7 oktober 2011

NZa onderzoekt inkomen huisarts

De Nederlandse Zorgautoriteit gaat de inkomens en praktijkkosten van huisartsen onderzoeken. Dat meldde minister Edith Schippers donderdagavond aan tafel bij Pauw en Witteman.

beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

De minister van volksgezondheid gaf in de uitzending repliek op de massale huisartsendemonstratie in de RAI in Amsterdam, eerder die dag. Huisartsen verdienen anderhalve ton euro per jaar, gevolg van een flinke groei, en dat staat niet in verhouding tot het extra werk dat de huisartsen hebben verzet, vindt de minister. Volgens haar was met de huisartsen een norminkomen afgesproken van één ton. De NZa moet een eind maken aan de discussie over het norminkomen met een nieuw onderzoek.

De angst van huisartsen dat ze praktijkondersteuners niet meer kunnen bekostigen, is volgens Schippers ‘te makkelijk gedacht’. Volgend jaar zou het financiële plaatje er immers anders uit kunnen zien, en dan is het niet slim meteen de assistent te ontslaan. ‘Huisartsen zouden ook kunnen kijken naar de kosten van hun bedrijfsvoering, zoals huisvesting.’

Schippers gaf in de uitzending ook aan dat er best onderhandelingsruimte is voor huisartsen om de bezuiniging terug te halen, bijvoorbeeld door de afspraak om goedkopere medicijnen voor te schrijven beter na te leven of door besparingen in de ziekenhuiszorg te realiseren.

Heleen Croonen


Zie ook:

Online gepubliceerd op: 7 oktober 2011

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"gewoon bij de belastingdienst kijken naar inkomens uit arbeid en niet omzet en inkomen verwarren.verschil=praktijk/beroepskosten."

E.M. B, huisarts, ALKMAAR - 13-10-2011 21:59Laatste nieuws | Achter het nieuwsNieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd