de resultaten blijkt dat endometriose het risico op clear cell eierstokkanker verhoogt met 20,2 procent en op endometrioïde ovariumcarcinoom met 13,9 procent. Dit in vergelijking met een risico van 9,2 procent op het laaggradige sereuze subtype, 7,1 procent op het hooggradige sereuze subtype en 6 procent op het muceuze subtype.

Jaarlijks overlijden 900 vrouwen aan ovariumcarcinoom. Hiermee is het de meest voorkomende oorzaak van gynaecologische kankersterfte. Tot op heden lijkt screening van de algemene populatie niet zinvol. Alleen vrouwen met een hoog risico op erfelijke eierstokkanker worden nu jaarlijks gescreend. Maar studies laten ook hierbij geen reductie in mortaliteit zien. Met de subtype-classificatie kunnen vrouwen met endometriose met behulp van een risicomodel ingedeeld worden in hoog-, intermediair- en laagrisicocategorieën, wat screening op maat ten goede komt.

Wonnie Lo-A-Foe

The Lancet 2012, doi: 10.1016/S1470-2045(11)70404-1: Association between endometriosis and risk of histological subtypes of ovarian cancer: a pooled analysis of case—control studies

 en (12)70029-3: Link between endometriosis and ovarian-cancer subtypes

Lees ook: 

Online gepubliceerd op: 22 februari 2012

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"Vraag aan de redactie: voor een voordracht wilde ik de foto uit MC 9, p 533 (laparoscopische foto endometriose) gebruiken. Toen ik het artikel digitaal opende stond er een andere illustratie. Rara hoe kan dat? en waaarom kan ik geen pdf van het artikel dowmloaden als ik ingelogd ben, zoals bij elk tijdschrift?

Groeten

Jan Willem C Gratama, Beekbergen"

J.W.C. Gratama, radioloog/opleider, BEEKBERGEN - 02-03-2012 23:46Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd