17 november 2011

Frauderende internist ontslagen

Het Erasmus Medisch Centrum heeft internist en vasculair geneeskundige Don Poldermans ontslagen wegens ‘schending van de wetenschappelijke integriteit’. Dat maakte het Rotterdamse ziekenhuis vandaag bekend. Onderzoek dat werd geleid door de hoogleraar blijkt niet altijd uitgevoerd volgens geldende wetenschappelijke normen.

beeld: Erasmus Mc beeld: Erasmus Mc

Afgelopen zomer ontving de decaan van het Erasmus MC signalen van mogelijk wetenschappelijk wangedrag door de hoogleraar in een lopende studie naar de gezondheidstoestand van patiënten die een operatie moesten ondergaan. De studie moest factoren achterhalen die kunnen bijdragen aan een betere inschatting van risico’s op complicaties.

De studie werd stopgezet en Poldermans werd direct op non-actief gesteld. Een onderzoekscommissie hield vervolgens deze en enkele andere studies die in het verleden onder verantwoordelijkheid van de hoogleraar zijn uitgevoerd, tegen het licht.

De commissie concludeert dat Poldermans onzorgvuldig is geweest bij het verzamelen van gegevens voor zijn onderzoek. Bij één studie staat vast dat er bij het gebruik van gegevens van patiënten geen schriftelijke toestemming is gevraagd, er gegevens zijn gefingeerd en dat er twee rapportages aan congressen zijn aangeboden op basis van gegevens waarvan bekend was dat ze onbetrouwbaar waren.

Bij verschillende studies zijn in wisselende mate wetenschappelijke onregelmatigheden aangetroffen of zijn gegevens niet meer te achterhalen. Er zal nog verder onderzoek worden verricht naar andere studies van de hoogleraar.

Mathijs Smit

Persbericht Erasmus MC

Lees ook:

Online gepubliceerd op: 17 november 2011

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd