16 januari 2012

Ic van VUmc sluit aan bij NICE

De afdeling Intensive Care volwassenen van het VUmc treedt toe tot NICE, de Nationale Intensive Care Evaluatie. Dat meldt het ziekenhuis in een vandaag verschenen persbericht.

beeld: thinkstock beeld: thinkstock

Het besluit om te gaan meedoen is een reactie op het rapport dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in november maakte naar aanleiding van de dood van een patiënt op de ic. In dat rapport werden harde noten gekraakt over de samenwerking tussen behandelend artsen en de ic.

Aan het landelijk registratiesysteem van NICE doen 81 van de 95 ic’s in Nederland mee. Het VUmc deed tot voor kort niet mee: ‘Kennelijk zag men er het voordeel niet van in', zegt secretaris Dylan de Lange. De Amsterdamse ic had goede eigen cijfers, voegt hij daaraan toe, ‘maar die waren tot op heden niet te vergelijken met de landelijke benchmark.’  Het VUmc hield zich jarenlang afzijdig, zegt een woordvoerder van het VUmc, omdat NICE als particulier initiatief van intensivisten niet direct verbonden was aan de wetenschappelijke vereniging van intensivisten.

In 2004 maakte het VUmc bekend ‘erg goed’ te presteren in vergelijking met andere ziekenhuizen, een bewering die veel kritiek kreeg, juist omdat het ziekenhuis de cijfers niet met andere kon vergelijken. Armand Girbes, hoofd van de ic van het VUmc, maakte destijds in Medisch Contact duidelijk waarom hij niet meedeed: ‘Bij NICE moet ik mijn gegevens overdragen en gaan anderen ermee aan de slag. Ik houd liever zelf de controle. Bovendien vraagt NICE een financiële bijdrage voor gegevens die ik zelf heb verzameld, en daar heb ik geen zin in.’ 

De kritiek klopt maar ten dele, reageert De Lange. ‘Wij verzamelen de data, vergelijken die met het gemiddelde, en geven ze geanonimiseerd terug aan de deelnemers.’ Dat kost inderdaad geld, zo’n 5000 tot 7000 euro, afhankelijk van het aantal registraties waar een ziekenhuis aan meedoet.

Inmiddels is het VUmc volgens het persbericht ook begonnen met een nieuwe vorm van dagelijks multidisciplinair overleg en gezamenlijk visite lopen, en stemmen de verwijzende specialisten het behandelbeleid af met de intensivisten. Hans van der Spoel, nu nog werkzaam in het OLVG in Amsterdam, wordt per 1 maart plaatsvervangend hoofd van de ic en daarmee eerste aanspreekpunt voor de dagelijkse zorgcoördinatie; Armand Girbes blijft hoofd.

Joost Visser


Zie ook:

Datum   Titel
16-12-2011   IGZ onderzoekt tweede calamiteit VUmc
09-12-2011   Hoofd ic van VUmc stopt bestuurswerk
06-12-2011   IGZ: VUmc reageerde slecht op calamiteit
28-11-2011   Incident zet ic-samenwerking VUmc op scherp
02-06-2004   Intensivisten verbazen zich over claim van VUmc
05-05-2004   IC van VUmc scoort goed
04-01-2012   Angstcultuur


Meer nieuws

Online gepubliceerd op: 16 januari 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd